Της Μαριλένας Παναγιώτου,
Η αγαπημένη εποχή του χρόνου έχει φτάσει και, αν κάτι τη χαρακτηρίζει, είναι τα ιδιαίτερα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα, τα οποία τη συνοδεύουν. Πάμε να δούμε συνταγές, για να ανανεώσουμε το φετινό γιορτινό τραπέζι, φτιάχνοντας τα κλασικά παραδοσιακά γλυκίσματα, από τα οποία απουσιάζουν οι περιττές θερμίδες.
- Chocolate Crinkle Cookies
Τα αγαπημένα μπισκότα με υφή brownie και επικάλυψη άχνης ζάχαρης προσδίδουν μια γιορτινή λάμψη σε κάθε τραπέζι. Πάμε να δούμε μια παραλλαγή της αγαπημένης μας συνταγής.
Θα χρειαστούμε 2 φλιτζάνια αλεύρι αμυγδάλου, ½ φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας (ή όποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό προτιμάμε), 2 ασπράδια αυγού, 3 κουταλιές της σούπας κακάο, 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder και 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη για επικάλυψη. Για αρχή, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και χτυπάμε τα δυο ασπράδια του αυγού είτε με μίξερ είτε με το χέρι μας μέχρι να δημιουργηθεί μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο και το baking powder και ύστερα προσθέτουμε τη μαρέγκα μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα. Μόλις το μείγμα μας ομογενοποιηθεί, το πλάθουμε σε μπαλάκια (αναμένουμε να βγουν γύρω στα 15 μπισκότα) και, στη συνέχεια, τα βουτάμε στην άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν άσπρα. Τέλος, τα ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
- Μπισκότα με φουντούκια χωρίς ζάχαρη
Αυτά τα πανεύκολα μπισκότα είναι ό,τι πρέπει για άτομα που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τη μαγειρική. Για να τα φτιάξουμε θα χρειαστούμε ασπράδι από ένα αυγό, 1 φλιτζάνι αλεσμένα φουντούκια, 1/3 φλιτζανιού φουντούκια, ½ φλιτζάνι χουρμάδες, 2 κουταλιές της σούπας κακάο και μια πρέζα αλάτι. Για να τα ετοιμάσουμε προθερμαίνουμε, αρχικά, τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μέχρι να γίνει μαρέγκα. Σε ένα μπλέντερ ανακατεύουμε τους χουρμάδες και τα αλεσμένα φουντούκια μαζί με μια κουταλιά της σούπας νερό. Τα υπόλοιπα φουντούκια τα ψιλοκόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα απλώνουμε σε ένα πιάτο. Στο μείγμα μας στο μπλέντερ βάζουμε το κακάο, το αλάτι και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, στα οποία τοποθετούμε από πάνω τα χοντροκομμένα φουντούκια και τα ψήνουμε για 10 λεπτά σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
- Gingerbread Cookies
Και φυσικά, δεν μπορούσαν να λείπουν τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων μπισκότα σε σχήμα «ανθρωπάκι» που στολίζουν κάθε τραπέζι. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους να τα ζωγραφίζουν με διάφορα χρώματα, δίνοντας ο καθένας τη δική του πινελιά.
Θα χρειαστούμε ¾ φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης, 2/3 φλιτζανιού καβουρδισμένα φουντούκια, 5μισι κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο ή όποιο άλλο βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής μας, 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας και 3μισι κουταλιές της σούπας γάλα. Για τη γέμιση σοκολάτας θα χρειαστούμε μισό φλιτζάνι μαύρη σοκολάτα, 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και μια κουταλιά της σούπας γάλα.
Για την εκτέλεση αλέθουμε σε ένα μπλέντερ το αλεύρι και τα φουντούκια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ύστερα, προσθέτουμε στο μπολ το φυστικοβούτυρο, τη ζάχαρη καρύδας και το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αφού η ζύμη ξεκουραστεί, τη χωρίζουμε σε δυο μέρη, γιατί είναι δύσκολο να την πλάσουμε όλη, και την απλώνουμε σε μια λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας ένα κουπάτ, κόβουμε τη ζύμη στο επιθυμητό σχήμα μπισκότου και ψήνουμε για 9 με 11 λεπτά σε λαδόκολλα. Όσο τα μπισκότα ψήνονται, εμείς θα ετοιμάσουμε την γέμιση σοκολάτας. Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ και τη βάζουμε για 20 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων, για να λιώσει και, στη συνέχεια, βάζουμε το φυστικοβούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βγάζουμε τα μπισκότα μας από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και απλώνουμε πάνω σε αυτά τη σοκολάτα και είναι έτοιμα!
- Almond Thumbprint Cookies
Πρόκειται για τα κλασικά ταρτάκια με γέμιση μαρμελάδας. Θα χρειαστούμε αλεύρι αμυγδάλου, βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου, εκχύλισμα βανίλιας, μαγειρική σόδα και την αγαπημένη μας μαρμελάδα. Αρχικά, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα μέχρι να ομογενοποιηθούν και, στη συνέχεια, τοποθετούμε το βούτυρο, το σιρόπι και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να γίνουν μια ωραία ενιαία ζύμη. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας πλάθουμε μικρά μπαλάκια και αφήνουμε μια τρύπα στη μέση του κάθε μπισκότου, μέσα στην οποία θα τοποθετήσουμε τη γέμιση μαρμελάδας. Τέλος, τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Chocolate Crinkle Cookies, onceuponachef.com, διαθέσιμο εδώ
- Almond Flour Thumbprint Cookies, ifoodreal.com, διαθέσιμο εδώ
- 25 Healthy Christmas Cookies that are insanely good, gatheringdreams.com, διαθέσιμο εδώ