Συνέντευξη στη Γεωργία Σκαμπελτζή,
Ο Θάνος Τσάμπρας γεννήθηκε στις Αμυγδαλιές Ολυμπίας, ενώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Πειραιά. Είναι ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Το 1993 εντάχθηκε στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, ενώ κατά την περίοδο 2015-2021 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της. Η συνεισφορά του στα Ελληνικά Γράμματα περιλαμβάνει την έκδοση πέντε ποιητικών συλλογών, μεταξύ των οποίων τα Πετρολούλουδα και την Πέμπτη Εποχή των αοράτων. Έχει βραβευτεί από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων για το θεατρικό του έργο Καρύδια με μέλι.
Στο περιθώριο μιας εκδήλωσης της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, συναντήσαμε τον Θάνο Τσάμπρα και του θέσαμε 7 + 1 ερωτήσεις, σε μια μίνι συνέντευξη για τη λογοτεχνία. Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αξία της ποίησης, στο αποτύπωμα που επιθυμεί να αφήσουν τα κείμενά του και στη συμβολή της Λογοτεχνίας στη ζωή μας.
-
Τί είναι για εσάς η ποίηση;
Η ποίηση είναι ζωή. Αυτή που ζούμε κι αυτή που δεν ζήσαμε. Όλα όσα δεν είχα και ήθελα, τα βρήκα στην ποίηση, ως αναγνώστης. Διαβάζοντας ποίηση, ταξίδεψα. Τα πιο μακρινά και ονειρεμένα ταξίδια, τα έκανα μέσα από τη ματιά και τους στοχασμούς των ποιητών. Ένιωσα συναισθήματα μαγικά, ξεδίψασα από νερό πηγής, που άλλοι ανακάλυψαν, που έφτασαν «εκεί» πριν από εμάς, για μας.
-
Εσείς, ως ποιητής, τί θέλετε να καταθέσετε στον λογοτεχνικό στίβο;
Ως γραφιάς, ως εργάτης του γραπτού λόγου, –γιατί έτσι νιώθω– θέλω κι εγώ να προσφέρω «λίγες σταγόνες» από εκείνες που θα ξεδιψάσουν τον αναγνώστη, που αναζητάει νέες «πηγές», σε νέους ορίζοντες. Θα είναι χαρά και τιμή μου, αν στο τέλος το καταφέρω.
-
Τί επιδιώκετε να έχουν τα κείμενά σας;
Θέλω να αφηγούνται κάτι. Και δυο αράδες να είναι ένα κείμενο, θέλω να «λέει κάτι». Ίσως αυτή η αντίληψη, μου έχει μείνει από τα σενάρια, που το παν είναι η ιστορία. Οι ήρωες και η ιστορία τους, η διαδρομή τους, η αγωνία τους «να φτάσουν στον προορισμό τους». Θέλω τα κείμενά μου να φτάνουν κάπου, ακόμη κι αν αυτό το κάπου είναι διαφορετικό στο μυαλό του κάθε αναγνώστη.
-
Ποιος στίχος σας σας εκφράζει αυτήν την εποχή;
«Στο πλήθος
κρύβεται η μοναξιά»
Είναι από το ποίημα «Ξένοι στον συνοικισμό», που συμπεριλαμβάνεται στη νέα μου συλλογή, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες, με γενικό τίτλο: «Η σκιά του νερού», από τις εκδόσεις Παρουσία.
-
Σε σας τί προσφέρει η ενασχόλησή σας με την ποίηση;
Ξορκίζω τη μοναξιά μου με την ποίηση ως δημιουργός. Ως κοινωνός της γραφής, όμως, γνωρίζω μέσα από τις λογοτεχνικές παρέες σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και χαίρομαι ιδιαίτερα που κάποιοι από αυτούς με τιμούν με τη φιλία τους.
-
Ποιες αξίες θεωρείτε υπέρτατες;
Την αγάπη, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη για τον άνθρωπο. Ό,τι περνάει στο χαρτί κάποιος δημιουργός πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Για εμένα αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και ο σκοπός της Γραφής.
-
Τελικά, η Λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο;
Ο Μπρεχτ λέει για το θέατρο: «το θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως να αλλάξει τους θεατές. Αυτοί αν θέλουν, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Κάτι ανάλογο πιστεύω ότι ισχύει γενικά και για τη λογοτεχνία. Εξ άλλου και τα θεατρικά κείμενα μέρος της είναι.
-
Εσείς τί περιμένετε από τη Λογοτεχνία;
Να συνεχίσει να αντιστέκεται. Να είναι πάντα απέναντι σε κάθε τι που μας πληγώνει και να συνεχίσει να αναζητά δρόμους που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Άλλωστε, ό,τι «φωτεινό» έχουμε στη ζωή μας, από τις Γραφές το έχουμε.
Ευχαριστούμε τον κύριο Τσάμπρα για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!