Του Γιώργου Γιαννούλη,
Λίγες ώρες απομένουν πριν την επίσημη ανακοίνωση του νέου φορέα που θα απαρτίζεται από τους 9+2 ανεξάρτητους Βουλευτές και πολλά άλλα πρώην στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται και επισήμως σε αποδρομή μετά και την εκλογή του νέου του Προέδρου. Η ρότα δεν αλλάζει, όση αλαζονεία κι αν διαχέεται στον δημόσιο λόγο από κεντρικά στελέχη που συνδράμουν τη νέα ηγεσία. Έτσι, λοιπόν, αρκετοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν, με τους πολίτες να κρίνουν για πρώτη φορά στις ερχόμενες Ευρωεκλογές.
Επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει επισήμως την ερχόμενη Τετάρτη, πρόκειται να τεθεί ο Αλέξης Χαρίτσης, τεχνοκράτης, από τα σοβαρά στελέχη του παλιού ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χωρίς τις «κορώνες» που πολλές φορές χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο κόμμα ειδικά στο πρόσφατο παρελθόν. Ακόμα, η Έφη Αχτσιόγλου, ένα πρόσωπο με συγκροτημένο πολιτικό λόγο, ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας με τις θέσεις που εκφράζει, έχει αυτό που λείπει και από τον σημερινό ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έχουν επιχειρήματα που χρειάζονται για τη Δημοκρατία και την υγιή πολιτική αντιπαράθεση. Φαίνεται ότι έρχονται σε κάποια συνεννόηση με την «Ομπρέλα», μέλη της οποίας είναι οι Βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα.
Στόχος είναι να μη γίνουν σαν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εκεί που επικρατεί το πολιτικό χάος. Ο νέος Πρόεδρός του ξεκίνησε με την τακτική «θα νικήσω τον Μητσοτάκη» και κοντεύει να χάσει από τον Κουτσούμπα και το Κ.Κ.Ε., σύμφωνα και με πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis… Αυτή η πορεία θα μπορούσε να εξηγηθεί υπό την οπτική ότι ένας θαυμαστής των όχι και τόσο αριστερών πολιτικών, ήρθε για λίγες εβδομάδες από τις Η.Π.Α. και ψηφίστηκε για τη θέση του Προέδρου. Σε ποιο σοβαρό κόμμα, άραγε, μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα σε εσωκομματικές εκλογές χωρίς να βρίσκεται στις τάξεις του, ένα εύλογο χρονικό διάστημα;
Το γεγονός ότι εκλέχθηκε δεν μπορεί να του δώσει «λευκή επιταγή» να πράττει απερίσκεπτα και αλαζονικά. Η εκδίωξη της Αριστεράς από το κόμμα με την ταυτόχρονη απώλεια του κέντρου λόγω της –όχι και τόσο μετριοπαθούς– τακτικής του επιτελείου που περικλείει την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ε, όταν υπάρχουν στην κορυφή στελέχη, όπως ο Παύλος Πολάκης, δεν μπορούν να ενσωματωθούν και οι κεντρώοι ψηφοφόροι… Η δε κυρία Αυγέρη, Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ζήτησε να παραδώσουν τις έδρες τους οι 11 ανεξάρτητοι Βουλευτές, υποστηρίζοντας σθεναρά τη νέα ηγεσία. Άραγε, δεν γνωρίζει ότι Βουλευτές, όπως η κυρία Τζάκρη, δεν τήρησαν αυτήν την τακτική, αποχωρώντας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το μακρινό 2013; Ουσιαστικά στην Κουμουνδούρου αυτήν τη στιγμή, έχουν κρατήσει το “brand”, αλλά έχασαν ταυτόχρονα το Κέντρο και την Αριστερά! «Εκρηκτικό» το κοκτέιλ!
Κλείνοντας, οι 11 Βουλευτές με το νέο εγχείρημά τους θα κριθούν μετά και την πολιτική κατάπτωση και κατάντια που επικρατεί στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θα κριθούν για τις προγραμματικές τους θέσεις, την Αντιπολίτευση που θα ασκήσουν από εδώ και στο εξής στην Κυβέρνηση, κάτι που είναι θεμελιώδες στοιχείο της Δημοκρατίας. Σημασία δεν έχει να λες «θα νικήσω τον Μητσοτάκη», έχοντας στέρηση πολιτικών επιχειρημάτων, μετατρέποντας την πολιτική αντιπαράθεση σε «αρένα» και παράγοντας τοξικότητα… Θα περιμένουμε να δούμε Αντιπολίτευση ρεαλισμού, λογικής και επιχειρημάτων. Ειδάλλως, η πολιτική ιστορία μας δείχνει πολλές φορές, όπως το 2015 αλλά και σήμερα, ότι εκείνοι που υπονομεύουν τον θεσμό της Αντιπολίτευσης είτε «κατακρημνίζονται» σε μονοψήφια ποσοστά είτε εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη!