Του Ναπολέοντα-Σάββα Γρίβα,
Διανύοντας την «αναθεματισμένη» περίοδο της εξεταστικής, το μείζον πρόβλημα που δημιουργεί η ανάγκη κάλυψης της διδαχθείσας ύλης μοιάζει να παίρνει «σάρκα κι οστά» και αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία του άγχους για τους περισσότερους φοιτητές. Το εύρος της ύλης, οι καινούργιες —και συχνά δύσκολες— έννοιες που διδάχθηκαν, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του διδάσκοντα μετατρέπουν κάθε εξεταστική σε… «ένα ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Όλοι, γνωρίζοντας πως με μία καλή επίδοση στη χειμερινή ή εαρινή εξεταστική απαλλασσόμαστε από τον «βραχνά» του καλοκαιρινού διαβάσματος, θέτουμε στόχους, των οποίων την επίτευξη ορίζουμε και ως επιτυχία. Και όσο μεγάλη και αν είναι η τέρψη που μία επιτυχία μπορεί να μας προσφέρει, άλλο τόσο μεγάλη είναι και η απογοήτευση που με την παραμικρή αποτυχία μπορεί να μας κυριεύσει. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μία αποτυχημένη, με ό,τι συνεπάγεται για τον καθέναν, εξεταστική.
Πάρε τον χρόνο σου και σκέψου τι πήγε λάθος!
Σίγουρα, η διαχείριση μιας αποτυχίας ποτέ δεν είναι εύκολη, πόσο μάλλον, όταν γνωρίζεις τις διόλου «ευχάριστες» συνέπειες που έπονται… και προφανώς αναφέρομαι στη συσσώρευση των χρωστούμενων μαθημάτων. Ωστόσο, μετά το πέρας της εξεταστικής, είναι ζωτικής σημασίας να κάνεις την αυτοκριτική σου. Προσπάθησε με καθαρό μυαλό και όχι εν βρασμώ να ταυτοποιήσεις τα πιθανά λάθη που μπορεί να έκανες, όχι για να νιώσεις ενοχικά, αλλά για να μην τα επαναλάβεις. Ούτως ή άλλως, ο μόνος τρόπος για να παραμείνει κανείς αλάνθαστος στη ζωή του είναι να μην προσπαθήσει ποτέ. Αν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», τότε και η διάγνωσή τους αναμένεται να αποτελέσει «θεμέλιο λίθο» της επόμενής σου επιτυχίας, να το θυμάσαι!
Αποφορτίσου από την ένταση της εξεταστικής-Προγραμμάτισε ένα ταξίδι!
Δεν είναι ανάγκη δα να βρεθείς και στην άλλη άκρη της γης… Μία απλή μονοήμερη εξόρμηση, πολλές φορές, αρκεί, για να σου προσφέρει την απαραίτητη ψυχική και σωματική αναζωογόνηση που τόσο έχεις ανάγκη. Μπορεί να μην τα κατάφερες στον επιθυμητό βαθμό σε επίπεδο σπουδών, ωστόσο, θα είναι τεράστιο σφάλμα εκ μέρους σου να υποτιμήσεις τη νοητική κόπωση που καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταστικής, το ελάχιστο, κατέβαλες. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσεις ένα «ρεπό» στον εαυτό σου, για να πραγματοποιήσεις τις βόλτες, τα ξενύχτια και οτιδήποτε άλλο στερήθηκες λόγω των απαιτήσεων της εξεταστικής. Γιατί, σε τελική ανάλυση, πρέπει να «αντλήσεις» την απαραίτητη ψυχική, σωματική και πνευματική δύναμη ενόψει του επομένου —και συχνά δυσκολότερου— εξαμήνου.
Άφησε πίσω το παρελθόν, κοίτα το παρόν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!
Μπορεί να ακούγεται μία φράση κλισέ, όμως, το να προσπαθήσεις να ξεχάσεις όσα άσχημα σου συνέβησαν και να κάνεις μια νέα αρχή, μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας. Ξεκίνα δυναμικά το επόμενο εξάμηνο με πίστη στον εαυτό σου και στις δυνατότητές του, ξεχνώντας την κακή σου επίδοση στην εξεταστική. Αφιέρωσε τον χρόνο σου, σε φυσιολογικά πάντα πλαίσια, στη μελέτη των μαθημάτων του επόμενού σου εξαμήνου και προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό. Η αποφασιστικότητα και η διόρθωση των λαθών του παρελθόντος αποτελούν «συστατικά» της βελτίωσής σου και, κατ’ επέκταση, της μελλοντικής σου επιτυχίας. Εμπρός, λοιπόν, δοκίμασέ το, μη φοβάσαι να το τολμήσεις! Κρίμα δεν είναι να χρωστάς τον Σεπτέμβρη ακόμη περισσότερα μαθήματα;
Θέσε τους στόχους σου και δημιούργησε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την επίτευξή τους!
Σε περίπτωση που λάβεις τη δύσκολη, ομολογουμένως, απόφαση να αφήσεις σε δεύτερη μοίρα την τακτική διασκέδαση —γιατί, ενδεχομένως, να σε αποσπά από τις ακαδημαϊκές σου υποχρεώσεις— και να δώσεις προτεραιότητα στις σπουδές σου, ίσως χρειάζεται να αντιληφθείς πως πρέπει να αναζητήσεις παρέες, οι οποίες να θέτουν παρόμοιους με τους δικούς σου στόχους. Η εύρεση ανθρώπων, που θα αναγνωρίζουν τη δυσκολία των όσων επιθυμείς να πετύχεις, αλλά και τον κόπο που αφιερώνεις στο διάβασμα, μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στην ψυχολογία σου και στο αποτέλεσμα των προσπάθειών σου. Αν οι στόχοι των όσων συναναστρέφεσαι είναι πολύ χαμηλότεροι από τους δικούς σου, τότε αργά ή γρήγορα θα επηρεαστείς αρνητικά, με αποτέλεσμα να «εκτροχιαστείς» από «τον δρόμο σου», όσο καλή αυτοπειθαρχία και αν νομίζεις πως έχεις!
Καλώς ή κακώς, στη διάρκεια της ζωής μας όλοι θα βιώσουμε «αποτυχίες» και, μάλιστα, πολυάριθμες, με αυτή στην εξεταστική να αποτελεί απλώς μία από τις πρώτες του ενήλικού μας βίου! Η απόδοση ευθυνών στον εαυτό μας και η διαρκής ενοχοποίησή του δεν συνιστά μια ώριμη αντιμετώπιση εκ μέρους μας, καθώς, αντί να γιατρέψουμε τις «πληγές» μας, θα ανοίξουμε καινούργιες. Η αναγνώριση των λαθών μας και η συνειδητή προσπάθεια διόρθωσής τους οφείλει να αποτελεί κύριο μέλημα για τον καθέναν μας. Ειδάλλως, είμαστε παθητικοί δέκτες της κατάστασης και αυτή είναι η πραγματική αποτυχία!