13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά5 μικρές ιδέες αυτοφροντίδας

5 μικρές ιδέες αυτοφροντίδας


Της Σπυριδούλας Βλάχα,

Η αυτοφροντίδα είναι κάτι που ξεχνάμε συχνά να εφαρμόσουμε μέσα στην καθημερινότητά μας. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που ενέχει η καθημερινή ζωή, συχνά, δεν μας αφήνουν χρόνο και διάθεση να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Όμως, η αυτοφροντίδα δε χρειάζεται να είναι κάτι χρονοβόρο και ιδιαίτερο, αλλά αντίθετα, μικρές συνήθειες που μας κάνουν καλό. Εάν θέλετε, λοιπόν, και εσείς να φροντίσετε τον εαυτό σας, ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι κάτι που λείπει από τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς τόσο το πρόγραμμα όσο και η διαχείριση του χρόνου μας δε μας επιτρέπουν να κοιμηθούμε όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας. Για τον λόγο αυτό, πολλά άτομα στην καθημερινότητά τους υπολειτουργούν ή είναι κουρασμένα, μη μπορώντας να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους. Μία ώρα παραπάνω ύπνου το βράδυ ή ένας μικρός ύπνος το μεσημέρι μπορούν να ξεκουράσουν το σώμα μας και να σημειώσουν εμφανή διαφορά στη λειτουργικότητά μας.

Χρόνος στη φύση

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: freepik.com

Είναι γνωστό, ότι η επαφή με το περιβάλλον μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί. Μέσα στη φρενίτιδα που επικρατεί στις μέρες μας, μία βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς μας ή ένα απόγευμα στη θάλασσα ακούγοντας τους ήχους των κυμάτων μπορεί να αποβεί ευεργετικό τόσο για την ψυχική μας υγεία όσο και για τη νοητική μας διαύγεια. Επιπλέον, μπορεί κανείς να φέρει τη φύση στο σπίτι του, με φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, και, φυσικά, μέσω της κηπουρικής.

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: freepik.com

Τακτοποίηση

Ίσως η τακτοποίηση και το συμμάζεμα του σπιτιού δεν είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη αυτοφροντίδα, όμως αν το καλοσκεφτούμε, υπάρχει λογική πίσω από αυτήν την ιδέα. Ένα μέρος του σπιτιού μας που είναι ακατάστατο ή μία βιβλιοθήκη που χρειάζεται ξεκαθάρισμα, μπορεί συχνά να μας προκαλεί σύγχυση και αναστάτωση χωρίς να το καταλαβαίνουμε, ενώ ενδέχεται να αποφεύγουμε τα συγκεκριμένα σημεία γιατί και μόνο που τα βλέπουμε μας ενοχλούν. Η τακτοποίησή τους, λοιπόν, μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα και να σταματήσουμε να αποφεύγουμε χώρους του σπιτιού μας. Επιπλέον, αποτελεί και μία συμβολική πράξη για το τι χρειάζεται να κρατήσουμε και τι όχι στη ζωή μας.

Συνειδητότητα στα social media

Τα social media αποτελούν πολλές φορές έναν «κλέφτη» της χαράς χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ακολουθώντας άτομα και λογαριασμούς, τα οποία αισθανόμαστε ότι δεν μας προσφέρουν κάτι, τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνονται και μας «ρουφάνε» την ενέργεια, αδυνατώντας να την επενδύσουμε οπουδήποτε αλλού. Ίσως για αυτό το γνωστό unfollow’’ συχνά αποβαίνει σωτήριο.

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: freepik.com

Ας μην κάνουμε τίποτα

Στην κοινωνία μας, έχουμε ενοχοποιήσει την αδράνεια, το να μην κάνει κάποιος κάτι και το ονομάζουμε «τεμπελιά». Σίγουρα, δεν μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο ζωής, χρειάζεται, όμως, στην καθημερινότητά μας, ώστε να γεμίζουμε δύναμη για όλες εκείνες τις ώρες που πρέπει να κάνουμε κάτι. Το να καθίσει κανείς στην αυλή ή στον καναπέ του σπιτιού του χωρίς να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο ή το «σημαντικό», είναι παραπάνω από απαραίτητο στη ζωή μας. Άλλωστε, χρειάζεται να διατηρούμε ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής μας και το «απόλυτο τίποτα» εμπεριέχεται σε αυτό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 51 Self Care Ideas to Kickstart Your Self Care Routine, wholefully.com, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σπυριδούλα Βλάχα
Σπυριδούλα Βλάχα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αγαπά τα βιβλία, την μουσική και στον ελεύθερο χρόνο της παίζει κιθάρα. Έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα και την φύση. Ονειρεύεται να ταξιδέψει σε όσες περισσότερες γωνιές του πλανήτη και να συμμετάσχει σε οργανισμούς προστασίας ζώων.