Της Ευθυμίας Γκαμπέση,
Ο Γεδεών Βούλης είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Το «Καταθυμωμένον» Ευαγγέλιον, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, παρουσιάστηκε στις 26 Μαρτίου 2023 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1958, από γονείς σχεδόν «αγράμματους»- όπως δηλώνει ο ίδιος, οι οποίοι, όμως, του εμφύσησαν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της σκέψης, εφόδια που για τον ίδιο αποτελούν πανανθρώπινα αγαθά. Επίσης, αναφέρει πως, ήδη, από την παιδική του ηλικία τα λογοτεχνικά κείμενα κατείχαν σημαντική θέση στη ζωή του, με μία κλίση προς την ιστορία να τον συνοδεύει σε όλη τη διάρκειά της. Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία και έκτοτε ζει με την αγαπημένη σύζυγό του, Λέλα, ενώ παράλληλα απολαμβάνει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Πέρα, όμως, από την αγάπη του για τη φιλολογία ο Γεδεών Βούλης επαγγέλλεται και επιχειρηματίας, καθώς με καλή του τύχη, στα 20 του χρόνια ίδρυσε την εταιρεία εξαγωγής ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε. .
Εύλογο θα ήταν το ερώτημα «Πώς μπορεί να συνδυάζεται μια άκρως επιχειρηματική και μακρόχρονη σταδιοδρομία με τη συγγραφή του δοθέντος ιδιότυπου βιβλίου;». Σύμφωνα και πάλι με τον συγγραφέα, ίσως και να διακατέχεται από το «ελληνικό σύνδρομο», το επονομαζόμενο και ως… «παντού μαϊντανός». Κατά τα λεγόμενά του, λοιπόν, είναι τρομερά θυμωμένος με τον «Θυμό», τον οποίον θεωρεί μάλιστα… εχθρό! Εξού και το… «καταθυμωμένον ευαγγέλιον». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι δεν επιθυμεί να αντικρύσει ποτέ τα δυσαρεστημένα και θυμωμένα πρόσωπα των αναγνωστών του. Αντιθέτως, επιθυμεί να δει τους αναγνώστες «θετικώς πληροφορημένους και χαμογελαστούς, ή τουλάχιστον αισιοδόξως μειδιώντας. Αν έστω κατ’ ολίγον τούτο επιτευχθεί…».
Το εξεταζόμενο βιβλίο, λοιπόν, μπορεί να λάβει πολλούς χαρακτηρισμούς: κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, επιμορφωτικό, χιουμοριστικό, μέχρι και… σατιρικό! Πραγματεύεται ποικιλία θεμάτων που απασχολούν τα ελληνικά και διεθνή δρώμενα τα τελευταία χρόνια κάνοντας πάντα, και με «απροκάλυπτα» ειλικρινή τρόπο, γνωστή τη θέση του πάνω σε κάθε θέμα.
Ένα από τα θέματα που θίγονται στο εν λόγω πόνημα είναι η πανδημία, αναφέροντας τα συνακόλουθα νομοσχέδια, τις καταπιέσεις και τους συμβιβασμούς στους οποίους «υποκύψαμε», με τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα στοιχεία και γεγονότα. Ακόμα, εκφράζει τη μεγάλη του ευγνωμοσύνη και εκτίμηση στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, «Φλόγα» που συμπαραστάθηκε στην οικογένειά του, όσο ένα από τα παιδιά έκανε θεραπείες.
Επιπρόσθετα, ξαναφωτίζει, θα λέγαμε, και κάτω από μεγεθυντικό φακό όσα γεγονότα κλόνισαν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Μερικά παραδείγματα είναι η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο «ψευδής» ρατσισμός στην ελληνική κοινωνία, ακόμα και ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Ωστόσο, πάντα με χιουμοριστική χροιά και ανάλαφρο τόνο, ενσωματώνει και άλλες –ίσως χρήσιμες για κάποιους– πληροφορίες, όπως είναι η δημιουργία του… μπικίνι και του κολάν! Ναι, καλά ακούσατε. Είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνεται επειδή δεν θέλει να κουράζει τον αναγνώστη με απανωτές πολιτικές και ιστορικές διηγήσεις, ή επειδή, απλώς, θέλει να επιδώσει ένα χιουμοριστικό περίβλημα απ’ όλα όσα θέλει να επικοινωνήσει. Λόγος γίνεται, ακόμα, για τον έρωτα, για το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι, για τους «τίτλους ευγενείας» και πολλά ακόμη.
Και τα περισσότερα από αυτά τα θέματα, ξεκινούν, ξεδιπλώνονται και αναλύονται με έναν συγκεκριμένο και γλυκό, αν θέλετε, τρόπο κάθε φορά. Με έναν πρωινό καφέ με την «ερίτιμο» σύζυγό του. Χιούμορ, κείμενα σε αυτοσαρκαστικό και πρωτότυπο γλωσσικό ύφος και νοσταλγική διάθεση είναι όλα ευδιάκριτα και σε μεγάλες δόσεις στο πολύ ενδιαφέρον μεταξύ των άλλων, βιβλίο. Τέλος, περιλαμβάνει πρωτότυπα χρονογραφήματα σε αυτοσαρκαστικό ύφος και ένα εξίσου πρωτότυπο γλωσσικό ύφος που συνδυάζει την αρχαΐζουσα με την καθαρεύουσα, την καθομιλουμένη ακόμη και την αργκό, τα οποία ο συγγραφέας αναρτούσε σχεδόν κάθε Κυριακή πρωί για τους φίλους του στο Facebook, επί 4 χρόνια.
Καλή Ανάγνωση στο Νέο «Ευαγγέλιο»…!