Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,
Ξαφνικά –ή όχι και τόσο, δεδομένης της κρίσης που βίωνε η Κουμουνδούρου τους τελευταίους μήνες– ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το βράδυ της Δευτέρας, προχώρησε στη διαγραφή των Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη, κάνοντας τη νύχτα μέρα για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου.
Για τους περισσότερους δεν πρόκειται για έκπληξη, καθώς ήδη από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είχαν ξεκινήσει οι «ψίθυροι» περί διάσπασης του κόμματος, ενώ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη οι ψίθυροι μετατράπηκαν σε «φωνές». Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, όμως τη Δευτέρα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, ξεκινώντας με την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την Ευρωομάδα του κόμματος, την αναφορά του Δημήτρη Βίτσα για δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού και τη δημοσιοποίηση του κειμένου της «Ομπρέλας», που μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε, ενώ από τότε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Οι επιθέσεις της μίας πλευράς στην άλλη είναι ακατάπαυστες και δικαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο όσους στοιχημάτιζαν στην πτωτική πορεία του κόμματος. Πρόθεση για να πέσουν οι τόνοι δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή από καμία πλευρά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γυρισμός. Όλα αυτά, έχοντας στις πλάτες τους ένα κόμμα που υπέστη δύο συντριπτικές ήττες στις Εθνικές Εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 17% απέναντι 41% της Νέας Δημοκρατίας και χωρίς να καταφέρει κάποια επιτυχία στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές, καθώς το κυβερνών κόμμα δέχθηκε μεν πλήγμα, ωφελημένο δε βγήκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κι όμως, αντί να προσπαθήσουν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής, κάνουν ό,τι μπορεί για να συνεχιστεί η ελεύθερη πτώση.
Ο Κασσελάκης προσδοκά την αλλαγή, όπως ο ίδιος δήλωσε δημόσια, και απ΄ ό,τι φαίνεται αυτή παίρνει σάρκα και οστά, έστω κι αν δεν γίνεται με τους όρους που θα ήθελε ώστε το κόμμα να επανέλθει στην εξουσία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα απομακρύνεται μια για πάντα. Η μετάλλαξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από κόμμα εξουσίας σε «κόμμα Κασσελάκη» βρίσκεται σε εξέλιξη, εφόσον σημαία του Προέδρου είναι η φράση «σε όποιον αρέσει». Αν, λοιπόν, σε κάποιον δεν αρέσει, «θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος». Το ότι θέλει να δημιουργήσει το κόμμα ΤΟΥ, καθιστά περισσότερο αδύναμη την Αξιωματική Αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το μέλλον για τον χώρο που εκπροσωπεί, αν, δηλαδή, θα υπάρχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δύο, τρία κόμματα, ακόμα και παραπάνω, αν αναλογιστεί κανείς από πόσους χώρους είχαν προσχωρήσει στην Κουμουνδούρου πριν από περίπου 10 χρόνια. Ίσως, όμως, να έφτασε η ώρα να πληρώσει πολιτικά το γεγονός ότι άνοιξε την αγκαλιά του σε κάθε καρυδιάς καρύδι. Αλλά και ο κατακερματισμός σε μικρά κόμματα, αφού οι διαφωνούντες με τον Κασσελάκη και τις πρακτικές του δεν συμφωνούν ούτε μεταξύ τους, ίσως δεν βγει σε καλό σε όλους όσοι φιλοδοξούν να ηγηθούν στον χώρο της Αριστεράς, αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν τη δική τους προσπάθεια, είτε διότι πίστευαν ότι είναι ηγέτες και μπορούν να προσελκύσουν τους πολίτες είτε για να επιστρέψουν με ευνοϊκότερους όρους στο κόμμα από το οποίο αποχώρησαν.
Με ενδιαφέρον περιμέναμε τη στάση που επρόκειτο να κρατήσει η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μετά τη νίκη Κασσελάκη κρατούσε αποστάσεις και χθες το βράδυ ζήτησε από κοινού με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο την επίσπευση της Πολιτικής Γραμματείας και του Συνεδρίου, δίνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις στο ρήγμα εντός του κόμματος. Ένα ακόμα ερώτημα που τίθεται στο τραπέζι, είναι τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόσα χρόνια αποτελούσε το σημείο επαφής μεταξύ των διάφορων τάσεων του κόμματος και σήμερα εμφανίζεται αδιάφορος για τα τεκταινόμενα και για τις ευθύνες που εκείνος έχει απέναντι στο κόμμα. Όπως, επίσης, και η στάση των στελεχών εκείνων που έως τώρα δεν είχαν χαράξει ξεκάθαρη πορεία ως προς τα πού γέρνουν.
Μπορεί ο Κασσελάκης να ανακοινώνει διαγραφές και οι «υπερασπιστές» του να πανηγυρίζουν, με πρωτοστάτη τον Παύλο Πολάκη, όμως στο παιχνίδι έχουν μπει και οι αποχωρήσεις. Και μπορεί μέχρι τώρα να μην υπήρξε διαγραφή κάποιου Βουλευτή, είναι, εντούτοις, πιθανό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να συρρικνωθεί κοινοβουλευτικά αν κάποιοι Βουλευτές ανεξαρτητοποιηθούν από το κόμμα και από Αξιωματική Αντιπολίτευση να βρεθεί τρίτη δύναμη. Μπορεί σήμερα ο Κασσελάκης να κάνει επίδειξη ισχύος, δείχνοντας ότι ξεφορτώνεται, μεταξύ άλλων, «βαρίδια» –για κάποιους–- του κόμματος, όμως δεν έχει καν εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία στα όργανα, καθώς έως τώρα περνούσαν οριακά οι προτάσεις του.
Αυτή τη στιγμή η άσκηση της πολιτικής απουσιάζει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και είναι κάτι που αφορά όλες τις πλευρές. Ο Πρόεδρος κάποτε θα πληρώσει το κόστος για όσα έχει δηλώσει τον λίγο καιρό που απασχολεί τη δημόσια σφαίρα. Αυτήν τη στιγμή στέκεται μονάχα στο ότι εκείνος κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και στο ότι οι διαφωνούντες ασκούν αντιπολίτευση σε εκείνον και όχι στην Κυβέρνηση. Κάτι που δεν πράττει ούτε ο ίδιος ούτε τα στελέχη που τον στηρίζουν. Αντίθετα, κάθε μέρα δίνουν τροφή για τη συνέχεια του show της «κασσελακιάδας» και το μόνο που μας απασχολεί είναι ποιος είναι ο επόμενος υποψήφιος προς αποχώρηση.