9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΟι δορυφόροι κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας, οι συνεργασίες και οι διεθνείς αντιδράσεις

Οι δορυφόροι κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας, οι συνεργασίες και οι διεθνείς αντιδράσεις


Του Δημήτρη Μάνδαλου, 

Την προηγούμενη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε και έθεσε σε τροχιά ένα δορυφόρο παρακολούθησης, ύστερα από δυο αποτυχημένες προσπάθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο είχε προηγηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, και του Ανώτατου Ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, κατά την οποία ο πρώτος προσφέρθηκε να βοηθήσει στην πραγματοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Όπως είναι φυσικό, η κίνηση αυτή προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, υπό τον φόβο συνεργασίας δύο υπερδυνάμεων της Ασίας, δηλαδή μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας. Αρχικά, η Νότια Κορέα, παρ’ όλο που δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αν ο δορυφόρος έχει τεθεί σε λειτουργία, έλαβε αμέσως μέτρα προστασίας. Μετά την εκτόξευση, ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει την επιτήρηση κατά μήκος των συνόρων της με τον Βορρά, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία στα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα και παραβιάζοντας, παράλληλα, τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι δυο χώρες το 2018, με στόχο τη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων.

Πηγή εικόνας: New York Post / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Tingshu Wang/File Photo/Reuters

Η εκτόξευση καταδικάστηκε και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που έχει προβεί σε κυρώσεις εξαιτίας της προσπάθειας της χώρας να αναπτύξει πυρηνική δραστηριότητα, όπως και άλλες χώρες, συγκεκριμένα οι Η.Π.Α. και η Ιαπωνία. Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου είναι αντίθετη στις αποφάσεις του αρμόδιου Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι οποιαδήποτε απερίσκεπτη ενέργεια, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, καθώς και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Λευκός Οίκος, από την άλλη, αποκάλεσε την εκτόξευση ως μια «βίαιη επίθεση ενάντια στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε.», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, κατέκρινε επίσης την εκτόξευση του πυραύλου, ο οποίος, μάλιστα, πέρασε πάνω από την πόλη Okinawa, η οποία λόγω της βιοποικιλότητάς της έχει ξεχωριστή σημασία για την Ιαπωνία, αλλά και από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ιαπωνική Κυβέρνηση, έτσι, εξέδωσε γρήγορα σήμα κινδύνου για τους κατοίκους της Okinawa, τους οποίους παρότρυνε να κλειστούν στα καταφύγια.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ακόμα κι αν ο σκοπός είναι η εκτόξευση ενός δορυφόρου, η χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι, επίσης, ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των πολιτών μας».

Πηγή εικόνας: ALJAZEERA / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Artem Geodakyan/Sputnik, Pool via Reuters

Εξάλλου, η εκτόξευση έγινε νωρίτερα από το αναμενόμενο, έξω από το περιθώριο των εννέα ημερών μέσα στο οποίο η Πιονγκγιάνγκ είχε ειδοποιήσει την Ιαπωνία ότι θα προχωρήσει στην εκτόξευση. Αυτό έπρεπε να ξεκινήσει την Τετάρτη και να τελειώσει στις 23:59 (τοπική ώρα), στις 30 Νοεμβρίου. Ο ισχυρισμός της Βόρειας Κορέας ότι εκτόξευσε με επιτυχία τον κατασκοπευτικό δορυφόρο δεν έχει ακόμη επαληθευτεί. Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο πύραυλος είναι κατασκοπευτικός δορυφόρος, θα είναι η τρίτη προσπάθεια του Βόρειου τμήματος της Κορέας να εκτοξεύσει ένα φέτος.

Νωρίτερα, η Ιαπωνία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Νότια Κορέα και τις Η.Π.Α. για να «προτρέψει σθεναρά» τον Βορρά να μην προχωρήσει σε μία νέα εκτόξευση, η οποία, όπως είπαν, θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας είπε ότι η ενέργεια της Πιονγιάνγκ παραβίαζε τρεις θαλάσσιες ζώνες, που πιστεύεται ότι είναι οι περιοχές όπου θα πέσουν τα συντρίμμια από τον πύραυλο που μεταφέρει τον δορυφόρο. Δύο βρίσκονται στα δυτικά της κορεατικής χερσονήσου και το άλλο στα ανατολικά του νησιού Luzon των Φιλιππίνων.

Ας ελπίσουμε ότι η διαμάχη μεταξύ αυτών των χωρών θα λήξει αναίμακτα και δεν θα αποτελέσει αφορμή για την έξαρση ενός νέου πολεμικού μετώπου, όπως στις περιπτώσεις του Ισραήλ και της Ουκρανίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • North Korea claims successful launch of spy satellite after prior failures, BBC, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάνδαλος
Δημήτρης Μάνδαλος
Γεννήθηκε το 2005 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Διεθνή Πολιτική και την περιβαλλοντική κρίση. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.