Της Μαριλένας Παναγιώτου,
- 1960’s: Twiggy
Αν χαρακτηρίζει κάτι τα ‘60s δεν είναι κάτι άλλο από την νιότη και την επανάσταση απέναντι τόσο στα στερεότυπα όσο και στο κατεστημένο. Αποτέλεσε την επίσημη έναρξη του κινήματος του φεμινισμού και των «παιδιών των λουλουδιών». Οι γυναίκες αποφάσισαν να αφήσουν τη θηλυκότητα, τις καμπύλες και τους στενούς κορσέδες και να επιλέγουν για τις εξόδους τους χρωματιστά παντελόνια και αεράτα πουκάμισα. Πρότυπο της εποχής αποτέλεσε το μοντέλο Twiggy, η οποία λάνσαρε την ανδρόγυνη εμφάνισή της, την οποία ενίσχυσε με ψεύτικες βλεφαρίδες και κοντά μαλλιά δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο ομορφιάς, το λιπόσαρκο μοντέλο, το οποίο επικρατεί ακόμη και σήμερα αφήνοντας πίσω τα παχουλά μοντέλα της εποχής με τα έντονα γυναικεία κουρέματα. Συνεπώς, οι γυναίκες της εποχής προσπαθούσαν να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύνατες και αθλητικές προσπαθώντας να ακολουθήσουν το λιπόσαρκο μοντέλο.
- 1970’s: Disco girls
Ήδη από τα ‘60s η ιδέα της γυναίκας ως νοικοκυρά είχε πλέον ανακαταληφθεί με τις γυναίκες να καίνε τους στηθόδεσμούς τους, να φοράνε παντελόνια και να αποτελούνε και, πλέον, επίσημα μέλη του εργασιακού χώρου. Οι καμπυλόγραμμες με κατάλευκο λαμπερό δέρμα γυναίκες που απεικόνιζε το Hollywood αντικαταστάθηκαν με λεπτές αθλητικές σιλουέτες με φυσικές ηλιοκαμένες επιδερμίδες, ενώ η αντίληψη της γυναικείας φιγούρας ύστερα από τα ‘60s άλλαξε ριζικώς, καθώς τα μοντέλα και οι γυναίκες άρχισαν να θεωρούν τα αδύνατα σώματα ως κάτι όμορφο και ζηλευτό (κάτι που ακολουθείται μέχρι και σήμερα). Τέλος, λόγω της εμφάνισης της Disco τα φορέματα και τα ρούχα των γυναικών άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, ενώ ο οίκος Dior λάνσαρε για πρώτη φορά επίσημα τη μίνι φούστα, κάτι που έκανε τον κύκλο του κόσμου κάνοντας τις γυναίκες για πρώτη φορά να επιλέγουν άφοβα τις ενδυματολογικές τους επιλογές.
- 1980’s : Fitness model body
Ήταν πλέον πραγματικότητα πως οι γυναίκες ήταν ενεργά μέλη σε όλους τους τομείς με τις ίδιες να είναι κάτοχοι των περισσότερων των μισών πτυχίων Master και Bachelor που δίνονταν στην Αμερική. Οι γυναίκες προκειμένου να φαίνονται πως μπορούν να σταθούν σε κάθε πρόκληση έπρεπε να είναι γυμνασμένες, με έμφαση στα χέρια και μπράτσα, και αρκετά λεπτές προκειμένου να κινούνται εύκολα στον χώρο. Με το λανσάρισμα της γυμναστικής Aerobic οι ομαδικές καθημερινές συναντήσεις των γυναικών για γυμναστική με μουσική ήταν πλέον γεγονός, ενώ έχουμε και την παρουσία έντονων χρωμάτων και εφαρμοστών ρούχων προκειμένου να μπορούν οι ίδιες να αναδεικνύουν τα γυμνασμένα σώματά τους και τις έντονες προσωπικότητές τους. Παράλληλα, έχουμε την εμφάνιση των πρώτων Supermodels όπως η Iman, η Brooke Shields και η Cindy Crawford, τα οποία λάνσαραν τα ιδιαίτερα γυμνασμένα σώματά τους με τα λεπτά άκρα.
- 1990’s: Heroin Chic
«Τίποτα δεν έχει καλύτερη γεύση από το να είναι κανείς αδύνατος» ήταν τα λόγια που είπε η Kate Moss σε μια συνέντευξή της και αποτέλεσαν την κύρια επιρροή των οίκων μόδας των ‘90s. Οι γυναίκες από την προσπάθειά τους να φαίνονται υγιείς, προσπαθούν έντονα να χάσουν κιλά, καθώς τα πρότυπα της εποχής επέβαλλαν τις υπερβολικά λεπτές σιλουέτες στις οποίες τονίζονταν τα κόκκαλα των χεριών και της μέσης. Παράλληλα, τα μοντέλα των ‘90s και οι διαφημίσεις που λάνσαρε ο οίκος Calvin Klein πρόβαλλαν ως πρότυπο ομορφιάς τις πολύ αδύνατες, και έντονα ταλαιπωρημένες γυναίκες τόσο λόγω διατροφής, αλλά και λόγω του έντονου καπνίσματος και της χρήσης ναρκωτικών όπως η ηρωίνη, ιξού και το όνομα Heroin Chic.
- 2000’s: Beyonce & Jennifer Lopez
Με την πρεμιέρα του Sex in the City, το οποίο παρουσίαζε τέσσερις γυναίκες που αναζητούσαν τον έρωτα στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ήταν πάντοτε ανοιχτές για τη σεξουαλική τους ζωή, ήταν πλέον γεγονός πως οι γυναίκες παρουσιάζονταν πιο σκανδαλώδεις από ποτέ. Αν κανείς παρακολουθήσει τη σειρά με τα μάτια του 2023 δεν νομίζω να εντυπωσιαστεί, όμως, 20 χρόνια πίσω η σειρά αποτέλεσε σύμβολο φεμινισμού και επανάστασης, καθώς είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε γυναίκες να εκφράζουν έντονα τις σεξουαλικές τους επιθυμίες από τους συντρόφους τους, αλλά και τα έντονα ντυσίματα των πρωταγωνιστριών αποτέλεσαν πρότυπο μόδας με τα ντυσίματα της Carrie να αποτελούν στιλιστικές επιλογές ακόμα και σήμερα. Το πρότυπο σώματος εξακολουθούσε να βασίζεται σε ιδιαίτερα γυμνασμένες αδύνατες σιλουέτες όπως στα ‘80s, όμως, παράλληλα, η παρουσία της Beyonce και της Jennifer Lopez στη μουσική σκηνή λάνσαρε και τις πιο καμπυλόγραμμες γυναίκες με αποτέλεσμα για πρώτη φορά διαφορετικοί σωματότυποι να θεωρούνται εξίσου ωραίοι.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Beauty Ideal Over The Decades, idealiststyle.com, διαθέσιμο εδώ