Του Γιώργου Γιαννούλη,
Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο σε Ευρωεκλογές και Δημοψηφίσματα. Πρόκειται να ισχύσει από τις ερχόμενες Εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον Ιούνιο, για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ενώ αρχικά, φαινόταν μια διάθεση για συναίνεση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άλλαξαν τη στάση τους και καταψήφισαν. Το επιχείρημά τους είναι η τροπολογία που προστέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για επέκταση της δυνατότητας της επιστολικής ψήφου και στις Εθνικές Εκλογές. Επί της αρχής του Νομοσχεδίου αλλά και για την τροπολογία, υπερψήφισαν οι 158 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καταψήφισαν 135, ενώ οι 6 της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι θα επανέλθει η εν λόγω τροπολογία. Ίσως, τελικά, βρεθεί η «χρυσή» ευκαιρία για τη συγκέντρωση των τουλάχιστον 200 θετικών ψήφων, όπως έγινε με την ψήφο των Ελλήνων και Ελληνίδων του Εξωτερικού, ένα από τα πρώτα και πολύ σημαντικά Νομοσχέδια που έφερε η Κυβέρνηση κατά τη δεύτερη θητεία της. Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα συμπεριφερθούν τα υπόλοιπα κόμματα όταν επανέλθει η τροπολογία της επιστολικής ψήφου. Τότε, δεν θα υπάρχει δισταγμός με τη δικαιολογία του αιφνιδιασμού. Θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για συζήτηση. Πάντως, ίσως θα έπρεπε η Αντιπολίτευση να σκεφτεί περισσότερο την αντίδρασή της για την επιστολική και στις Βουλευτικές Εκλογές, καθώς έχει προηγηθεί η θετική στάση περισσότερων από 200 βουλευτών (237 πριν από μερικούς μήνες) για το δικαίωμα της ψήφου στους Ομογενείς. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που είχαν συμφωνήσει ήδη για τις Ευρωεκλογές και τα Εθνικά Δημοψηφίσματα… Παρ’ όλα αυτά, δόθηκε ξεχωριστή δυνατότητα να πουν το «ΝΑΙ» στο κύριο ζήτημα του Νομοσχεδίου και να επιλέξουν διαφορετική στάση επί της τροπολογίας για τις Βουλευτικές, αλλά επέμειναν στο «ΟΧΙ σε όλα», αλλάζοντας ουσιαστικά την αρχική τους θέση…
Ως προς τις ανησυχίες που διατυπώνονται, το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της διαδικασίας, καθώς και ό,τι ορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η γνησιότητα της βούλησης των πολιτών και η μυστικότητα της ψήφου έχουν διασφαλιστεί. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας και πρέπει να αξιοποιηθεί! Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία ο εκλογέας θα εισέρχεται με διαπιστευτήρια και κωδικούς μιας χρήσης μέσω κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Η αίτηση θα υποβάλλεται στα Προξενεία και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών μέσω της εφαρμογής my kep live. Ενώ σημαντική είναι η ύπαρξη των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και των Εφορευτικών Επιτροπών Διαλογής Επιστολικής Ψήφου, που θα είναι υπό την Προεδρία δικαστικού, με νομικούς ως μέλη. 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών, θα ακολουθείται η σχετική διαδικασία για όποιον/όποια επιθυμεί να ψηφίσει με αυτόν τον τρόπο.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που σπουδάζουν ή και εργάζονται και άλλοι που για διάφορους λόγους αδυνατούσαν μέχρι πρότινος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πιθανόν να βοηθήσει στη μείωση της αποχής. Η διευκόλυνση των εκλογέων ήταν, άλλωστε, πάγιο αίτημα και της Αντιπολίτευσης. Κλείνοντας, η συμμετοχή στις Εκλογές είναι κάτι που αφορά όλους και όλες που έχουν δικαίωμα ψήφου είτε κατοικούν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, είτε βρίσκονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους εντός Επικράτειας είτε όχι. Η διεύρυνση της δυνατότητας συμμετοχής στις Εκλογές συνεπάγεται ενίσχυση της Δημοκρατίας! Δεν επιτρέπεται να προκαλεί διχασμό, αλλά ενότητα!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο: Γιατί ξέσπασε πολιτική σύγκρουση στη Βουλή, naftemporiki.gr, διαθέσιμο εδώ