11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας: Το στολίδι της πόλης

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας: Το στολίδι της πόλης


Της Ελένης Σολδάτου

Η Πάτρα είναι αδιαμφισβήτητα μια εντυπωσιακή πόλη με αρκετά ιστορικά θέλγητρα, άξια θαυμασμού που αρκετά από αυτά χρονολογούνται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους (2ο αιώνα π.Χ. – 31 μ.Χ. με την πτώση της δυναστείας των Πτολεμαίων). Η εν λόγω περίοδος μεταμόρφωσε την Πάτρα σε ένα μέρος έντονης γλυπτικής και διαφόρων τεχνών, οι οποίες άφησαν το στίγμα τους ανά τους αιώνες και πολλά από αυτά παραμένουν έως σήμερα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης. Ένα από αυτά είναι και το ρωμαϊκό ωδείο ή αρχαίο ωδείο της Πάτρας.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο χρονολογείται, όπως επισημαίνεται και από την ονομασία του, από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και, συγκεκριμένα, στην εποχή του Καίσαρα Αυγούστου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πάτρας και ανακαλύφθηκε το 1889 τυχαία κατά τη διάρκεια διαφόρων εργασιών και συγκεκριμένα κατά τη κατασκευή του λιμανιού. Ο ίδιος ο Γάλλος φιλέλληνας Φρανσουά Σαρλ Υγκ Λοράν Πουκβίλ (1770-1838) αναφέρει σε γραπτά του ότι διάφορα μέρη του ωδείου που είχαν σωθεί από τις διάφορες καταστροφές βρίσκονταν σε διάφορες κατοικίες ανθρώπων της περιοχής.

Πηγή εικόνας: achaianews.gr

Η τοποθεσία του ωδείου είναι στα δυτικά της πόλης και κοντά στη γνωστή πλατεία που πήρε το όνομα της από το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, του Αγίου Γεωργίου. Το ωδείο στην αρχιτεκτονική του ξεχωρίζει αρκετά από τα ελληνικά πρότυπα της αρχαίας Ελλάδας, καθώς η διάμετρος της ημικυκλικής του ορχήστρας είναι 8,9 μέτρα, το κύριο υλικό κατασκευής του είναι οι πλίνθοι αλλά και το ξύλο. Σύμφωνα με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν, όλη η πλίνθινη κατασκευή του ωδείου αποτελείται από ασβεστοκονίαμα. Αξιοσημείωτη είναι η χωρητικότητά του, που αριθμείται σε 2.600 θεατές με 23 σειρές και 4 κερκίδες καθισμάτων, που είναι καλυμμένα από μάρμαρο.

Στο εσωτερικό του ακολουθεί, επίσης, τα ρωμαϊκά πρότυπα, καθώς ήταν, πριν τη μερική καταστροφή του λόγω πυρκαγιάς, αρκετά επιβλητικό και μεγαλοπρεπές ωδείο. Προδιαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να είχε ένα αρχαίο θέατρο, δηλαδή κοίλο, ορχήστρα, σκηνή, παρασκήνια και προσκήνια. Σύμφωνα με τις πηγές ο Παυσανίας ξεχώριζε το ωδείο της Πάτρας και το συγκατέλεγε στο δεύτερο υπέρλαμπρο και εντυπωσιακό ωδείο μετά το Ηρώδειο στην Αττική. Αργότερα, από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου πραγματοποιήθηκε ανακατασκευή σε αρκετά μέρη του ωδείου, γεγονός που βραβεύτηκε από την ακαδημία Αθηνών αλλά και από τον Δήμο Πατρέων .

Σήμερα, το ωδείο, εκτός από την επιβλητική και ιστορική του ομορφιά που διαθέτει, αποτελεί σημείο αναφοράς για διάφορους τουρίστες, αλλά φιλοξενεί και πολλές εκδηλώσεις, διάφορες θεατρικές παραστάσεις ή μουσικές συναυλίες προσιτές για κάθε είδους ηλικίας επισκέπτες και ξεχωρίζει, ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά θέλγητρα της Πάτρας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, ένα «σύγχρονο» αρχαίο μνημείο, artic.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Σολδάτου
Ελένη Σολδάτου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2003. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι αθλήτρια σε ομάδα καλαθοσφαίρισης και ασχολείται, παράλληλα, με τον χορό και την ανάγνωση βιβλίων