14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΔημοφιλείς και σπάνιες γεύσεις σοκολάτας!

Δημοφιλείς και σπάνιες γεύσεις σοκολάτας!


Της Μαριλένας Παναγιώτου, 

Η σοκολάτα είναι ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό σε όλο τον κόσμο, καθώς διάφοροι συνδυασμοί μπορούν να ικανοποιήσουν όλων των ειδών τις γευστικές επιλογές. Αν και στο μυαλό μας όταν ακούμε σοκολάτα μας έρχονται οι τριών ειδών κλασικές –γάλακτος, υγείας και λευκή, οι οποίες συνδυάζονται με διάφορες γεύσεις, φρούτα και ξηρούς καρπούς, η βιομηχανία της σοκολάτας στην προσπάθειά της να κινήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, έχει εισάγει νέες πρωτότυπες γεύσεις στην αγορά. Πάμε να δούμε τις πιο ιδιαίτερες.

Ruby Chocolate

Μα φυσικά και δεν μπορούσε να λείπει από τη λίστα η σοκολάτα που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών την τελευταία δεκαετία. Η σοκολάτα αυτή ονομάστηκε «ρουμπινί» λόγω του εξωτερικού χρώματος του οβάλ καρπού, από τον οποίο παράγεται η κακαόμαζα, που στο εσωτερικό της έχει αυτό το εντυπωσιακό ροζ χρώμα. Ο καρπός ευδοκιμεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Εκουαδόρ και η Ακτή του Ελεφαντοστού, ενώ η Ruby διαφέρει χρωματικά, αλλά και γευστικά από τις γνωστές μορφές καρπών σοκολάτας. Δεν είναι πικρή, γαλακτώδης ή γλυκιά, αλλά φρέσκια, έντονη και ελαφρά γλυκόξινη, καθιστώντας την κατάλληλη για να συνδυαστεί με κρασί, σαμπάνια και γενικότερα με ροφήματα που δεν έχουμε συνηθίσει να συνδυάζουμε με γλυκά.

Chocolate with Peanut Butter

Το φυστικοβούτυρο θεωρείται, αν και φέρει αρκετά υψηλό αριθμό θερμίδων, ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Αγαπημένο συνοδευτικό των, δυτικού τύπου, φαγητών τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στις διατροφικές συνήθειές μας και ήταν, νομίζω, αναμενόμενο να συνδυαστεί με τη σοκολάτα. Η σοκολάτα με φυστικοβούτυρο συχνά παρασκευάζεται με μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος, ενώ το φυστικοβούτυρο προστίθεται ως γέμιση ή ακόμα και στη μάζα της σοκολάτας, για να προσφέρει μια έντονη γεύση φυστικοβούτυρου σε κάθε μπουκιά. Αυτή η γεύση είναι γνωστή για την ευφάνταστη αλληλεπίδραση μεταξύ της πλούσιας σοκολάτας και του κρεμώδους φυστικοβούτυρου. 

Salted Caramel Chocolate

Μια άλλη σπάνια αλλά γοητευτική γεύση είναι η σοκολάτα με θαλασσινό αλάτι και καραμέλα. Η γλυκιά αλμυρότητα του αλατιού ταιριάζει άψογα με την πλούσια γεύση της καραμέλας, προσφέροντας ένα ανατρεπτικό ταξίδι γεύσεων στον ουρανίσκο.

Η σοκολάτα αυτή φτιάχνεται από υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο σοκολάτα, όπως σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% κακάο ή περισσότερο, για να δημιουργήσει ένα έντονο και πλούσιο άρωμα σοκολάτας. Το αλατισμένο σιρόπι καραμέλας προστίθεται στην κακαόμαζα ή χρησιμοποιείται ως γέμιση, προσθέτοντας έναν εκπληκτικό αλμυρό τόνο που αντιβαίνει στη γλυκύτητα της σοκολάτας. Η σοκολάτα με αλατισμένη καραμέλα προσφέρει έναν συνδυασμό γεύσεων που απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν κάτι περισσότερο από την τυπική γλυκύτητα της σοκολάτας. Το αλμυρό στοιχείο του αλατισμένου σιροπιού καραμέλας δίνει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση στη γεύση, κάνοντας κάθε μπουκιά ιδιαίτερα απολαυστική.

Σοκολάτα με Chilli

Η σοκολάτας με τσίλι πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία μαγειρική των Αζτέκων και των Μάγια, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την πικάντικη αίσθηση των τσίλι για να ενισχύσουν τη γεύση του κακάο. Η σύγχρονη εκδοχή αυτής της συνταγής συχνά συνδυάζει τη σκούρα σοκολάτα με διάφορα είδη τσίλι, όπως πιπέρι, καψαϊκίνη ή ακόμα και καγιένη, προσδίδοντας έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων. Η σοκολάτα αυτή εμφανίζει οπαδούς σε όλα τα μέρη του κόσμου λόγω του μοναδικού συνδυασμού της γλυκιάς με την πικάντικη γεύση. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας με τσίλι μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία, καθώς η καψαϊκίνη, η ενεργή ουσία που δίνει στο τσίλι την πικάντική του γεύση, έχει αναφερθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πηγή εικόνας: unsplash.com/ Δικαιώματα χρήσης: Tijana Drndarski

Η σοκολάτα με γεύση λεμόνι και πιπέρι είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η γλυκιά οξύτητα του λεμονιού συνδυάζεται με την ελαφρώς πικάντικη νότα του πιπεριού, δημιουργώντας ένα εκπληκτικά ισορροπημένο συνδυασμό γεύσεων στη γλύκα της σοκολάτας.

Matcha Chocolate 

Είναι γεγονός, πλέον, πως το τσάι matcha έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά και προβάλλεται πλέον παντού. Το matcha τσάι έχει τις ρίζες του στην Ιαπωνία και θεωρείται το μυστικό των Ιαπώνων για μακροζωία. Το matcha προέρχεται από το τρυφερό μέρος του πράσινου τσαγιού, πάνω από το οποίο, κατά τον τελευταίο μήνα πριν τη συγκομιδή του, τοποθετούνται ψάθες σκίασης, γεγονός που επιτρέπει στα φύλλα του τσαγιού να διατηρήσουν τη χλωροφύλλη και τα αμινοξέα τους. Μόλις τα φύλλα ξεραθούν, συλλέγονται προσεκτικά και, έπειτα, αλέθονται σε λεπτή σκόνη, δίνοντάς μας το ανοιχτόχρωμο πράσινο τσάι matcha.

Τι το ιδιαίτερο, όμως, φέρει αυτό το τσάι; Το matcha θεωρείται πως ηρεμεί και βοηθά στη συγκέντρωση, ενώ, παράλληλα, τονώνει το ανοσοποιητικό και ενισχύει τον μεταβολισμό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σελήνιο, χρώμιο και μαγνήσιο, ενώ λέγεται, επίσης, πως βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Πηγή εικόνας: flickr.com/ Δικαιώματα χρήσης: ce-winters

Η γλυκιά γεύση της σοκολάτας συνδυάζεται μοναδικά με την πικρή γεύση του matcha δίνοντας ένα μοναδικό και νόστιμο αποτέλεσμα. Το ενδιαφέρον σε αυτού του είδος τη σοκολάτα δεν είναι μόνο η γεύση, αλλά και το χρώμα, καθώς η σοκολάτα είναι πράσινη, όπως το χρώμα του τσαγιού, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή.

Συνοψίζοντας, από τις πιο δημοφιλείς έως τις πιο σπάνιες εκδοχές της, η σοκολάτα συνεχίζει να εκπλήσσει και να ικανοποιεί όλα τα γούστα, δίνοντάς μας αμέτρητους συνδυασμούς, από τους πιο κλασικούς στους πιο περίεργους, κινώντας μας πάντα, με διαφορετικό τρόπο, το ενδιαφέρον.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Ruby Chocolate: Πόσα ξέρετε για τη ροζ σοκολάτα;, olivemagazine.gr, διαθέσιμο εδώ
  • The Amazing Health Benefits of Chili Chocolate: A Historical Delight With Modern Advantages, exquisine.com.au, διαθέσιμο εδώ
  • Matcha – Οι ιδιότητες & τα οφέλη ενός ξεχωριστού τσαγιού, enallaktiko.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Γεννήθηκε το 2003 και είναι φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και επιθυμεί να ασχοληθεί με την Κλινική Διαιτολογία. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη ζωγραφική και τα ταξίδια.