Της Ελένης Σολδάτου,
Στο σημερινό άρθρο μεταφερόμαστε στην Ισλανδία, σε μια νησιωτική χώρα, με πρωτεύουσα το Ρέικιαβικ, φημισμένη για τα χιονισμένα και παγωμένα τοπία της —όπως δηλώνει και το όνομά της, Iceland, χώρα του πάγου— και το εντυπωσιακό για όλους φυσικό της φαινόμενο, το Βόρειο Σέλας ή πολικό σέλας, με τα πολύχρωμα φώτα του, το οποίο αφήνει όλους τους θεατές του άναυδους στη θέα του. Το Βόρειο Σέλας έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Ισλανδούς, καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία το Βόρειο Σέλας συμβόλιζε τις Βαλκυρίες, οι οποίες ήταν νεκρές παρθένες πολεμίστριες. Αξιοπρόσεκτα, επίσης, είναι τα τοπία της Ισλανδίας, ειδικά αυτά που συνδέονται με τη Σκανδιναβική μυθολογία, δηλαδή την αρχαία παγανιστική θρησκεία των Ισλανδών, όπως η κοιλάδα του θεού Θορ, ο Καταρράκτης των θεών κ.ά. Αξιοσημείωτος είναι, επίσης, ο μεγάλος αριθμός θερμοπιδάκων που έχει η χώρα, αλλά και ηφαιστείων, με διασημότερο το Χέκλα.
Ο «Καταρράκτης των θεών» (στα ισλανδικά Godafoss) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ισλανδίας και τμήμα του εθνικού της πάρκου στις περιοχές Sprengisandur και Mývatn στα βορειοκεντρικά της χώρας. Ο ποταμός, ο οποίος είναι μέρος του Godafoss, είναι ο Skjálfandafljót, ο οποίος αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο ποταμό της χώρας. Τα νερά του πέφτουν από ύψος 12 μέτρων και έχουν πλάτος 30 μέτρων. O εν λόγω καταρράκτης έχει άμεση σχέση με την αρχαία θρησκεία των Ισλανδών, αλλά και με τον χριστιανισμό, καθώς μετά τον εκχριστιανισμό της χώρας, περίπου το 999-1.000 μ.Χ., οι κάτοικοι ήθελαν να αφήσουν πίσω την παλιά τους ειδωλολατρική θρησκεία, η οποία σε ένα μεγάλο της μέρος συνδέεται με τη σκανδιναβική μυθολογία με έναν από τους σημαντικότερους θεούς τους, τον Thor αλλά και βασιλιά τον θεών, τον Óðinn, και να αφανίσουν κάθε ίχνος της.
Τότε, την ίδια χρονιά, ο ιερέας της περιοχής, Lawspeaker Þorgeir Ljósvetningagoði, προέτρεψε όλους τους κατοίκους να πετάξουν στους καταρράκτες ό,τι ιερά αντικείμενα ή αγάλματα από Σκανδιναβούς θεούς είχαν και αυτός ήταν ο λόγος της ονομασίας του καταρράκτη ως «Καταρράκτης των θεών», ως αποτέλεσμα να δοθεί ένα τέλος στην προηγούμενή τους θρησκεία και στην ειδωλολατρεία. Η ιστορία αυτή αναπαρίσταται σε παράθυρο του λουθηρανικού ναού Akureyrakirkja στο Akureyri, η οποία ολοκληρώθηκε το 1940 από τον Guðjón Samúelsson.
Σήμερα, ο «Καταρράκτης των θεών» αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Ισλανδίας, με πολλούς επισκέπτες ανά τον χρόνο που σπεύδουν να επισκεφτούν από κοντά αυτό το εντυπωσιακό φυσικό θέλγητρο.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Ο καταρράκτης των θεών στην Ισλανδία, newsbeast.gr, διαθέσιμο εδώ