13.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜια νέα Εθνική Αρχή για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας

Μια νέα Εθνική Αρχή για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας


Του Δημήτρη Μάνδαλου,

Το κυβερνών κόμμα το τελευταίο διάστημα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε νομοσχέδια που είτε ήδη έχουν ψηφιστεί είτε βρίσκονται στα σκαριά, με φόντο την αναβάθμιση του κράτους.

Η τεχνολογική εξέλιξη που έχει γνωρίσει ο σύγχρονος κόσμος μετέβαλε πλήρως τα δεδομένα που ίσχυαν σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Η επικοινωνία άλλαξε με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, η ενημέρωση έγινε ταχύτερη εξαιτίας της τηλεόρασης και του διαδικτύου, ενώ ακόμα και στις ιατρικές επεμβάσεις συμμετέχουν πλέον ρομπότ! Φυσικά, όμως, η τεχνολογική αυτή εξέλιξη εγκυμονεί κινδύνους, όπως αυτός της κλοπής προσωπικών δεδομένων κ.ο.κ. Αναλόγως, το –σε μεγάλο βαθμό– ψηφιοποιημένο κράτος μας αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για να προλάβει μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση, ιδρύοντας την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας αντιπροσωπεύει ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία της χώρας από τις κυβερνοεπιθέσεις. Η ανάγκη για ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο είναι κρίσιμη, καθώς οι επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν τη δυσλειτουργία ή και τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων. Η δημιουργία αυτής της Αρχής είναι ένα μέτρο που θα ενισχύσει την ασφάλεια των ψηφιακών μας συστημάτων, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη αντίδραση σε επιθέσεις, προστατεύοντας, έτσι, τα δεδομένα και τη λειτουργικότητα του κράτους. Η σημασία της κυβερνοασφάλειας εξασφαλίζει άμεσα την εθνική ασφάλεια, καθώς η αυξανόμενη ψηφιακή εξάρτηση καλεί για στρατηγικές που θα προστατεύουν τη χώρα από τυχόν ψηφιακούς κινδύνους και επιθέσεις.

Πηγή εικόνας: rawpixel.com / Freepik

Το πρόγραμμα που αφορά την κυβερνοασφάλεια ονομάστηκε N1S1 και περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη θωράκιση των αεροδρομίων, των τραπεζών και των νοσοκομείων. Μετέπειτα, το N1S2 εκδόθηκε με ευρωπαϊκή οδηγία και αποφασίστηκε να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2024. Στην περίπτωση αυτήν, το πεδίο διευρύνθηκε, καθώς προστέθηκαν πάνω από 2.000 φορείς. Η κυβερνοασφάλεια θα αφορά τον Δημόσιο Τομέα, τις Περιφέρειες, τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες Ταχυμεταφορών, τη Διαχείριση Αποβλήτων και, φυσικά, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις και δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, για παράδειγμα στον κατασκευαστικό τομέα ή στην παραγωγή χημικών προϊόντων.

Σήμερα, το σύστημα κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα βρίσκεται υπό την εποπτεία κάποιων φορέων, μεταξύ των οποίων είναι η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, το CERT της Ε.Υ.Π. και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αν και έχουν γίνει βήματα προόδου, η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας απαιτεί σταδιακή προσαρμογή. Η δημιουργία της νέας Αρχής θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη κάλυψη του θέματος, εποπτεύοντας την κυβερνοασφάλεια στο σύνολό της και θα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε συνεργασία με άλλους φορείς θα καταφέρει να θέσει σε εφαρμογή μια εθνική στρατηγική που θα αφορά την κυβερνοασφάλεια.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αναμφίβολα προχωρήσει αλματωδώς σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του κράτους και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι από τα πιο επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια. Η ψηφιακή ασφάλεια, αποτελώντας προτεραιότητα, αναβαθμίζεται από διεύθυνση του Υπουργείου σε Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, με στόχο να προφυλάσσει τη χώρα από ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάνδαλος
Δημήτρης Μάνδαλος
Γεννήθηκε το 2005 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Διεθνή Πολιτική και την περιβαλλοντική κρίση. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.