Της Μαρίας Μπαλαούρα,
Μια περιοχή με πλούσια βλάστηση, άπειρα μνημεία, ξεχωριστές γεύσεις και φιλόξενους, γλυκείς ανθρώπους χαρακτηρίζουν την όμορφη πόλη των Τρικάλων. Τα Τρίκαλα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Τρικάλων στη Δυτική Θεσσαλία και ξεχωρίζει για την καταπληκτική ρυμοτομία της, αφού πρόκειται για μια επίπεδη πόλη, γεγονός που τη βοήθησε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη γεμάτη ανέσεις, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες. Προσμετρά, μάλιστα, 30.000 ποδηλάτες και προτείνεται για χαλαρή πεζοπορία ή μια ήρεμη ποδηλασία στις πλατείες της πόλης. Ένας από τους πιο γνωστούς πεζόδρομους είναι ο «Απόλλων» ή αλλιώς ο «δρόμος με τις ομπρέλες».
Τα Τρίκαλα είναι μια ιστορική περιοχή γνωστή από την αρχαιότητα, αφού υπήρξε σπουδαίο πνευματικό κέντρο, καθώς αποτελούσε τη γενέτειρα του Ασκληπιού, πατέρα-θεού της Ιατρικής, που όπως λέγεται αναδύθηκε από τις όχθες του ποταμού Ληθαίου που διασχίζει την πόλη και μπορεί κανείς να κάνει μια υπέροχη βαρκάδα με τις δημοτικές βαρκούλες. Προς τιμήν του Ασκληπιού, έχει ανεγερθεί ορείχαλκο άγαλμα στη σύγχρονη πεζογέφυρα του Ασκληπιού που χτίστηκε το 1998, φιλοτεχνημένο από τον Θεόδωρο Βασιλόπουλο. Στην άκρη της γέφυρας υπάρχει τεχνητός καταρράκτης που προσδίδει μια ξεχωριστή νότα ρομαντισμού στην πόλη.
Τα Τρίκαλα πολιορκήθηκαν από πολλούς εχθρούς: Πέρσες, Ούνους, Γότθους, Φράγκους, Νορμανδούς, Σλάβους, Βούλγαρους, ενώ το 1393 πέρασαν στα χέρια των Οθωμανών. Έκτοτε αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο δερμάτινων προϊόντων και υφαντουργίας μάλλινων ειδών, για το οποίο είναι ακόμα και σήμερα γνωστά. Στις 23 Αυγούστου του 1881 με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης τα Τρίκαλα μαζί με την υπόλοιπη Δυτική Θεσσαλία, ενσωματώθηκαν στην απελευθερωμένη Ελλάδα. Η ονομασία Τρίκαλα αναφέρεται ήδη από τη Βυζαντινή περίοδο, ενώ στην αρχαιότητα η πόλη ήταν γνωστή ως η αρχαία Τρίκκη. Εκτός του Θεού Ασκληπιού, τα Τρίκαλα αποτελούν γενέτειρα και πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Βασίλη Τσιτσάνη, του Δημήτρη Μητροπάνου, του Γιώργου Μαργαρίτη, του Κώστα Καραφώτη και άλλων.
Τα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες είναι πολλά και διαφορετικά, είτε πρόκειται για μέρη φυσικής ομορφιάς είτε πρόκειται για ιστορικά μνημεία. Από τα τελευταία ξεχωρίζουν γέφυρες (η Κεντρική Γέφυρα, η Γέφυρα Ασκληπιού, η Γέφυρα Βαμβέτσου κ.α.), αρχαιοελληνικά μνημεία όπως το Ασκληπιείο της Αρχαίας Τρίκκης, δίπλα από το ιστορικό χωριό Βαρούσι, βυζαντινά αξιοθέατα (όπως το επιβλητικό κάστρο βορειανατολικά της πόλης), οθωμανικά κατάλοιπα (όπως τα δίδυμα οθωμανικά λουτρά και το Κορσούμ Τζαμί), αλλά και αξιοθαύμαστα κτίρια πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής που κοσμούν την πόλη (όπως τον Μύλο Ματσόπουλου), το κτίριο επιβατών του Σιδηροδρομικού Σταθμού που λειτούργησε επί κυβερνήσεως του Χαρίλαου Τρικούπη, κλπ.
Η Κεντρική Γέφυρα αποτελεί ένα κόσμημα της πόλης και πρότυπο αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, με επιβλέποντες Γάλλους μηχανικούς, εμπνευσμένο από γέφυρες του Σηκουάνα και είχε σκοπό να ενώσει την παλιά πλευρά της πόλης με τη νεότερη, δηλαδή το βόρειο κομμάτι με το νότιο. Το 1941 γλίτωσε την ανατίναξη από τα βρετανικά στρατεύματα και το 1996 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Όσον αφορά το Βυζαντινό κάστρο, αποτελεί ένα κομψοτέχνημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 6ου αιώνα μ.Χ. επί Ιουστινιανού και κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Οι Οθωμανοί εκμεταλλεύτηκαν τη στρατηγική θέση του κάστρου, το ανακατασκεύασαν και το αξιοποιήσαν ως οχυρό. Γύρω από τα τείχη εκτείνονται τα Μανάβικα και το Βαρούσι, τα οποία αποτελούν την παλιά πόλη. Ακόμη, ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελεί πρότυπο της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, ενώ πρόκειται για τον πρώτο βιομηχανικό αλευρόμυλο στην Ελλάδα και τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι σημαντική στάση για να μελετήσει κανείς την ιστορία του τόπου αποτελούν και τα μουσεία της περιοχής, όπως το μουσείο Τσιτσάνη, το Λαογραφικό Μουσείο, το Βιομηχανικό Μουσείο στο πάρκο Ματσόπουλου και άλλα πολλά.
Το πάρκο Ματσόπουλου, του ευεργέτη Ιωάννη Ματσόπουλου αποτελεί ένα πανέμορφο πάρκο, 1 χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο της πόλης που καταλαμβάνει έκταση 90 στρεμμάτων. Μέσα στο πάρκο βρίσκεται ο ξακουστός Μύλος Ματσόπουλου και το Βιομηχανικό Μουσείο, ενώ φιλοξενούνται εργαστήρια ζωγραφικής, θεάτρου, γλυπτικής, αίθουσα κινηματογράφου και θερινό σινεμά. Επίσης, Νοτιοδυτικά του πάρκου κυλά ο Αγιαμονιώτης ποταμός όπου κολυμπούν πάπιες και νερόκοτες. Το πάρκο γίνεται συχνά πόλος έλξης όχι μόνο των επισκεπτών, αλλά και των ντόπιων, αλλάζοντας την καθημερινότητά τους, προσθέτοντας σε αυτή αθλητικές δραστηριότητες, χόμπι, γαλήνιες βόλτες και στιγμές ξεκούρασης, ενώ ελκύει την αγάπη και των παιδιών. Επίσης, πάρκο άθλησης και δραστηριοτήτων είναι και το Αθλητικό Πάρκο του Άη Γιώργη, ενώ πολλοί επιλέγουν και τον λόφο του Προφήτη Ηλία για μια χαλαρή βόλτα δίπλα από το κάστρο. Το δάσος εντός του πάρκου φιλοξενεί αμέτρητα κωνοφόρα δέντρα, φτελιές, βελανιδιές, μελικουκιές, αλλά και το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, κατασκευασμένο το 1896.
Η θέα από τον λόφο είναι μαγευτική, αφού ξεδιπλώνονται η γαλήνια ομορφιά των Μετεώρων και το φυσικό κάλος της οροσειράς της Πίνδου. Απέναντι από τον λόφο υπάρχει περιβαλλοντικό κέντρο εκπαίδευσης, ενώ πιο κάτω υπάρχει και ζωολογικός κήπος. Ακόμα ένα αξιοσημείωτο πάρκο είναι αυτό του Γκίτζη, με αφετηρία τον ποταμό Κουμέρκη. Εκεί, η ομορφιά από τις λεύκες, τις ιτιές και τις βελανιδιές και τα ζωηρά χρώματα από τις πάπιες, τις χήνες, τις νερόκοτες και τις αγριόπαπιες αποτυπώνονται στα ήρεμα νερά του ποταμού στο πάρκο που απέχει 9 χιλιόμετρα από την πόλη.
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις γνωστές παραδοσιακές γεύσεις των Τρικάλων. Κάθε επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει το διάσημο χωριάτικο λουκάνικο με πράσο, τα αρίστης ποιότητας τυροκομικά (και ειδικά τη φέτα), τον χαλβά βουτύρου, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τον τραχανά και το μερακλίδικο τσίπουρο, ενώ για αναμνηστικό μπορεί κανείς να αγοράσει ένα από τα αμέτρητα ξύλινα είδη που μπορεί να βρει στην τοπική αγορά των Τρικάλων ή ακόμα και ζεστές φλοκάτες.
Τα Τρίκαλα είναι ιδανικός προορισμός κάθε εποχή του χρόνου, αφού αφήνουν τα χαρακτηριστικά τους χρώματα στην άπλετη βλάστηση ολόγυρα της πόλης, δημιουργώντας μια αίσθηση ενός παραμυθένιο τόπου, βγαλμένου από τα όνειρα ενός ποιητή, όμως τα Χριστούγεννα αφήνουν μια επιπλέον μαγεία στην περιοχή. Η πόλη ντύνεται στα πολύχρωμα χρώματα των γιορτών, οι εκδηλώσεις κεντρίζουν το ενδιαφέρον και οι δρόμοι ξεχειλίζουν από κόσμο, όμως υπάρχει ένα πάρκο που ξεχωρίζει και αυτό δεν είναι άλλο από τον Μύλο των Ξωτικών. Λούνα παρκ, σπιτάκια με στολίδια, παιχνίδια, ζαχαρωτά, σπιτάκι του Άη Βασίλη, παιδικές φωνούλες χαράς και ανάλαφροι οικογενειάρχες ή ενήλικες που νιώθουν ακόμα παιδιά αφήνουν το πνεύμα των γιορτών και τη μαγεία των Χριστουγέννων να μας συνεπάρουν σε μια όμορφη περιπέτεια σε μια από τις πιο ξεχωριστές πόλεις της Ελλάδας!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Τρίκαλα, madeintrikala.gr, διαθέσιμο εδώ