Του Ναπολέοντα – Σάββα Γρίβα,
Όσο και να μην παρακολουθεί κάποιος στενά τις αθλητικές εξελίξεις μοιάζει αρκετά δύσκολο να μην έχει, έστω ακούσει, για τις αποφασιστικές μεταγραφικές κινήσεις όπου πραγματοποίησαν και εξακολουθούν να πραγματοποιούν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για σωρεία μεταγραφών, ιδιαιτέρως δαπανηρών, που όμοιά της δεν έχει σημειωθεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πάμε, λοιπόν, να αναλύσουμε τους λόγους αυτής της άνευ προηγουμένου επένδυσης, η οποία και ενδεχομένως να φαντάζει σε αρκετούς ως μια επίδειξη οικονομικής ανωτερότητας των Αραβικών ομάδων απέναντι στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης.
Αδιαμφισβήτητα, πρωταρχικός λόγος της επένδυσης αυτής αποτελεί η προσπάθεια ενίσχυσης των εγχώριων ομάδων και κατ’ επέκταση του κύρους του μέχρι πρότινος άσημου πρωταθλήματός τους. Προσφέροντας γη και ύδωρ σε αρκετούς παγκόσμιας εμβέλειας ποδοσφαιριστές, κάμπτουν τις αντιστάσεις που μπορεί να έχουν αναφορικά τόσο με τη χώρα και τις συνθήκες διαβίωσης όσο και με το επίπεδο του πρωταθλήματος. Ο Cristiano Ronaldo δεν είναι απλώς ένας από τους καλύτερους σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του αθλήματος, αλλά και ένας «influencer». Η μετακίνηση του στην Al Nassr, μόλις πριν μερικούς μήνες, σηματοδότησε το έναυσμα για αρκετούς ακόμα κορυφαίους αθλητές να κάνουν το μεγάλο, από οικονομικής απόψεως, βήμα στη καριέρα τους και να αποδεχθούν το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που στην Αραβία τους προσφέρθηκε. Παίκτες εγνωσμένης ποιότητας και αξίας βρισκόμενοι προς τη «δύση» μιας σπουδαίας καριέρας βλέπουν την προοπτική της Σαουδικής Αραβίας ως μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για την απόσυρση από την ενεργό δράση εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα «ηγεμονικό» συμβόλαιο. Πλέον, Benzema, Neymar, Kante, Firmino και Mane, μεταξύ άλλων, μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο πολύ καλύτερα αμειβόμενοι και με σαφώς λιγότερο άγχος.
Φυσικά, η αναβάθμιση του πρωταθλήματος επιφέρει και τη βελτίωση των γηγενών ποδοσφαιριστών, δεδομένου ότι αποκτούν εμπειρίες υψηλού επιπέδου. Και επειδή «με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», η συγκρότηση μιας ποιοτικής εθνικής Σαουδικής Αραβίας μοιάζει να είναι προ των πυλών ενόψει του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήδη, σε αυτό του Κατάρ μας έδειξαν τα δόντια τους μετά από την εκκωφαντική νίκη κόντρα στη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή, η οποία σόκαρε την ποδοσφαιρική υφήλιο. Θεωρούν πως μέχρι το Μουντιάλ του 2030 η εθνική τους ομάδα θα έχει παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και αυτό αποτελεί και έναν επιπλέον λόγο, παρότι όχι τον πρωτεύοντα, που επιδιώκουν τη διοργάνωσή του. Από καθαρά αγωνιστικής απόψεως τότε η εθνική τους θα μπορέσει θεωρητικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κι όχι να γίνει έρμαιο στις διαθέσεις των αντιπάλων της, όπως συνέβη με το Κατάρ. Από οικονομικής απόψεως, επίσης, μπορεί να φέρει εις πέρας τη διοργάνωσή του, ωστόσο αχίλλειος πτέρνα για τη Σαουδική Αραβία αποτελεί το καθεστώς της, το οποίο διαφέρει σημαντικά των Ευρωπαϊκών και κυρίως… δεν συμβαδίζει με θεμελιώδεις αρχές του αθλητισμού.
Πρόκειται για μία χώρα, η οποία μαστίζεται από φυλετικές ανισότητες, με τη γυναίκα να είναι κατώτερη από τον άνδρα και να στερείται πολλών προνομίων σε αρκετές πτυχές της ζωής της. Πώς, λοιπόν, μια χώρα με «ποινικό μητρώο» θα φιλοξενήσει μια διοργάνωση, της οποίας τα περιβραχιόνια αναγράφουν «No To Racism» και εδώ και χρόνια μάχεται περί ισότητας; Και εκεί είναι λοιπόν που στρέφονται σε Ελλάδα και Αίγυπτο, προτείνοντάς τους την από κοινού διοργάνωση του μεγάλου αυτού γεγονότος, με τη προϋπόθεση ότι… το 70% των αγώνων θα διεξάγεται στη χώρα τους, αναλαμβάνοντας παράλληλα εξ’ ολοκλήρου την οικονομική επιβάρυνση για την κατασκευή σύγχρονων σταδίων στις δύο αυτές χώρες.
Κοιτώντας πίσω, στο Μουντιάλ του Κατάρ, αυτό που έχει κανείς να θυμάται δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το αμιγώς αγωνιστικό δρώμενο, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον που παρουσίασε η διοργάνωση επισκίασε τα κακώς κείμενα. Πλέον όλοι μιλάνε για ένα από τα καλύτερα Μουντιάλ όλων των εποχών, ξεχνώντας τη διοργανώτρια χώρα ως τη ρατσιστική χώρα που υποχρέωνε έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου χιλιάδες εργάτες να δουλεύουν υπό χείριστες συνθήκες, καιρικές και μη. Εκεί αποσκοπούν και οι Σαουδάραβες. Προσπαθούν με δόλωμα το ποδόσφαιρο να περάσουν στο ευρύ κοινό την αντίληψη περί πολυπολιτισμικότητας και πως κάθε έθνος έχει τη δική του κουλτούρα, προσπαθώντας αρχικά να δικαιολογήσουν και εν συνεχεία να νομιμοποιήσουν τρόπον τινά τις αντιδημοκρατικές τους πεποιθήσεις και ιδεώδη. Όταν ένας αθλητής του κύρους και της επιρροής του Cristiano Ronaldo στο πλαίσιο πανηγυρισμού για την επίτευξη ενός τέρματος, πανηγυρίζει χορεύοντας έναν τοπικό χορό (Al Ardha) στον οποίο, όμως, συμμετέχουν μόνο άντρες, δείχνει σαν να ασπάζεται τέτοιου είδους ιδεολογίες, «νομιμοποιώντας» τες ουσιαστικά.
Μία άλλη ενδεικτική περίπτωση αποτελεί και ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Liverpool, Jordan Henderson, ο οποίος όταν μετεγγράφηκε στην Al Ettifaq απαιτήθηκε να ανακαλέσει την προ ετών δημόσια τοποθέτηση του περί στήριξης στην LGBTQIA+ κοινότητα, δείχνοντας (και) με αυτόν τον τρόπο τα έντονα αισθήματα μισαλλοδοξίας που κυριεύουν αυτό το κράτος. Σε μία προσπάθεια συγκάλυψής τους, έχουν προσλάβει τον έτερο μεγάλο αστέρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Lionel Messi, αναθέτοντάς του τον ρόλο του πρεσβευτή της χώρας. Μία κίνηση, με την οποία ο Messi διασφαλίζει τα τουριστικά συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας, προβάλλοντας με δημοσιεύσεις του στο instagram τα καλύτερα αξιοθέατα προς επίσκεψη της χώρας. Για την κουλτούρα και τους νόμους της χώρας… ούτε λόγος…
Αδιαμφισβήτητα, οι χειρουργικής ακρίβειας κινήσεις των Σαουδαραβών τους έχουν ήδη αποφέρει συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων με χορηγούς και τηλεοπτικά δικαιώματα και… έπεται συνέχεια. Χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα» τον βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο, επιθυμούν και φαίνεται πως πετυχαίνουν, ως απόρροια σωστού marketing, να εκτοξεύουν το κέρδος τους. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως στον βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους ο σκοπός μοιάζει να αγιάζει τα μέσα, δεδομένου ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ανθρωπιστικά ιδεώδη… παραγκωνίζονται και έρχονται σε δεύτερη μοίρα!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Ρονάλντο: Ακόμα ένας αμφιλεγόμενος πανηγυρισμός από τον Πορτογάλο σταρ, που προκαλεί αντιδράσεις, sport24.gr, διαθέσιμο εδώ