9.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΗ ολοκλήρωση ενός κύκλου: Aς το δούμε θετικότερα!

Η ολοκλήρωση ενός κύκλου: Aς το δούμε θετικότερα!


Του Νικηφόρου Παγώνη,

Όταν ακούμε τη φράση «το κλείσιμο ενός κύκλου». ενδεχομένως να περνάνε από το μυαλό μας διάφορες σκέψεις. Κάποιοι τα βλέπουν όλα αρνητικά θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο, άλλοι χαίρονται που «βγάζουν» από πάνω τους μια ευθύνη, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν ούτε κάποιο αρνητικό, αλλά ούτε και κάποιο θετικό συναίσθημα, προχωρώντας απλά παρακάτω με τα δεδομένα που έχουν. Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει και βλέπουμε γύρω μας κυρίως τις αρνητικές αντιδράσεις, ενώ δειλά δειλά ακούμε κι εκείνους που μας λένε ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν διακόψουμε μια σχέση, μια επικοινωνία ή μια συνθήκη στη ζωή μας. Αλήθεια, μήπως ήρθε η ώρα να δούμε λιγάκι διαφορετικά τα πράγματα και να μην προτάσσουμε πρώτα το αρνητικό μας συναίσθημα και την αρνητική μας σκέψη, αλλά να ξεκινήσουμε να γινόμαστε περισσότεροι εκείνοι που σκέφτονται το «κλείσιμο» με μια διαφορετική ματιά;

Είναι δεδομένο πως τα πρόσωπα και οι καταστάσεις με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι ποικίλουν για κάθε άτομο. Δεν μπορούμε σίγουρα, όμως, να πούμε ότι σε περιπτώσεις όπως ένας χωρισμός ή το τέλος μιας φιλίας θα καταστραφεί ο κόσμος γύρω μας, επειδή χάνουμε ένα άτομο από τη ζωή μας. Είναι εντάξει να στεναχωρηθούμε, να θυμώσουμε, όμως δεν είναι εντάξει να «μολύνουμε» τον εαυτό μας με άπειρες κακές σκέψεις, τις οποίες τις περισσότερες φορές δεν θα εκφράσουμε ποτέ σε κανέναν. Εφόσον η κατάσταση της σχέσης είναι μη αναστρέψιμη ή το άλλο ή τα άλλα άτομα μας έχουν κάνει σαφές ότι δεν μας θέλουν πια στη ζωή τους, δεν θα αλλάξει τίποτα αν εμείς «αυτομαστιγωνόμαστε» με αρνητικές σκέψεις. Δεν θα καταφέρουν να μας φέρουν πίσω ούτε το άτομο ή τα άτομα, αλλά ούτε και τις ευτυχισμένες στιγμές που ζήσαμε μαζί. Οι σχέσεις πάντα ή θα μένουν ως έχουν ή θα προχωράνε ή θα ολοκληρώνονται και οφείλουμε κι εμείς είτε να προχωράμε πιο μοναχικά, είτε αναζητώντας τα άτομα που ταιριάζουν με εμάς, είτε αποδεχόμενοι κάποιες καταστάσεις να προχωράμε κοιτώντας το τι μπορούμε να κάνουμε στο παρόν και πώς μπορούμε να εξελίξουμε το μέλλον.

Εννοείται πως σε κάποιες πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως το τέλος της εργασίας ή κάποιας κατάστασης από την οποία είμαστε εξαρτημένοι, όταν αυτό δεν γίνεται εκούσια δεν μπορούμε να πούμε ότι το θετικό συναίσθημα είναι εκείνο που θα μας έρθει πρώτο στο μυαλό. Σε περίπτωση που δεν έχουμε κάποια εναλλακτική ήδη να μας περιμένει, αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε τα καλά που μας προσέφερε και να μπούμε στη διαδικασία μιας νέας αναζήτησης. Είναι λογικό να περάσουμε από πολλά συναισθήματα και πάλι, ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μας βοηθήσει να «πέσουμε» και να μην προσπαθήσουμε να δούμε τίποτε άλλο πέρα από την καταστροφή.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: thoughtco.com / Δικαιώματα χρήσης: istockphoto.com / XH4D

Φυσικά, δεν λέμε ότι η χαρά, η αποδοχή ή η αναζήτηση για το καλύτερο ή για αυτό που θα κάνει εμάς να είμαστε εντάξει έρχονται στο μυαλό μας σε οποιαδήποτε περίπτωση τέλους μιας κατάστασης. Είναι, όμως, αναγκαίο για εμάς, για την ψυχική μας υγεία, για τους τρόπους μας που ενδεχομένως μπορεί να αλλάξουν στους γύρω μας να κάνουμε την προσπάθεια να μη βυθιστούμε στον αρνητισμό, την απελπισία, τις μαύρες σκέψεις. Αντίθετα, ακόμα και μια μικρή διαφορετική σκέψη μπορεί να μας ταρακουνήσει στο να δούμε κάποιο φως στην κατάσταση που μας προβληματίζει. Άλλωστε, είναι εντάξει να μην νιώθουμε κάποιες φορές καλά με αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας, όμως θεωρητικά αν αντιληφθούμε ότι όλοι μας ενδέχεται κάποια στιγμή να «ξεβολευτούμε», τότε ίσως να μην πέφτουμε τόσο απότομα από τα σύννεφα και να είμαστε εξοικειωμένοι στο να προχωράμε και να μην γινόμαστε τόσο αρνητικά υπεραναλυτικοί.

Ολοκληρώνοντας, ο κάθε άνθρωπος περνάει από κάποια στάδια μέχρι να δει κάποια κατάσταση με μια καλύτερη και συμφέρουσα για εκείνον ματιά. Δεν καταδικάζουμε καμία αντίδραση στο πλαίσιο που δεν προσβάλλει και ενοχλεί κάποιον άλλον άνθρωπο. Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια καλύτερη αποδοχή στο κλείσιμο μιας κατάστασης. Είναι όμορφο και ευεργετικό για εμάς να εκτιμάμε τα όσα ζήσαμε ή όσα μας προσφέρθηκαν και έχοντας αυτά να μπορούμε να προχωράμε πλέον. Το κλείσιμο ενός κύκλου είναι καλό να μας υπενθυμίζει όλα τα όμορφα, όλα όσα αποκομίσαμε, όλα όσα ήμασταν αλλά και όλα όσα επιθυμούμε να δούμε και να γίνουμε από εδώ και πέρα. Ενδέχεται να μας λείψουν άνθρωποι και καταστάσεις, ωστόσο το καινούργιο πάντα θα βρίσκει έναν τρόπο να έρχεται σε εμάς. Γι’ αυτό, λοιπόν, ας αναγνωρίσουμε όσα είχαμε πριν κλείσουμε κάποιο κύκλο, ας εκτιμήσουμε όλα όσα έχουμε ακόμα και τώρα και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε συχνότερες προπόσεις στα «καλύτερα» που έρχονται ! Εις το επανιδείν!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κλείσιμο κύκλων, κλείσιμο ανοιχτής πόρτας, τέλος του κεφαλαίου! Healingeffect.gr. Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.