8.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠαραδοσιακά ασιατικά πιάτα που ξεχωρίζουν!

Παραδοσιακά ασιατικά πιάτα που ξεχωρίζουν!


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Η ασιατική κουζίνα είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο για τις μοναδικές γεύσεις και τους ιδιαίτερους συνδυασμούς της. Είναι ένα είδος κουζίνας, του οποίου η ιστορία ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια. Παρά το πέρας του χρόνου, όμως, αρκετές συνταγές παραμένουν στο προσκήνιο και έχουν, ακόμα, μεγάλη επιρροή στον δυτικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα. πλέον, τα καταστήματα εστίασης που προσφέρουν ασιατικά γεύματα είναι πολυπληθή, με αποτέλεσμα να προάγεται η ασιατική κουλτούρα και να γίνεται γνωστή παγκοσμίως. Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο δημοφιλή ασιατικά φαγητά τα οποία αξίζει να δοκιμάσουμε και να εντάξουμε στην διατροφή μας;

Spring rolls

Τα spring rolls θεωρούνται ένα από τα πιο γνωστά ασιατικά ορεκτικά. Πρόκειται για φύλλο κρούστας γεμιστό με διάφορα λαχανικά αλλά και κρέας, που συνήθως συνοδεύεται με γλυκόξινη σάλτσα. Ειδικότερα, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του πιάτου, καθώς ο καθένας μπορεί γεμίσει το spring roll του με ό,τι επιθυμεί! Αποτελεί ένα κλασικό κινέζικο ορεκτικό το οποίο, κατά παράδοση, σερβίρεται στην αρχή του κινέζικου έτους και συμβολίζει την εποχή της άνοιξης, εξού και το όνομα του!

Noodles

Σε μία τέτοια λίστα δε θα μπορούσαν να λείπουν τα noodles! Είναι τα κινέζικα ζυμαρικά τα οποία καταναλώνονται σε μορφή σούπας, με σάλτσες και διάφορα λαχανικά και κρεατικά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρώτα noodles εμφανίστηκαν την εποχή που οι Κινέζοι ξεκίνησαν τη μαζική παραγωγή αλευριού, οπότε και έψαχναν τρόπους κατανάλωσής του. Από την Κίνα, λοιπόν, ξεκίνησε η παραγωγή των noodles, και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και στις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, όπως στην Ταϊλάνδη και την Κορέα.

Κοτόπουλο Tandoori

Το κοτόπουλο tandoori αποτελεί μια παραδοσιακή ινδική συνταγή με βάση το κοτόπουλο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ψητό κοτόπουλο μαριναρισμένο με γιαούρτι και μπαχαρικά, το οποίο ψήνεται στο λεγόμενο “tandoor”, δηλαδή σε έναν στρογγυλό πήλινο φούρνο. Χάρη στον ιδιαίτερο φούρνο όπου ψήνεται, έλαβε και την ονομασία “Tandoori”. 

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Alberta Studios

Ραΐτα

Η ραΐτα είναι ένα ινδικό συνοδευτικό, παρασκευασμένο από το λεγόμενο «τυρόπηγμα», μαζί με λαχανικά (ωμά ή ψητά) και διάφορα μπαχαρικά. Συνήθως είναι μια πικάντικη σάλτσα, η οποία χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό στο Tandouri που αναφέρεται παραπάνω. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει το ελληνικό τζατζίκι, με τη διαφορά ότι η ραΐτα έχει πιο ρευστή υφή.

Pad Thai

Το Pad Thai είναι ένα παραδοσιακό ταϊλανδέζικο φαγητό, ένα από τα πιο δημοφιλή street food της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για noodles ρυζιού που συνοδεύονται με προϊόντα της αρεσκείας μας, όπως για παράδειγμα γαρίδες, τόφου, κρέας και άφθονα λαχανικά. Είναι ένα κατεξοχήν παραδοσιακό πιάτο, το οποίο προσφέρει μία μοναδική «έκρηξη» υφών και γεύσεων.

Η ασιατική κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια, τόσο θρεπτικά όσο και γευστικά. Αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους δεν την έχουν γευτεί ακόμα, αλλά και για όσους την έχουν ήδη αγαπήσει. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το φαγητό του κάθε έθνους αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της κουλτούρας του, και δοκιμάζοντας το, «γευόμαστε» την ιστορία του!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Raita, en.wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ
  • Spring Roll, en.wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.