14.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΓιατί πρέπει να διαβάζουμε;

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε;


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Πολλοί άνθρωποι ελκύονται από το διάβασμα και είναι πλέον συνήθεια γι’ αυτούς να εντάσσουν μέρος της καθημερινότητάς τους μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, στην ιστορία που έχει γράψει κάποιος άλλος και να νιώθουν «κομμάτι» πλέον αυτής. Από ποίηση και μυθιστορήματα μέχρι βιβλία αυτοβοήθειας, υπάρχουν τόσες επιλογές ανάγνωσης που απλά δεν γίνεται να μην υπάρχει μια κατηγορία που να μην προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιου. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό να διαβάζουμε; 

Ξεφεύγουμε από τη μουντή καθημερινότητα 

Αρχικά, διαβάζοντας βιβλία, ιδίως λογοτεχνία, μυθηστορήματα κ.λπ. απομακρύνουμε το μυαλό μας από τα καθημερινά άγχη και τις έγνοιες που μας «βαραίνουν». «Μεταφερόμαστε» στη ζωή, στις σκέψεις και στα αισθήματα ενός άλλου πρωταγωνιστή και κάπως έτσι απαλλάσσουμε τον εαυτό μας, έστω και για λίγο, από τα δικά μας βάρη και τη βαρετή ρουτίνα μας. 

Τροφοδοτούμε τη φαντασία μας 

Ένα βιβλίο, είναι η γραπτή αποτύπωση μιας ταινίας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να σχηματίσουμε εικόνες σαν να τις βλέπουμε μπροστά μας, ενώ απλά διαβάζουμε μερικές γραμμές με λέξεις και ακίνητα, άψυχα στοιχεία. Έτσι, το διάβασμα γίνεται αυτόματα πολύ πιο ενδιαφέρον. «Ταξιδεύεις» τον εαυτό σου στα γεγονότα και γίνεσαι «μέρος» της ιστορίας, ένας παρατηρητής των πεπραγμένων, ένας θεατής στο θέατρο, σκέψεις που αποτυπώνει το μυαλό σου, διαβάζοντας μονάχα λέξεις. 

Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας 

Από την άλλη, υπάρχουν και βιβλία που έχουν ως σκοπό να ενημερώσουν και να διδάξουν. Από Ιστορία, Πολιτική, Φυσικές Επιστήμες έως Φιλοσοφία, Γεωγραφία ή ακόμα και μαγειρική, οι κατηγορίες ποικίλουν και αυτό που απομένει είναι να επιλεχθεί ένα βιβλίο από τον λάτρη της αντίστοιχης επιστήμης και να διευρύνει τους ορίζοντες του με ό,τι έχει αυτό το βιβλίο να προσφέρει. 

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Christin Hume

Εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο μας

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μιλάμε σωστά. Κάποιος με ιδιαίτερο και σωστό λεξιλόγιο αποκτά κύρος και αυτοπεποίθηση, κερδίζει αμέσως τους συνομιλητές του και γίνεται το κέντρο του ενδιαφέροντος χάρη στην ευγλωσσία του και στην εγκυρότητα των λεγόμενών του. 

Νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι αποκτάς καινούριες γνώσεις, είναι αρκετό, για να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου, καθώς και να αισθάνεσαι πιο «γεμάτος» ψυχικά και πνευματικά. Όμως, ακόμα και αν θες να κάνεις νέες αναζητήσεις σχετικά με τη «σημασία» των συναισθημάτων σου και γενικότερα των πραγμάτων που ο μέσος κόσμος θεωρεί δυσάρεστα π.χ. μια αποτυχία, ή ακόμα να νιώσεις πως και κάποιος άλλος κάνει τις ίδιες αναζητήσεις και έχει τις ίδιες φιλοσοφικές ερωτήσεις, υπάρχουν πολλά φιλοσοφικά βιβλία ή βιβλία αυτοβοήθειας, που έχουν σκοπό να σου «κρατούν συντροφιά» στους συλλογισμούς σου και να «γεμίζουν» τη μέρα σου με νέες σκέψεις και αναθεωρήσεις. 

Επωφελείται η ψυχική και πνευματική μας υγεία 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στο να «ξεφύγεις» από τη μουντή καθημερινότητα και να «ταξιδέψεις» ουτοπικά σε νέους κόσμους. Όμως, η ανάγνωση βοηθά σημαντικά και στη ψυχική υγεία, αφού, διαβάζοντας, αποφορτίζεσαι συναισθηματικά, «ταξιδεύοντας» στα συναισθήματα ενός άλλου προσώπου. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές, όπου αυτό που διαβάζεις «αγγίζει» την καρδιά σου και σε οδηγεί στα «κρυφά μονοπάτια» της ψυχής σου, που ακόμα κι εσύ ο ίδιος φοβόσουν να «εξερευνήσεις». Κείμενα ή ποιήματα που νιώθεις να ταυτίζεσαι και που σε κάνουν να νομίζεις ότι ακόμα και ο συγγραφέας σε καταλαβαίνει, σε βοηθούν στο να χαλαρώσεις και να νιώσεις ένα «αόρατο χάδι» και μια φωνή που σου λέει: «όλα θα πάνε καλά». 

Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό, την εποχή των “social media”, της οθόνης και της ταχύτατης πληροφορίας να μην υποτιμούμε τη τέχνη της γραφής και τη «δύναμη» της ανάγνωσης, μέσω της βοήθειας που μας προσφέρει στο μυαλό και τη ψυχή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Υποδιευθύντρια
Μαρία Μπαλαούρα, Υποδιευθύντρια
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς. Από το Νοέμβριο του 2024 είναι Υποδιευθύντρια του OffLine Post.