10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑναπόφευκτη δείχνει η συνέχεια της πτώσης στην κινεζική αγορά

Αναπόφευκτη δείχνει η συνέχεια της πτώσης στην κινεζική αγορά


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Η περίπτωση της Κίνας, πλέον, αποτελεί την τρανταχτή απόδειξη πως η παρέμβαση του κράτους δεν μπορεί να λύσει ουσιαστικά όλα τα προβλήματα στην οικονομία και τις επιμέρους αγορές της, ιδίως αν αυτές είναι δομημένες πάνω σε αυτά. Ημίμετρα, περιορισμοί, αύξηση του βαθμού του κρατικού ελέγχου και αλόγιστη αύξηση της προσφοράς χρήματος, είτε μέσω της νομισματικής πολιτικής είτε μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής ή συνδυαστικά των δύο αυτών πολιτικών, απλώς επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι οι κρατικές αρχές στην Κίνα προσπαθούν να «μπαλώσουν» τις «τρύπες» στην εγχώρια οικονομία με κάθε κόστος, ώστε να αποφύγουν μια βαθιά ύφεση που πιθανότατα να τους κοστίσει την ανοδική δυναμική της τα τελευταία χρόνια και την ενδεχόμενη μελλοντική κυριαρχία της στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό στερέωμα. Μάλιστα, η κινεζική ηγεσία και οι ρυθμιστικές αρχές της φαίνεται να προσπαθούν να δοκιμάσουν σχεδόν τα πάντα για να μπορέσει να «κρατηθεί» η ανάπτυξη σε θετικά επίπεδα και να μπορέσει να ανακάμψει σύντομα.

Πριν μερικούς μήνες, η κινεζική ηγεσία άρχισε να υιοθετεί μια επαναπροσέγγιση της οικονομικής της πολιτικής, διαμορφώνοντας ένα νέο «διαφορετικό» σύστημα «για όλο το έθνος» (όπως το ονόμασαν), που είχε παρουσιάσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο, με σκοπό να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια που θα τονώσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Ουσιαστικά, το κράτος αρχίζει να έχει πιο ουσιαστικό και ενεργό ρόλο στην αγορά, ιδίως σε στρατηγικούς τομείς, συνεχίζοντας, ωστόσο, η χρήση του μηχανισμού της αγοράς για την κατανομή των οικονομικών πόρων, διαχωρίζοντάς το από τα συστήματα της αμιγώς κεντρικής διαχείρισης.

Η διακύμανση του κινεζικού δείκτη αναφοράς CSI 300 τους τελευταίους 12 μήνες, έχοντας σημειώσει πτώση 21,36% (κλείσιμο 29/1/2024). Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Ενώ, λοιπόν, επιφανειακά φαινόταν πως, για να υπάρχει η βοήθεια της αγοράς, θα γινόταν άρση αρκετών περιορισμών, στην πραγματικότητα αυτό γίνεται επιλεκτικά και οι παρεμβάσεις έχουν, ουσιαστικά, τον μεγαλύτερο έλεγχο και χαλιναγώγηση στις ροές των κεφαλαίων με παρασκηνιακό τρόπο. Προς το παρόν, αυτή η τακτική δεν έχει αποδώσει τα δέοντα, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση οι ρυθμιστικές αρχές.

Η πιο πρόσφατη παρέμβαση της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας στην αγορά άρχισε να εφαρμόζεται από χθες (Δευτέρα), στον σκοπό της διαμόρφωσης μιας πιο «δίκαιης αγοράς». Πλέον, η Κίνα προχώρησε και επισήμως στον περιορισμό των συναλλαγών ανοικτών πωλήσεων (short selling), στοχεύοντας αυτήν τη φορά άμεσα και ακάλυπτα στο να ανακόψουν το συνεχόμενο sell-off που δέχεται το εγχώριο χρηματιστήριο που συντελείται εδώ και αρκετό καιρό, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας και των αρνητικών προοπτικών των οικονομικών επιδόσεων της χώρας στο προσεχές διάστημα. Ο κινεζικός δείκτης CSI 300 υποχώρησε 11% το 2023, το τρίτο συνεχόμενο έτος πτώσης του, επεκτείνοντας και κατά τη νέα χρονιά τις απώλειές του. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 14% την ίδια περίοδο, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ετήσια πτώση του.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές που αγοράζουν μετοχές δεν θα επιτρέπεται να τις δανείζουν για ανοικτές πωλήσεις εντός μιας συμφωνημένης περιόδου κλειδώματος. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, περαιτέρω περιορισμοί στον δανεισμό τίτλων θα εισαχθούν από τις 18 Μαρτίου. Με αυτόν τον τρόπο, υποτίθεται, θα προστατέψει αρκετούς εγχώριους (μικρο)επενδυτές που έχουν υποστεί ήδη αρκετές απώλειες, κυρίως από την έκθεσή τους σε παράγωγα συμβόλαια που ονομάζονται “snowballs”. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι, παρά το μικρό τους μέγεθος σε σχέση με την αγορά μετοχών της χώρας στο σύνολό της, η συνέχεια των τεράστιων απωλειών (wipeout) σε αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τις πτωτικές πιέσεις στις κινεζικές μετοχές.

Όπως φαίνεται, προς το παρόν, αυτά τα ημίμετρα που εφαρμόζουν οι κρατικές αρχές, καθώς και η «χαλαρή» οικονομική πολιτικής, δεν επιφέρουν «καρπούς». Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η μετάθεση της κατάρρευσης για αργότερα. Βέβαια, ο επιπλέον χρόνος μπορεί να φανεί και πολύτιμος για το κινεζικό κράτος, ρίχνοντας στα «μαλακά» την οικονομία, αν εφαρμοστεί μια αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους στον ιδιωτικό τομέα και στις τοπικές Κυβερνήσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Chinese regulators curb short selling as market downturn deepens, ft.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης
Κωνσταντίνος Γκότσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.