19.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΓεωμετρικά σχήματα και αντιστοιχίες

Γεωμετρικά σχήματα και αντιστοιχίες


Της Χρυσάνθης-Ίριδας Ανεμογιάννη,

Τρίγωνο. Σχήμα δυο διαστάσεων. Θεμελιώδες σχήμα στη γεωμετρία. Ορίζεται ως μια τεθλασμένη γραμμή με τρία διακριτά σημεία. Επιπλέον στοιχεία. Ισοσκελές τρίγωνο, οι προσκείμενες στη βάση γωνίες είναι ίσες. Οπότε, σε τρίγωνο ΑΒΓ, οι ΑΒ=ΑΓ επομένως, είναι ισοσκελές, όπου ΑΒ=σκέψεις, ΑΓ=συναισθήματα, τότε ΑΒΓ=συμπεριφορά. Βασική ορολογία. Κάπως έτσι, θα μπορούσε να είναι μια απλοϊκή αντιστοιχία, από την οποία προκύπτει πώς επηρεάζεται η ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα πράγματα, όμως, τελικά εμφανίζονται κάπως πιο σύνθετα. Πυραμίδα. Σχήμα τριών διαστάσεων. Γεωμετρικό στερεό. Πολύεδρο που σχηματίζεται με ένα τρίγωνο ως βάση και τρεις τριγωνικές ισοσκελείς έδρες που συνδέονται στην κορυφή. Εκεί τοποθετούνται οι σκέψεις και στη βάση η συμπεριφορά και η συναισθηματική κατάσταση του κάθε ατόμου.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: CartoonStock.com

Κάθε έκφανση της καθημερινότητας οφείλεται και εξηγείται από τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκέφτεται για τον εαυτό του και τον κόσμο, το πρώτο τρίγωνο. Καταστροφικές σκέψεις, σκέψεις που βασίζονται στο πρέπει και σκέψεις του όλα ή τίποτα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την αντιμετώπισή της, το δεύτερο τρίγωνο. Τέτοιες σκέψεις θεωρούνται μη λογικές, καθώς παραποιούν την πραγματικότητα και δεν ανταποκρίνονται με ρεαλιστικό τρόπο σε αυτή. Κάθε άτομο επιδιώκει συγκεκριμένους στόχους. Όταν προσπαθεί να τους ικανοποιήσει, έρχεται σε επαφή με γεγονότα-ερεθίσματα. Κάθε γεγονός είναι ουδέτερο. Το άτομο ανάλογα με τον τρόπο που θα το αξιολογήσει, θα προκαλέσει μια συναισθηματική αντίδραση και, τελικά, μια συμπεριφορική απάντηση, το τρίτο τρίγωνο.

Η γνωστική επεξεργασία του κάθε ερεθίσματος θα προκαλέσει τη συναισθηματική και συμπεριφορική απόκριση. Έτσι, σκέψεις που είναι μη ρεαλιστικές και δεν έχουν λογική θα πρέπει να αποφεύγονται. Η δομή της πυραμίδας είναι αυτή που θα επηρεάσει κάθε πτυχή της. Ενδείκνυται η γνωστική αναδόμηση με τρόπους ρεαλιστικούς και λογικούς, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοικοδόμηση, όποτε κρίνεται απαραίτητη. Δεν υπάρχει κανένας φόβος ολικής διάλυσης, διότι η βάση παραμένει σταθερή, αρχικό τρίγωνο. Βασική προϋπόθεση καλή γεωμετρική γνώση.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη
Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη
Γεννήθηκε στους Παξούς, όπου έζησε για μεγάλο διάστημα. Πλέον κατοικεί στο Ρέθυμνο για σπουδές στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, στο τμήμα Ψυχολογίας. Έχει ταξιδέψει πολύ, κυρίως στο εξωτερικό, μιλάει τρεις γλώσσες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, χορεύει, τραγουδάει και ασχολείται με την μουσική εδώ και πολλά χρόνια, και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα.