Της Χιόνας Οικονομάκη,
Η τέχνη, σε όλες της τις εκφάνσεις, αποτελεί έναν μείζονος σημασίας «συνοδοιπόρο» των ανθρώπων, ένα ελεύθερο πεδίο έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων που ενισχύει τη δημιουργικότητα και διευρύνει τους ορίζοντές μας. Ο κινηματογράφος, η αποκαλούμενη «7η τέχνη», συνιστά το αποτέλεσμα της επιθυμίας των ανθρώπων για την οπτικοποίηση της τέχνης και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ανακάλυψη και τη συνακόλουθη διάδοση της φωτογραφίας. Με την πάροδο του χρόνου και τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων, ο κινηματογράφος απέκτησε μία ιδιαίτερα σημαντική και, ταυτοχρόνως, ουσιαστική υπόσταση, καθιερώνοντας τη δική του θέση ως μία από τις προσφιλέστερες και πλέον αγαπημένες εκφάνσεις της τέχνης.
Ο κινηματογράφος, επομένως, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας, που έχει έναν μοναδικό τρόπο να «συνδέεται» με το ευρύ κοινό. Από σήμερα, λοιπόν, 2 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, ενώ, επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα online παρακολούθησης. Συνολικά, στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 270 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ενώ ξεχωριστή μνεία θα γίνει στα δρώμενα του ελληνικού κινηματογράφου. Αναλυτικότερα, θα παρακολουθήσουμε 23 ταινίες σε πρώτη προβολή, ενώ, επίσης, θα προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες που βραβεύτηκαν από το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μία αφιερωματική προβολή, στη μνήμη της σπουδαίας Μαίρης Χρονοπούλου.
Το Φεστιβάλ, επιπλέον, υποδέχεται εμβληματικά ονόματα του χώρου, όπως είναι o Jeremy Podeswa, σκηνοθέτης μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών όπως είναι το Game of Thrones, ο οποίος, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον masterclass. O Alexander Payne, σκηνοθέτης της ταινίας The Holdovers, θα βρίσκεται, επίσης, στο Φεστιβάλ, ενώ ο «Χρυσός Αλέξανδρος» πρόκειται να απονεμηθεί τιμητικά στη Monica Bellucci. Την ίδια τιμητική διάκριση πρόκειται να λάβει και ο σημαντικότατος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός, Νίκος Περάκης, προς τιμήν του οποίου έχει διοργανωθεί και σχετικό αφιέρωμα το οποίο περιλαμβάνει πέντε ταινίες του, αλλά και μία σχετική ημερίδα ως πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Διαγωνισμός podcast, αφιερωματικές πρωτοβουλίες προς τιμήν σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Μισέλ Δημόπουλος και ο Τάκης Κανελλόπουλος, αλλά και διεπιστημονικές δράσεις που αφορούν τη σύνδεση τηλεοπτικού και κινηματογραφικού σεναρίου, την παρουσία των «φαντασμάτων» στο πλαίσιο του κινηματογράφου, αλλά και το στοιχείο του φανταστικού είναι μόνο μερικές από τις θεματικές που πλαισιώνουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο Φεστιβάλ που κανείς δεν πρέπει να χάσει!
ENΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, filmfestival.gr, διαθέσιμο εδώ