12.6 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο επιτελικό κράτος είναι γυμνό

Το επιτελικό κράτος είναι γυμνό


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Οι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε αριθμούς. Δολοφονήθηκε 19χρονος, 57 θύματα στα Τέμπη και πάει λέγοντας. «Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό», έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης και σήμερα αυτή η φράση μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τη χώρα μας. Τα συνεχή περιστατικά που σημειώνονται αποτελούν μια κακή επανάληψη, την οποία διαδέχεται μία ακόμα, από την πλευρά της εξουσίας.

Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και όσοι άλλοι έχουν την εξουσία δηλώνουν, ως είθισται, τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων και εξαγγέλλουν άμεσα μέτρα και έργα που θα λύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τους πολίτες και αφορούν ένα ευρύ φάσμα, από την ασφάλεια των πολιτών μέχρι τα αντιπλημμυρικά έργα. Το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία “Daniel” ανέδειξε για ακόμα μία φορά τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Η προετοιμασία και η πρόληψη απ’ ό,τι φαίνεται μένουν μόνο στα λόγια και δεν γίνονται πράξη. Επανέρχονται κάθε φορά που συμβαίνει μια καταστροφή. Οι πρώτοι μήνες της δεύτερης θητείας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν καταφέρει ισχυρά πλήγματα στην αξιοπιστία της, αποδεικνύοντας, τελικά, ότι το 41% δεν ήταν τόσο ισχυρό όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της.

Η λέξη «εκκένωση» έχει γίνει τον τελευταίο καιρό modus vivendi της Κυβέρνησης: εκκενώστε λόγω πυρκαγιάς, λόγω ισχυρών καιρικών φαινομένων. Στέκονταν μέχρι πρότινος στο γεγονός ότι δεν θρηνούσαμε θύματα, παρά μόνο υλικές απώλειες. Ζούσαν, αλλά τι έκανε η Πολιτεία για να ενημερωθεί για το πώς ζούσαν και για να βελτιώσει τη νέα τους ζωή; Πλέον, όμως, μετράμε και θύματα. Μετά τις πυρκαγιές, θέση πήραν οι πλημμύρες με εξίσου καταστροφικές συνέπειες. Ο αριθμός των νεκρών όλο και αυξάνεται, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στις κατοικίες, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, το οδικό δίκτυο κ.λπ.

Ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια φορά τέθηκε σε επιφυλακή και προετοιμάστηκε. Το αποτέλεσμα; Να ανασύρονται νεκροί από τα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άλλοι να βρίσκονται αποκλεισμένοι χωρίς νερό και φαγητό. Χιλιάδες ζώα να έχουν πνιγεί και μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες, όπως και μηχανήματα να έχουν καταστραφεί, ενώ και δημόσιες υποδομές να έχουν, επίσης, καταρρεύσει. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Πώς προετοιμάστηκε ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της νεροποντής; Απομάκρυναν έγκαιρα τους κατοίκους των περιοχών που ήταν βέβαιο ότι θα πλημμύριζαν; Είχαν μεριμνήσει για τη μεταφορά των ζώων σε ασφαλείς περιοχές; Και, τέλος, η λειτουργία του 112 θεωρείται η μόνη λύση;

Πηγή εικόνας: ertnews.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Ο αρμόδιος Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώθηκε από τους ειδικούς για τις προβλέψεις και το τι επρόκειτο να συμβεί, όμως δεν έλαβε καμία απόφαση. Αντίθετα, δέχθηκε και εσωκομματικά «πυρά» από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα από την Τετάρτη, αλλά δεν κλήθηκαν να βοηθήσουν.

Κι ενώ οι μέρες περνούσαν, οι Υπουργοί επέλεξαν να σωπάσουν. Ο Υπουργός Ανάπτυξης προσπάθησε να σταματήσει το φαινόμενο αισχροκέρδειας, όταν, τη στιγμή που τόσοι πολίτες πάλευαν για τη ζωή τους, κάποιοι επέλεξαν να αποκομίσουν κέρδος, πωλώντας για χρυσό το εμφιαλωμένο νερό; Ο Υπουργός Υγείας έκανε κάποια κίνηση, ώστε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα στις πληγείσες περιοχές στις οποίες ελλοχεύει κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών, αλλά και πώς θα λάβουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη όσοι την έχουν ανάγκη; Υπήρξε μέριμνα από τον Υπουργό Μεταφορών, ώστε να ενημερωθεί το κοινό για τον χρόνο αποκατάστασης του οδικού δικτύου; Έχει σκεφτεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τί θα γίνει με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν;

Τελικά, το απόγευμα της Κυριακής, από τη Λάρισα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα της Κυβέρνησής του για τους πληγέντες από την κακοκαιρία “Daniel”, με κύριο άξονα την άμεση αποζημίωσή τους και τη γενικότερη στήριξή τους από το κράτος, ενώ από σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα. Τα επιμέρους μέτρα αναλύθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, την Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Φυσικά, δεν πάνε πίσω οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δέχθηκε κύμα οργής και αγανάκτησης από τους πολίτες για την απουσία έργων, ειδικά μετά την πλημμύρα του 2020, μεταθέτοντας την ευθύνη στην κεντρική εξουσία, η οποία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους. Και από τη στιγμή που δόθηκαν οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα, δεν βρέθηκε κανείς να ελέγξει εάν πραγματοποιήθηκαν; Μάλλον αξιοποιήθηκαν όπως τα 200 εκατομμύρια που δόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις αντιπυρικές ζώνες.

Πηγή εικόνας: tvxs.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αλλά και στον τομέα της Οικονομίας, για τον οποίο περηφανευόταν η κυβερνώσα παράταξη, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, καθώς οι δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν τόσο από τις πυρκαγιές όσο και από τις πλημμύρες είναι τεράστιες. 

Για πόσο καιρό ακόμη θα δίνεται ασυλία σε μια Κυβέρνηση για τα τόσα δεινά που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες; Ναι, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ανεξέλεγκτα, όπως πολύ καλά έχουμε καταλάβει, αλλά πρέπει επιτέλους να τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα: η διαχείριση καταστάσεων και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθείται. Στα κρίσιμα ζητήματα και στην «αναποδιά», όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι που οι έχοντες την εξουσία πρέπει να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Όχι μόνο να στρέφονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα κατόπιν εορτής για να σωθεί ό,τι σώζεται από την αμαυρωμένη εικόνα της Κυβέρνησης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.