17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΣάμος: Ένα νησί με… προσωπικότητες

Σάμος: Ένα νησί με… προσωπικότητες


Της Νικολίας Καλαμπόκα, 

Αν και όχι ένα κοσμοπολίτικο και φημισμένο νησί, η Σάμος αποτελεί έναν κατάλληλο προορισμό για όποιον αναζητά ξεκούραστες διακοπές. Πέρα, όμως, από την ταξιδιωτική του αξία, είναι ένα νησί του Αιγαίου γεμάτο μύθους και ιστορία, αφού ήταν γενέτειρα επιφανών προσωπικοτήτων της Αρχαίας Ελλάδας.

Ας ξεκινήσουμε με την πιο γνωστή προσωπικότητα, τον φιλόσοφο και μαθηματικό Πυθαγόρα. Σίγουρα ακουστά σε όλους για το επίτευγμα του, το «Πυθαγόρειο Θεώρημα». Μία από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Σάμου είναι η πόλη του Πυθαγορείου, η οποία είχε οικοδομηθεί, αρχικά, πάνω στην αρχαία πρωτεύουσα της Σάμου και σήμερα είναι χτισμένη νότια της πόλης του νησιού, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων απ’ αυτήν. Δεν ονομαζόταν από την αρχή Πυθαγόρειο, αλλά «Τηγάνι» μέχρι το 1955, οπότε μετονομάστηκε σε Πυθαγόρειο απ’ τη Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμήν του μεγάλου μαθηματικού Πυθαγόρα που καταγόταν από τη Σάμο. Η κωμόπολη του Πυθαγορείου βρίσκεται στην πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού, διαθέτει εξαιρετικές τουριστικές υποδομές και προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για διαμονή τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε κοντινή απόσταση έξω από αυτή.

Το Πυθαγόρειο της Σάμου. Πηγή Εικόνας: gtp.gr / Φωτογράφος & Δικαιώματα χρήσης: © Νίκος Αναστασίου / Wikimedia Commons

Αναφορικά με τα αξιοθέατα της κωμόπολης, αξίζουν σίγουρα την επίσκεψή σου το Άγαλμα του Πυθαγόρα στο λιμάνι και το Παλιό Βυζαντινό Κάστρο, που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως το 1992 το Πυθαγόρειο εντάχθηκε στον κατάλογο της Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Συνεχίζοντας τη βόλτα στο Πυθαγόρειο, θα δεις τον πύργο του αρχηγού της Επανάστασης, Λυκούργου Λογοθέτη, και τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που τον οικοδόμησε το 1831 ο Λογοθέτης και οι άλλοι αρχηγοί του νησιού, θέλοντας να εκπληρώσουν το τάμα που έκαναν μετά τη νικηφόρα ναυμαχία της Μυκάλης τον Αύγουστο του 1824. Πλέον, η κωμόπολη δέχεται αμέτρητες επισκέψεις εξαιτίας των αξιοθέατων που προαναφέρθηκαν.

Πέρα από τον Πυθαγόρα, ακόμη ένας φημισμένος Σάμιος φιλόσοφος ήταν τόσο ο ιδρυτής της επικούρειας φιλοσοφικής σχολής, Επίκουρος όσο και ο αστρονόμος Αρίσταρχος, που διατύπωσε πρώτος το ηλιοκεντρικό σύστημα. Και δεν τελειώνουμε εδώ… Ο Καλλίστρατος συμπλήρωσε το αλφάβητο με τη προσθήκη των γραμμάτων Ζ, Η, Ξ, Ψ, Ω και έχει διατηρηθεί από τότε αναλλοίωτο.

Πηγή Εικόνας: pexels.com / Φωτογράφος: Leo Pekaar

Σύμφωνα με τη μυθολογία, υπάρχει και μία γυναικεία φιγούρα που γεννήθηκε στο νησί της Σάμου, και αυτή είναι η θεά Ήρα χάρη στην οποία σήμερα μπορεί ο καθένας να θαυμάσει το Ηραίο της Σάμου, έναν αρχαίο ναό αφιερωμένο σε εκείνην. Κατά την αρχαιότητα η λατρεία της Σαμίας Ήρας ήταν μεγάλης σημασίας και αποδεικνύεται από σύγχρονα ευρήματα που αποκαλύπτουν ότι υπήρχαν αφιερώματα από την Κύπρο, την Αίγυπτο και χώρες της Μ. Ασίας και Μ. Ανατολής. Ο ναός της Θεάς Ήρας χτίστηκε από τους πρώτους καλλιτέχνες του κόσμου που δημιούργησαν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, τον Ιερό Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Ο ναός τοποθετείται στις όχθες του ποταμού Ίμβρασου, όπου λέγεται, σύμφωνα με τον μύθο, πως εκεί γεννήθηκε η θεά Ήρα. Τέλος, αποτελεί και αυτό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Σάμος: 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί της Ήρας και του Πυθαγόρα- neolaia.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολία Καλαμπόκα
Νικολία Καλαμπόκα
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2003, μένει και πλέον σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφίας της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρά το γεγονός ότι της αρέσουν τα μαθήματα της σχολής της στοχεύει επαγγελματικά στην Ειδική Αγωγή. Είναι λάτρης της καλής κουζίνας και για αυτό στον ελεύθερό της χρόνο επιλέγει την μαγειρική αν όχι την λογοτεχνία.