Της Σπυριδούλας Βλάχα,
Ο καφές, πέραν του ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα απολαυστικό ρόφημα, συνιστά και μια ολόκληρη κοινωνική συνθήκη, καθώς συχνά οργανώνουμε τη ζωή μας με βάση αυτό, όπως είναι τα ραντεβού για καφέ και οι καφετέριες. Συγκεκριμένα, δεν είναι μόνο ο καφές αυτός καθαυτός, αλλά ολόκληρη η διαδικασία που τον συνοδεύει, όπως τα πρόσωπα, το μέρος και η εξυπηρέτηση που λαμβάνει κανείς. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η τέχνη του καφέ έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε συχνά ξεφεύγει από το γευστικό κομμάτι και μεταφέρεται στο οπτικό. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε τίποτα άλλο πέρα από τη latte art.
“Latte art” είναι η «τέχνη» που ασκεί ο barista στα ροφήματα που συνδυάζουν γάλα με καφέ, επεξεργαζόμενος το γάλα με τέτοιον τρόπο ώστε να διακοσμήσει με ανάλογα σχέδια το ρόφημα. Πρωταρχικός στόχος είναι η κατάλληλη επεξεργασία του γάλακτος, ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη υφή και έπειτα να ξεχυθεί στα διάφορα σχέδια. Ο καφές που θα παραχθεί και η ποιότητα του σχεδίου καθορίζονται από την ποιότητα και την ποσότητα των υλικών, τη θερμοκρασία τους και, φυσικά, από την ικανότητα του barista.
Η “latte art” λέγεται πως ξεκίνησε από την Ιταλία, ενώ τις δεκαετίες του 1980-1990 αναπτύχθηκε στο Σιατλ από τον David Schomer, ο οποίος έχει συγγράψει και σχετικό βιβλίο. Ο Schomer ήταν ο πρώτος που έφτιαξε το αφρόγαλα, ενώ το 1992 δημιούργησε το γνωστό σχέδιο ‘‘rosetta’’, το οποίο εμπνεύστηκε από μία φωτογραφία που απεικόνιζε το σχέδιο σε έναν καφέ, από μία καφετέρια στην Ιταλία.
Για τους barista, τρεις είναι οι απαραίτητες διαδικασίες για μία σωστή “latte art”: η παραγωγή σωστού espresso, η παραγωγή σωστού γάλακτος και η επιτυχής συνένωσή τους. Μάλιστα, υπάρχουν δύο τρόποι παραγωγής “latte art”: η “free pouring” και η “etching”. Η τεχνική της “free pouring” αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία ο αφρός γάλακτος ξεχύνεται στο ποτήρι με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργεί το επιθυμητό σχέδιο. Από την άλλη, “etching” είναι η τεχνική στην οποία ο barista, αφού έχει ρίξει το γάλα στο ποτήρι με τον καφέ, χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο για να δημιουργήσει το σχέδιο.
Τα πιο δημοφιλή σχέδια είναι η ‘‘rosetta’’, η οποία απεικονίζει ένα λουλούδι, η τουλίπα και η καρδιά. Μερικά μυστικά της επιτυχίας από τους barista είναι πως το γάλα θα πρέπει πάντα να είναι κρύο και φρέσκο, ενώ καλό είναι να χρησιμοποιείται φλιτζάνι με φαρδύ άνοιγμα, καθώς έτσι αποφεύγονται περισσότερο τα λάθη.
Κλείνοντας, η “latte art” αποτελεί μία μορφή τέχνης, η οποία μας υπενθυμίζει πως η ομορφιά μπορεί να υπάρχει παντού. Μέσω της latte art, ο καφές αποκτά πλέον μία οπτική διάσταση, η οποία μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση έστω και για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα, βλέποντας ένα σχέδιο που μας ευχαριστεί. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως είναι ο τρόπος του barista να μας δείξει το ενδιαφέρον και τη φροντίδα του!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Latte art: αφιέρωμα, cabare.gr, διαθέσιμο εδώ
- Ας μιλήσουμε για την τέχνη του latte art, mrspresso.gr, διαθέσιμο εδώ
- Η τέχνη του latte art, kokolakis.eu, διαθέσιμο εδώ