11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚάθε ΔΕΘ και χειροτέρα

Κάθε ΔΕΘ και χειροτέρα


Του Βασίλη Ανέστη,

Κάθε χρόνο, μετά το πέρας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έρχεται η ώρα για τον απολογισμό όσων ειπώθηκαν, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ειπώθηκαν. Η 87η Δ.Ε.Θ. ήταν μία παρόμοια των προγενέστερών της. Το μόνο που άλλαξε ήταν το background της, οι συγκυρίες της, μετά από ένα γεμάτο τρίμηνο, ολοκληρωτικών καταστροφών και ανυπέρβλητων εμποδίων. Το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. απέτυχε παταγωδώς. Δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει. Δεν λειτούργησε τίποτε απολύτως. Οι παθογένειες του ελληνικού κράτους συνεχίζονται. Μια ψηφιοποίηση δεν σώζει την κατάσταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να αποδείξει ότι έχει το «πάνω χέρι» της κατάστασης. Είναι παρών, «χωρίς τα μυαλά στην Ε.Ε.». Ακολούθησε το γνωστό μοτίβο ομιλίας/αιτιολόγησης του, την ορθή αυτοκριτική του (η οποία φαίνεται πως δεν αποδίδει). Η ασάφεια προς την κατηγοριοποίηση. Φταίει η φύση του ανθρώπου; Φταίει το περιβάλλον; Σίγουρα όχι απόλυτα ο ίδιος. Η χρήση γενικολογιών είναι το «ατού» του. Ούτε τώρα απάντησε ευθέως. Δεν κατονόμασε υπεύθυνο για το οτιδήποτε. «Κρύφτηκε» στην ανικανότητα των συνεργατών του και του ίδιου, αφού δεν κατάφερε να ρυθμίσει το κράτος που προέβαλε. Ένα επιτελικό κράτος μόνο στα χαρτιά.

Για τις πλημμύρες στον κάμπο, αυτές που απογύμνωσαν Περιφέρεια και Δήμους, δεν ακούσαμε τίποτε το ουσιώδες. Μόνο ένα ανέκδοτο: η πολιτεία ήταν παρούσα, βοήθησε με κάθε τρόπο τους πληγέντες, συνέβαλε με κάθε μέσο για την αποκατάσταση της ομαλότητας. «Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να παρέχουμε βοήθεια». Τα λεγόμενά του αποτυπώνουν την ενσυναίσθηση και την αντίληψή του. Καμία ανάγνωση των τρεχουσών συνθηκών.

Πηγή εικόνας: ecozen.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Στη συνέχεια, με πλάγιο τρόπο, έριξε ευθύνες στην Ε.Μ.Υ. και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Υπήρξε ανεπάρκεια πληροφοριών για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αδυνατούσε να δράσει εγκαίρως. Η επιθυμία, που ανέφερε, για υπαγωγή των ανεξάρτητων επιστημονικών θεσμών στο Υπουργείο, θα είναι ένα ακόμη σφάλμα της διακυβέρνησης του. Η «κεντροποίηση» των εξουσιών δεν θα είναι ποτέ η λύση ενός προβλήματος.

Στη λίστα, πολλών οικονομικών και μη, μέτρων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, υπήρξε μια επιλογή, αρκετά αμφιλεγόμενη. Η πρόταση του αφορά τη νομιμοποίηση της υποχρεωτικής (!) ασφάλισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με αφορμή, λοιπόν, τις καταστροφές, θεωρεί ο Πρωθυπουργός πως η υψίστη λύση στο ζήτημα των (άμεσων) αποζημιώσεων είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες. Άραγε είναι λογικό αυτό; Θα μπορούσαν οι εταιρείες αυτές να υπερκαλύψουν ζημίες άνω των 2 δις; Εδώ για απλά οδικά ατυχήματα, η διαδικασία αποπληρωμής διαρκεί μήνες, χωρίς να συμπληρώνεται ολόκληρο το τελικό ποσό. Ομοίως και στον τομέα της Υγείας. Και σε περίπτωση χρεοκοπίας των ασφαλιστικών, άραγε, θα πληρώσει πάλι ο πολίτης;

Δικαιολογίες δεν υφίστανται. Ακόμη και σε μια τόσο δύσκολη περίοδο διακυβέρνησης, ειδικά για τη Ν.Δ., το κόμμα ηγείται της χώρα 5 χρόνια τώρα και εξακολουθεί να πορεύεται με πρόχειρες πολιτικές. Δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια ριζική αλλαγή στον πυρήνα του προβλήματος. Δεν έχουν ληφθεί ρίσκα, επειδή κοστίζουν πολιτικά. Η στελέχωση και η λειτουργία του δημόσιου τομέα είναι δεινή. Δεν υπάρχει «στιβαρή» δημόσια διοίκηση. Εξού και η εμφάνιση αμέτρητων προκλήσεων.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI

Πλέον ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως τα λάθη δύσκολα διορθώνονται. Τρεις μήνες ήταν αρκετοί, ώστε να κατευναστεί ο άνεμος της αείμνηστης εκλογικής νίκης. Οι πρώτες καταιγίδες πέρασαν και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ένα είναι σίγουρο: σε ενδεχόμενη ήττα στην Αυτοδιοίκηση και μετέπειτα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, η διακήρυξη Εθνικών Εκλογών θα καταστεί μονόδρομος. Ο κύριος υπαίτιος μιας «γαλάζιας» τραγωδίας, η οποία οδεύει σε ευτελισμό τη 2η Κυριακή του Οκτώβρη, θα είναι ένας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ανέστης
Βασίλης Ανέστης
Γεννήθηκε το 2003 και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα και λίγα Ιταλικά, ενώ προσδοκεί την «μητροποίηση» τους. Επιστημονικά πεδία που τον ενδιαφέρουν άμεσα είναι η ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής, η δημόσια συγκριτική πολιτική και η πολιτική ιστορία. Στον ελεύθερό του χρόνο αθλείται, ακούει μουσική και είναι πραγματικός σινεφίλ.