10.6 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑκούγοντας τους… ήχους της καρδιάς

Ακούγοντας τους… ήχους της καρδιάς


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, άλλοι εξωτερικεύοντάς τα στον περίγυρο τους και άλλοι βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους για να τα «αποτυπώσουν». Η ζωγραφική, η μουσική, η ποίηση, η γλυπτική αλλά και όλων των ειδών οι τέχνες αποτελούν μέσα έκφρασης όλων των σκέψεων και των αισθημάτων που βιώνει ο καλλιτέχνης, επιθυμώντας να τα μεταλαμπαδεύσει στους θεατές.

Ο εκάστοτε καλλιτέχνης έχει ως κύριο στόχο, λοιπόν, να μεταδώσει μέσα από το έργο του τα ακριβή συναισθήματά του. Πάθος, θυμός, χαρά, ευτυχία, αποτελούν καταστάσεις οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν μέσω των χρωμάτων, των ήχων ακόμη και των ίδιων των λέξεων. Όλα τα δημιουργήματα «κρύβουν» πίσω τους ιστορίες θλίψης, μελαγχολίας, εκστατικής χαράς, σκηνοθετώντας έτσι μια εσωτερική συζήτηση μεταξύ θεατή και καλλιτέχνη. Κι αυτό, διότι ο θεατής προβληματίζεται, ταυτίζεται και κάποιες φορές διαφωνεί με αυτό που ακούει ή βλέπει .

Δεν είναι λίγα τα έργα τέχνης τα οποία μας έχουν «σημαδέψει» για την ιστορία που «κρύβουν» πίσω τους. Όπως για παράδειγμα, η ελαιογραφία του Πάμπλο Πικάσο «Γκουέρνικα», ένα έργο που κατόρθωσε να «μεταδώσει» ένα μεγάλο αντιπολεμικό μήνυμα την εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ο πίνακας αναπαριστά τα δεινά του πολέμου τοποθετώντας μας σε ένα σκηνικό θλίψης και απελπισίας, συναισθήματα, δηλαδή, που ένιωσε ο ίδιος ο Πικάσο αλλά και εκατοντάδες Ισπανοί.

H Γκουέρνικα του Πάμπλο Πικάσο. Πηγή Εικόνας: el.wikipedia.org

Όλα αυτά τα συναισθήματα, λοιπόν, ο καλλιτέχνης προσπαθεί να «αποτυπώσει» σε έναν καμβά, ένα χαρτί ή σε οτιδήποτε άλλο. Μοιάζει για τον ίδιο σαν μια ψυχοθεραπεία, μια τελετή, θα λέγαμε, αποφόρτισης και ηρεμίας. Μαθαίνει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις της ζωής του, να ξεπερνά τους φόβους του, αλλά και κατορθώνει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Τέλος, η τέχνη αποτελεί ένα «όπλο» για τον δημιουργό με το οποίο είναι ικανός να πολεμά κάθε φόβο και κάθε ανασφάλεια. Τα βιώματα, οι σκέψεις που «αποτυπώνονται» από τη στιγμή που «δραπετεύουν» από το μυαλό του δημιουργού, «αγγίζουν» όλους εμάς που προσπαθούμε να κατανοήσουμε την «αλήθεια» του.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η Θεραπεία της Τέχνης, bethechange.gr. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.