12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά«Μελετώντας» τη συναισθηματική κακοποίηση σε ένα podcast που ήρθε για να μείνει

«Μελετώντας» τη συναισθηματική κακοποίηση σε ένα podcast που ήρθε για να μείνει


Της Χιόνας Οικονομάκη, 

Η σύγχρονη καθημερινότητα χαρακτηρίζεται, αδιαμφισβήτητα, από μία… βιασύνη, μία ταχύτητα μάλλον αγχωτική, που καθιστά τον άνθρωπο των καιρών μας εξίσου «βιαστικό», κάνοντάς τον να παραγνωρίζει όλα αυτά που τον φθείρουν και τον υποβαθμίζουν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες έλλειψης χρόνου και αναγκαιότητας για ψυχαγωγία και ενημέρωση, αναδύθηκαν τα podcasts. Πρόκειται για ψηφιακά αρχεία ήχου που διατίθενται μέσω του διαδικτύου σε διάφορες πλατφόρμες και δίνουν στους ακροατές τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν όποτε το θελήσουν, εύκολα και αυτοματοποιημένα. Στα ελληνικά δεδομένα, μάλιστα, είναι αρκετοί οι δημιουργοί που έχουν το δικό τους podcast, με κάποιους να «ανεβάζουν» θεματικά επεισόδια και κάποιους άλλους να επιδίδονται σε μία προσέγγιση πιο συνειρμική. Στο παρόν, όμως, άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα podcast ιδιαίτερο, το οποίο ήρθε… για να μείνει. Ο λόγος, βέβαια, για την εκπομπή «Μελέτησέ το», της Ελεονώρας Μελέτη.

Πρόκειται για ένα podcast που συνιστά απόπειρα της αναζήτησης του αληθούς, της ανάδειξης της ουσίας που κρύβεται πίσω από τα πράγματα. Κεντρικός θεματικός άξονας της εκπομπής είναι ο εντοπισμός προβλημάτων μείζονος σημασίας, που οι περισσότεροι από εμάς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ο εντοπισμός των ζητημάτων αυτών είναι μόνο η αρχή, καθώς σε κάθε εκπομπή γίνεται προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης με τη συμβολή κάποιου ειδικού. Ερωτήσεις που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, λύσεις που μας προκαλούν να ενεργήσουμε επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, βιωματικές εμπειρίες που δημιουργούν ταύτιση και συγκίνηση είναι μερικά, μόνο, χαρακτηριστικά που καθιστούν τη συγκεκριμένη εκπομπή τόσο ξεχωριστή.

Πηγή Εικόνας: lu94007 / Pixabay 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επεισόδιο με τίτλο «Συναισθηματική Κακοποίηση: Μήπως είσαι κι εσύ θύμα;». Στο εν λόγω επεισόδιο, με την καθοριστική συμβολή της κλινικής ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννας Κανδαράκη, θίγεται το ζήτημα της συναισθηματικής κακοποίησης. Αφορμή για το συγκεκριμένο επεισόδιο υπήρξε μία δήλωση της ίδιας της Ελεονώρας Μελέτη, η οποία εξομολογήθηκε πως στο παρελθόν είχε διαγνωστεί με χρόνια συναισθηματική κακοποίηση, ως απόρροια υποτιμητικών και κακοποιητικών συμπεριφορών που είχε υποστεί στο εργασιακό της περιβάλλον. Παρουσιάζοντας το προφίλ των θυτών, η κ. Κανδαράκη θα κάνει λόγο για ανθρώπους θρασύδειλους, οι οποίοι βρίσκουν ως έρεισμα τον φόβο για να εκκενώσουν την κεκαλυμμένη σαθρότητα που τους διέπει.

Η συναισθηματική κακοποίηση, λοιπόν, αποτελεί ένα δυστυχές σημείο των καιρών μας, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Μάλιστα, ένα από τα τυπικά χαρακτηριστικά των θυτών είναι η τάση τους να δημιουργούν ένα μοτίβο κακοποιητικής συμπεριφοράς, με ενέργειες που αφορούν την υποβάθμιση των θυμάτων μέσα από φωνές, ύβρις και προσβολές που συνθέτουν μία μορφή εκφοβισμού. Το podcast αυτό, βέβαια, μας εμπνέει να… «μελετήσουμε» σε βάθος τη δική μας ζωή και καθημερινότητα, ερμηνεύοντας συμπεριφορές και αναθεωρώντας όλες αυτές τις καταστάσεις που μας φθείρουν. Η λέξη «βοήθεια», άλλωστε, σε μία ανάλογη συνθήκη, είναι μία πράξη γενναιότητας κι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να θυμόμαστε, αναζητώντας λύσεις που θα μας απαλλάξουν από τοξικούς και κακοποιητικούς ανθρώπους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μελέτησέ το, open.spotify.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χιόνα Οικονομάκη
Χιόνα Οικονομάκη
Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατάγεται από τη Μάνη και αγαπάει ιδιαίτερα τον τόπο της και την Ιστορία του. Από μικρή ηλικία της άρεσε η λογοτεχνία και αργότερα η ποίηση. Αγαπημένος της ποιητής είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.