Της Κωνσταντίνας Στάμου,
Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, πολλοί σεναριογράφοι και σκηνοθέτες εμπνεύστηκαν από αυτόν και προσπάθησαν μέσω της τέχνης να αποδώσουν τον τρόπο που κατά καιρούς έχει αντιμετωπιστεί από τους φορείς και το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.
Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε κάποιες ταινίες με βασικό τους πυρήνα αυτό το θέμα. Το 1985 κυκλοφόρησε η ταινία An Early Frost, η οποία ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό. Πρόκειται για την εξιστόρηση της ζωής ενός ομοφυλόφιλου δικηγόρου με λαμπρή καριέρα, ο οποίος μολύνεται από τον ιό. Όταν εκμυστηρεύεται στους γονείς του την κατάσταση της υγείας του, έρχεται αντιμέτωπος με τον τρόμο και τις έντονες αντιδράσεις τους. Παρά τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες τους, αποφασίζουν να τον στηρίξουν. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Εmmy και μια Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας για τη Sylvia Sidney.
Μια ακόμα ταινία που παρουσιάζει το Aids με ωμό τρόπο είναι η Longtime Companion του Norman Rene, του 1989, με πρωταγωνιστή τον Bruce Davidson που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ. Στην ταινία παρουσιάζεται το οδοιπορικό της σχέσης του Rene με τον σύντροφό του, δίνοντας ένα φινάλε αισιόδοξο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας έφυγε από τη ζωή εξαιτίας επιπλοκών του Aids.
To 1993 προβάλλεται στους κινηματογράφους μία ταινία που χάρισε στον πρωταγωνιστή της το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του. Πρόκειται για τη Philadelphia, η υπόθεση της οποίας αφορά τη ζωή ενός ομοφυλόφιλου δικηγόρου και φορέα του ιού, ο οποίος απολύθηκε από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Παρά την ομοφοβική στάση των μέχρι πρότινος συναδέλφων του, αποφασίζει να μηνύσει την εταιρία και τελικά κερδίζει τη δίκη. Δυστυχώς, το τέλος του ήρωα είναι αναπόφευκτο, ωστόσο το αποτύπωμα που άφησε στον κινηματογράφο ήταν μεγάλο.
Η ταινία Gia, που κυκλοφόρησε το 1998, αποτελεί ένα ακόμα εξαιρετικό παράδειγμα έργου που στέλνει το δικό του ιδιαίτερο μήνυμα σχετικά με τους κινδύνους του ιού. Η Angelina Jolie, ενσαρκώνοντας τον ρόλο της Gia Caragni, ενός προσφιλούς μοντέλου της δεκαετίας του ’80 με διεθνή φήμη που είναι εθισμένο στα ναρκωτικά, κατορθώνει να καταστήσει σαφές πως η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από καταχρήσεις, το μοντέλο προσβάλλεται από τον ιό του HIV και στην ηλικία των 26, μόλις, χρόνων, χάνει τη μάχη με τη ζωή. Μάλιστα, για τον ρόλο της στην εν λόγω ταινία, η Angelina Jolie θα κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα Ερμηνείας, δίνοντας τα δικά της μηνύματα σε σχέση με τη ζωή, τον θάνατο και τις εξαρτήσεις.
Το θέμα της προφύλαξης απέναντι στον ιό παρουσιάζει η ταινία Kids του 1995. Τέλος, ένα από τα πολλά ακόμα αριστουργήματα, αναφορικά με τη σταδιακή εξέλιξη του ιού στην κοινωνία του 1980, είναι το πολιτικό έργο του Tomy Kushner, 6 επεισοδίων με τίτλο «Ο Θεός Ξέχασε τον Παράδεισο» (2003).
Οι ταινίες που αναφέρθηκαν παραπάνω και πραγματεύθηκαν το εν λόγω ζήτημα, κατάφεραν να παρουσιάσουν σε ευρύτερο κοινό ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες παγκοσμίως και ίσως συνέβαλαν στην περαιτέρω ευαισθητοποίησή μας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ