12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ ώρα της κρίσης για τους υποψήφιους προέδρους

Η ώρα της κρίσης για τους υποψήφιους προέδρους


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Με την ατμόσφαιρα βαριά λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλία, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μπαίνει στο προσκήνιο. Μετά από περίπου 3 μήνες κατά τους οποίους βλέπαμε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να βρίσκεται σε ενός είδους αμηχανία λόγω της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του Προέδρου και μετά από την αναβολή μίας εβδομάδας λόγω των τραγικών γεγονότων, έφτασε η ώρα για την αλλαγή σελίδας σε πρακτικό επίπεδο.

Αύριο στήνονται οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, που θα οδηγήσει το κόμμα στη νέα του εποχή. Αχτσιόγλου, Παππάς, Τζουμάκας και Τσακαλώτος είχαν από νωρίς καταθέσει τις υποψηφιότητές τους, ενώ ερωτηματικό αποτελούσε η στάση που θα κρατούσαν άλλα στελέχη, τα οποία τελικά δεν προχώρησαν στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Και ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η διαδικασία κινείτο με «σβηστές μηχανές», η υποψηφιότητα Κασσελάκη ήρθε να ταράξει τα νερά για πολλούς και διάφορους λόγους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα πνοή στην εσωκομματική διαδικασία και ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα.

Πηγή εικόνας: news247.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ARIS OIKONOMOU / SOOC

Τα προφίλ των υποψηφίων παρουσιάζουν αρκετές διαφορές, γι’ αυτό και έχει σχολιαστεί πολλές φορές το αν θα υπάρξει ενότητα μετά την εκλογή του νέου αρχηγού ή αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις των ηττημένων και ενδεχόμενη διάσπαση, καθώς ο μέχρι πρότινος συνδετικός κρίκος δεν βρίσκεται πια στην πρώτη γραμμή του κόμματος. Παρά το «εμφυλιακό» σκηνικό των προηγούμενων ημερών και τις «συγκρούσεις» μεταξύ των υποψηφίων, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έπεσαν οι τόνοι, ιδιαίτερα από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τοποθετήθηκε για το σποτάκι του Κασσελάκη. Ως θετικό μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι Αχτσιόγλου, Παππάς, Τσακαλώτος και Φάμελλος ομόφωνα καταδίκασαν τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια αναφορικά με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ωστόσο, το στοίχημα που αγωνιά να κερδίσει η Κουμουνδούρου, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, είναι αυτό της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία. Οι υποψήφιοι έστειλαν τα μηνύματά τους στο ακροατήριο του κόμματος, δίνοντας το δικαίωμα ψήφου σε πολίτες άνω των 15 ετών που είναι μέλη του κόμματος. Παρόλα αυτά, το τοπίο είναι θολό ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας της συμμετοχής, τόσο σε επίπεδο προσέλευσης όσο και σε επίπεδο καταβολών των ψηφοφόρων.

Η ανάδειξη του νέου αρχηγού είναι σημαντική αφενός για το ίδιο το κόμμα που δεν θα συνεχίσει «ακέφαλο», με την έννοια ότι ο Σωκράτης Φάμελλος προΐστατο για τη μεταβατική περίοδο, αφετέρου για να υπάρξει πίεση στην κυβέρνηση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς είναι πολλά τα ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να της ασκηθεί αυστηρή κριτική. Σίγουρα, πάντως, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως και κάθε κόμμα, οφείλει να τραβά επάνω του τα βλέμματα για την ατζέντα και το πρόγραμμα που θα καταθέσει ο νέος πρόεδρος, οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Όποια επιλογή και αν κάνουν τα μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είτε αύριο είτε την επόμενη εβδομάδα, εφόσον διεξαχθεί δεύτερος γύρος, όσον αφορά το πρόσωπο που θα ηγηθεί, το μείζον για την Κουμουνδούρου είναι το αν μπορεί να πείσει τους πολίτες να επιστρέψουν στην αγκαλιά του κόμματος και να ανακόψουν την πτωτική πορεία που συντελείται τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας, παράλληλα, μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στο κυβερνών κόμμα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.