Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή
Μεγάλη αρετή αποτελεί για ένα πολίτη να αγαπά και να υπηρετεί τον τόπο του, από όποιο πόστο είναι αυτό εφικτό. Η ενασχόληση με τα κοινά, με τρόπο έντιμο και με άξονα τις ανάγκες των πολιτών αποτελεί ύψιστη υπηρεσία, η οποία ωφελεί τόσο το άτομο όσο και τους πολίτες. Όταν δε ο πολίτης φροντίζει, εκτός από τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, και για τη διάσωση και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του τόπου, τότε δίκαια συγκαταλέγεται στους σοφότερους των πολιτών. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος με το έργο του Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω – 1934-1967: Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί, που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, σκιαγραφεί την πολιτική ιστορία της περιοχής της Μαγνησίας, από τα τέλη του Μεσοπολέμου έως την επιβολή της Χούντας των Συνταγματαρχών, μέσα από τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο Πάνος Σκοτινιώτης αποτελεί τον πλέον αρμόδιο επιστήμονα για το πολυδιάστατο αυτό ζήτημα. Απόφοιτος της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, άσκησε επί σειρά ετών τη δικηγορία στην πόλη του Βόλου, όπου ζει μέχρι σήμερα. Την αντιδικτατορική του δράση ακολούθησε η ενασχόλησή του με την πολιτική στο χώρο της προοδευτικής Αριστεράς. Σταθμό στην πορεία του αποτέλεσε η μακρά θητεία του στα κοινά του νομού Μαγνησίας, από πολλές διαφορετικές θέσεις. Αν και η αρθρογραφία του στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο υπήρξε πλουσιότατη, το εν λόγο πόνημα αποτελεί το πρώτο του βιβλίο. Το ανά χείρας βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη, με το πρώτο να καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση. Κάθε μέρος διαθέτει δικό του επίλογο, με το βιβλίο να κλείνει με παράρτημα, πλούσια βιβλιογραφία και κατατοπιστικά ευρετήρια ονομάτων και δήμων.
Το Πρώτο Μέρος ξεκινά με την περιγραφή της πληθυσμιακής και πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη Μαγνησία στα τέλη του Μεσοπολέμου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιείται στις Βουλευτικές Εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του 1936 και στην επιβολή της Δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά το ίδιο έτος. Το Δεύτερο Κεφάλαιο σκιαγραφεί τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή τόσο κατά την Κατοχή όσο και κατά τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου. Με λεπτομέρεια εξετάζονται, στο τέλος του κεφαλαίου, οι Εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946, λίγο πριν την έκρηξη της βιαιότερης φάσης του Εμφυλίου (1946 – 1949). Στο Τρίτο Κεφάλαιο υπογραμμίζεται η προσκόλληση της Ελλάδας στο άρμα της Δύσης και η ανασυγκρότησή της σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, ενώ ξεχωριστή μνεία γίνεται στην αναμόρφωση της περιοχής της Μαγνησίας. Το Τέταρτο Κεφάλαιο τριχοτομείται, αναφερόμενο στις εκλογικές αναμετρήσεις της 5ης Μαρτίου 1950, της 15ης Απριλίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, αναμετρήσεις μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε κεντρώα διακυβέρνηση.
Στο Πέμπτο Κεφάλαιο αναλύεται η περίοδος διακυβέρνησης της Δεξιάς, την τετραετία 1952 – 1955, με την Κυβέρνηση που αναδείχθηκε από τις Βουλευτικές Εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952, οι οποίες περιγράφονται λεπτομερειακώς. Ξεχωριστή μνεία γίνεται στις Δημοτικές Εκλογές της 21ης Νοεμβρίου 1952 και πως αυτές εκτυλίχθηκαν στους δήμους Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αλμυρού και Σκοπέλου. Η οκταετία της διακυβέρνησης του Καραμανλή (1956 – 1963) σκιαγραφείται με ακρίβεια μέσα από τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ τα τελευταία έτη πριν το ξέσπασμα της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών περιγράφονται με τον ίδιο άξονα, τις εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου. Το Πρώτο Μέρος κλείνει με μια σύντομη επισκόπηση των εκλογικών εξελίξεων της Μαγνησίας και των συμμετεχόντων σε αυτές την εξεταζόμενη περίοδο.
Το Δεύτερο Μέρος του πονήματος αυτού καταλαμβάνει μια ενδελεχή ανάλυση των τομέων της οικονομίας της Μαγνησίας, καθώς, επίσης, και των παραγόντων που καθορίζουν και οριοθετούν την κοινωνία και την οικονομία. Το κλείσιμο του Δεύτερου Μέρους συνοδεύουν λεπτομερή παραρτήματα με βιογραφικά στοιχεία Βουλευτών και Δημάρχων της Μαγνησίας και πληρέστατα ευρετήρια προσώπων και Δήμων της Μαγνησίας, ενώ η άρτια καταγραφή πηγών και βιβλιογραφίας προσδίδει περαιτέρω κύρος στο σύγγραμμα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει ως όχημα και κεντρικό άξονα την πολιτική και τα γεγονότα που τη διαμόρφωσαν, αλλά δεν εξαντλείται σε αυτήν, καθώς με οδηγό τα πολιτικά τεκταινόμενα, πραγματοποιούνται αναλύσεις για διάφορα κοινωνικά θέματα. Πράγματι, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις χωρίς πρώτα να έχει κατανοήσει τις συνθήκες μέσα από τις οποίες αυτές παράγονται και τα πολυπαραγοντικά φαινόμενα της πολιτικής σκηνής. Το έργο αυτό έχει ως στόχο του να ανοίξει και στο ευρύ κοινό ένα παράθυρο ώστε να γνωρίσει την Πολιτική Ιστορία της Μαγνησίας και όχι μόνο. Όσοι έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν από μια τέτοια προσθήκη στη βιβλιοθήκη τους.