14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΜεθώνη: Μια εντυπωσιακή καστροπολιτεία στη Μεσσηνία

Μεθώνη: Μια εντυπωσιακή καστροπολιτεία στη Μεσσηνία


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Αξιοθαύμαστα μνημεία, φυσική ομορφιά, ειδυλλιακές παραλίες, γραφικές ταβέρνες και φιλόξενοι άνθρωποι, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την ιστορική Μεθώνη, ενώ, επίσης, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η μαγευτική Μεθώνη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Μεσσηνίας, 61 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Καλαμάτας και ανήκει στη δημοτική ενότητα Πύλου – Νέστορος. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το αρχικό όνομα της κωμόπολης ήταν Πήδασος, ενώ κατά τον Όμηρο, η Μεθώνη υπήρξε μία από τις επτά περιοχές που είχε τάξει ο Αγαμέμνωνας στον Αχιλλέα κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Κατά τον Μεσαίωνα, η περιοχή ονομαζόταν Μοθώνη, από τον Μόθωνα λίθο, έναν υποθαλάσσιο βράχο. 

Η Μεθώνη, λόγω της σπουδαίας στρατηγικής και εμπορικής της θέσης, αποτέλεσε το μήλο της Έριδος για τους Φράγκους, τους Βενετούς, αλλά και τους Οθωμανούς. Το 1204 οι Βενετοί πολιόρκησαν την περιοχή και την κατέκτησαν επισήμως το 1209 έως το 1715. Έπειτα, τη λεηλάτησαν και την πολιόρκησαν οι Οθωμανοί, σφαγιάζοντας του κατοίκους της και φέρνοντας μετέπειτα οικογένειες από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Τα επαναστατικά κινήματα του 1821 δεν κατάφεραν να νικήσουν τις ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις της περιοχής και έτσι η Μεθώνη απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό το 1828, ενώ από την άνοιξη της επόμενης χρονιάς οι Γάλλοι άρχισαν να την ανοικοδομούν. Για τους Βενετούς, η Μεθώνη αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στο πέρασμα για τους Αγίους Τόπους.

Κληρονομιά από αυτές τις κυριαρχίες αποτελούν πολλά ιστορικά μνημεία, άξια επίσκεψης. Το πιο ξακουστό και επιβλητικό αποτελεί το Ενετικό κάστρο της Μεθώνης, το μεγαλύτερο κάστρο της Μεσογείου, του 13ου αιώνα, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία τείχη και καταλαμβάνει 93 στρέμματα γης. Το κάστρο ενώνεται με τη στεριά μέσω μιας πέτρινης, τοξωτής γέφυρας αποτελούμενη από 14 καμάρες και χωρίζεται στη νότια πλευρά όπου βρισκόταν η πόλη εντός του κάστρου και τη βόρεια πλευρά, η οποία υπήρξε άκρως οχυρωμένη, καθώς εκεί βρισκόταν η έδρα της στρατιωτικής διοίκησης. Μια εξαίσια αρχιτεκτονική κατασκευή εντός του κάστρου αποτελεί το Μπούρτζι, ένα επιθαλάσσιο οχυρό του 15ου αιώνα με σκοπό την προστασία του λιμανιού. Ακόμα, εντός του κάστρου παρατηρούνται κι άλλα ιστορικά μνημεία όπως τουρκικά λουτρά, πυριτιδαποθήκες, ερείπια της οικίας του Ιμπραήμ, του ναού της Αγίας Σοφίας, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το γνωστότερο, τη στήλη του Μοροζίνι. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: flickr.com / Φωτογράφος: Fabrizio Pivari

Άλλο ένα ιστορικό μνημείο αποτελεί και το κοιμητήριο του Αγίου Ονούφριου με τους λαξευτούς τάφους, σπάνιο δείγμα παλαιοχριστιανικής εποχής, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου του 11ου αιώνα. Επιπλέον, στη Μεθώνη συναντώνται το Καποδιστριακό σχολείο, ένα τοξωτό λιθόκτιστο γεφύρι που έχει ανακηρυχθεί και διατηρητέο ιστορικό μνημείο, αλλά και δύο ενετικά πηγάδια, το ένα στην πλατεία Λιμαρίζι και ένα στην πλατεία Συγγρού. 

Απέναντι από τη Μεθώνη βρίσκονται οι Μεσσηνιακές Οινούσσες, ένα ξεχωριστό για τη φυσική ομορφιά του σύμπλεγμα τριών μικρών νησιών με πλούσια βλάστηση στην οποία φιλοξενούνται και πολλά είδη άγριων πτηνών και ζώων, όπως οι αγριοπέρδικες, οι φασιανοί και το κρι κρι. Αυτά τα νησάκια είναι η Σαπιέντζα, η Σχίζα και η Αγία Μαρίνα. Τη Σαπιέντζα μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο με το προσωπικό του σκάφος, ενώ το νησάκι φιλοξενεί το μικρό λιμάνι Πόρτο Λόγγο. Η Σαπιέντζα προστατεύεται από το πρόγραμμα NATURA 2000. Στο βορειότερο άκρο Καρσή έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα ναυαγίων που θα ξετρελάνουν τους λάτρεις της ενάλιας αρχαιολογίας και των καταδύσεων. Επίσης, στο νησί υπάρχει η γνωστή παραλία Άμμος ακριβώς απέναντι από τη Μεθώνη, καθώς και ένας όμορφος φάρος που για να τον επισκεφθεί κάποιος πρέπει να ανέβει 75 σκαλοπάτια. Το μεγαλύτερο από τα τρία νησιά είναι η Σχίζα, όπου βρίσκεται ένα εντυπωσιακό σπήλαιο που χαρίζει ένα μαγευτικό θέαμα σταλακτιτών και σταλαγμιτών, ενώ εκεί έχουν βρεθεί ακόμα και όστρακα της προϊστορικής εποχής. Τέλος, στην Αγία Μαρίνα συναντάται πυκνή, θαμνώδης βλάστηση και το γραφικό εκκλησάκι στο οποίο οφείλει το όνομα της και γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. 

Πηγή εικόνας: flickr.com / Φωτογράφος: Aries Tottle

Η Μεθώνη ενδείκνυται για τις καλοκαιρινές διακοπές, ειδικά για οικογένειες, αφού έχει ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα, πολλές επιλογές για διαμονή σε ξενώνες και ξενοδοχεία, γραφικές ταβέρνες με πλούσια ποικιλία ιδανικές για να ανακαλύψει κανείς τις γεύσεις της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας, αλλά και καταγάλανες παραλίες για όλα τα γούστα, πολυσύχναστες και μη, με αμμουδιά αλλά και με βότσαλο, ενώ η δημοφιλέστερη παραλία της Μεθώνης χαρίζει στους επισκέπτες μια καταπληκτική εμπειρία κολύμβησης στα κρύα νερά του Ιονίου Πελάγους δίπλα ακριβώς από το επιβλητικό κάστρο. 

Η Μεθώνη είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, αλλά εκτελούνται και δρομολόγια των ΚΤΕΛ από Καλαμάτα, Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην περίπτωση του αυτοκινήτου, εξαιρετική στάση για έναν καφέ, για ένα δροσερό μπάνιο στη θάλασσα και για μια ξέγνοιαστη βόλτα σε καλντερίμια που θυμίζουν νησί του Αιγαίου αποτελεί η περιοχή της Φοινικούντας. 

Συμπερασματικά, η Μεθώνη είναι μια φανταστική επιλογή για μια καλοκαιρινή απόδραση που συνδυάζει διασκέδαση, άθληση, εξερεύνηση και ιστορική-αρχαιολογική περιήγηση και σίγουρα αποτελεί μια περιοχή που θα κλέψει καρδιά και μυαλό κάθε επισκέπτη, μικρών και μεγάλων. 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH
  • Μεθώνη: ο τόπος μιας εντυπωσιακής καστροπολιτείας, web-greece.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα
Μαρία Μπαλαούρα
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.