20.5 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΨηφιακή «γραφειοκρατία»

Ψηφιακή «γραφειοκρατία»


Του Χρήστου Δημάκα,

«Η ψηφιοποίηση δεν είναι να πάρουμε απλά υφιστάμενες διαδικασίες και να τις μετατρέψουμε σε κάτι ψηφιακό. Αυτό που θα γίνει μέσα στο 2024 είναι ότι δεν θα στέλνουμε καν ψηφιακά πιστοποιητικά, γιατί και αυτό θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει ψηφιακή γραφειοκρατία. Αλλά, μια αποδοχή μας να μπορεί να προχωρήσει μια υπόθεσή μας στο Δημόσιο» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφορικά με τη χρήση και τις υπηρεσίες της εφαρμογής Gov Wallet. Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία ή καθώς τα ψηφιακά συστήματα δημιουργούνται με βάση την υπαρκτή δυσλειτουργική κρατική μηχανή, απλώς την αναπαράγουν, γεννώντας νέα ελαττώματα;

Παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ψηφιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, είναι ακόμη πίσω. Το 2017, ήταν στην 26η θέση συνολικά στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην 24η στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και στην τελευταία θέση μεταξύ 34 χωρών όσον αφορά τα websites του Δημοσίου που είναι φιλικά σε κινητές συσκευές (ποσοστό 9,25%). Πρόσφατα, αναδείχθηκε το ψηφιακό χάσμα μεταξύ Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και πιέζουν για ηλεκτρονική έκδοση αδειών λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, e-ΚΕΠ, e-τιμολόγια, καλύτερη οργάνωση των e-ραντεβού στο Ε.Σ.Υ., ηλεκτρονική έκδοση συντάξεων κ.λπ.

Πηγή εικόνας: ertnews.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Τα βασικά προβλήματα είναι «η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και διαχρονικού οράματος για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί και στην υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων, που γίνεται άναρχα και ασυντόνιστα» εξηγεί ο καθηγητής κ. Σπινέλλης, ο οποίος στο παρελθόν εκπόνησε με την ομάδα του έρευνα για λογαριασμό της διαNEOσις, για τη σημερινή κατάσταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Αξίζει, όμως, να αναφερθούν τα οφέλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα. Η ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government ) επιτρέπει την αποδοτικότερη αλληλεπίδραση μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών και πολιτών, μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Παράλληλα, ο πολίτης δύναται να εξυπηρετείται κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου και, μάλιστα, αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του.

Συμπερασματικά, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης μπορεί να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία που «βασανίζει» τους πολίτες αυτής της χώρας μόνο εφόσον υλοποιηθεί σωστά, οργανωμένα, με σχέδια προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα. Οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του Gov Wallet και όλων των ψηφιακών εφαρμογών δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι σκοπός της ύπαρξής τους είναι η πραγματική εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών στις επαφές με το Δημόσιο, ώστε να μπορούν όλοι να μιλούν για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και μετάβαση στη ψηφιακή εποχή που επιβάλλουν οι καιροί.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

Gov wallet: Οι νέες ιδιότητες που προστίθενται τις επόμενες μέρες, tovima.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Δημάκας
Χρήστος Δημάκας
Eίναι δευτεροετής φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Γνωρίζει αγγλικά και έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό σε ομάδα και ατομικά.