17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜπαγκλαντές: Κατηγορίες για κακοποίηση προσφύγων Ροχίνγκια

Μπαγκλαντές: Κατηγορίες για κακοποίηση προσφύγων Ροχίνγκια


Της Χαράς Καλύβα, 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ομάδες προστασίας δικαιωμάτων έχουν δηλώσει, ότι το ένοπλο τάγμα της αστυνομίας του Μπαγκλαντές προβαίνει σε αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και παρενοχλήσεις των προσφύγων Ροχίνγκια, που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στους υπερπλήρεις οικισμούς του Κοξ Μπαζάρ. Οι Ροχίνγκια που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην πόλη Κοξ Μπαζάρ του Μπαγκλαντές κρατούνται αυθαίρετα, ξυλοκοπούνται και βασανίζονται από μέλη του Τάγματος Ένοπλης Αστυνομίας (APBn), μιας εξειδικευμένης μονάδας μάχης της αστυνομίας του Μπαγκλαντές.

«Η αστυνομία του Μπανγκλαντές χτυπάει με γκλομπ τους πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ, τους πνίγει και χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους βασανιστηρίων εναντίον τους για να τους αποσπάσει πληρωμές, που μερικές φορές ανέρχονται σε χιλιάδες αμερικανικά δολάρια», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Fortify Rights.

Πηγή εικόνας: DW. Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Abdur Rahman

Η APBn είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ασφάλειας στους προσφυγικούς καταυλισμούς από τον Ιούλιο του 2020. Η δύναμη έχει έκτοτε βρεθεί αντιμέτωπη με επανειλημμένες κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ροχίνγκια. Ο Μάθιου Σμιθ, Διευθύνων Σύμβουλος της Fortify Rights, δήλωσε ότι η αστυνομία «χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες Ροχίνγκια σαν ανθρώπινα ΑΤΜ, προκαλώντας τους σοβαρό σωματικό και ψυχικό πόνο και ύστερα απαιτεί υπέρογκα χρηματικά ποσά». Νωρίτερα φέτος, μια άλλη διεθνής οργάνωση, η Human Rights Watch, κατηγόρησε επίσης την APBn για εκβιασμούς, αυθαίρετες συλλήψεις και παρενοχλήσεις προσφύγων. Τόσο η Fortify Rights όσο και η HRW δήλωσαν ότι οι εκθέσεις τους βασίστηκαν σε συνεντεύξεις με Ροχίνγκια που ζουν στους καταυλισμούς.

Το Μπαγκλαντές φιλοξενεί σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια, μια κυρίως μουσουλμανική μειονότητα από την περεφέρεια Ρακίν, της γειτονικής Μιανμάρ. Το 2017, εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ μετά την καταστολή της κοινότητας από τον εκεί στρατό. Αυτό οδήγησε σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως. Τα φαινόμενα βίας αποτελούν πλέον αντικείμενο έρευνας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσφυγες ζουν έκτοτε σε καλύβες από μπαμπού και μουσαμάδες στους άθλιους και υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στο Κοξ Μπαζάρ, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του Μπαγκλαντές.

«Η κατάσταση της ασφάλειας και της προστασίας στους καταυλισμούς έχει επιδεινωθεί υπό την εποπτεία του APBn», δήλωσε ο Rezaur Rahman Lenin, ερευνητής των Ροχίνγκια που εδρεύει στο Κοξ Μπαζάρ. Ενώ πρόσθεσε ότι, «Πρόσφατες μαρτυρίες προσφύγων Ροχίνγκια και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις υποδεικνύουν μια θεσμοθετημένη κουλτούρα διαφθοράς και κατάχρησης εντός του APBn». «Αυτό που χρειάζεται είναι μια σαφής πολιτική, που να περιλαμβάνει τις φωνές των Ροχίνγκια, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους προστατεύονται επαρκώς. Χωρίς αυτήν, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα συνεχίσουν να διαπράττουν εγκλήματα κατά της ευάλωτης κοινότητας και το πρόβλημα θα μεγαλώνει».

Η Ambia Parveen, ακτιβίστρια των Ροχίνγκια με έδρα τη Γερμανία, συμμερίζεται παρόμοια άποψη, δηλώνοντας ότι οι αρχές στοχοποιούν ιδιαίτερα τους νέους, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων ή όσους εργάζονται για ΜΚΟ. Πολλοί αστυνομικοί ή φρουροί ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στους καταυλισμούς έχουν διαφθαρεί. Βλέπουν τους πρόσφυγες ως πηγή δυνητικού επιπλέον εισοδήματος. Το θλιβερό είναι ότι αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει τα χρήματα του εκβιασμού αφού συλληφθεί, τον στέλνουν στη φυλακή.

Πηγή εικόνας: DW. Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Abdur Rahman

Η κατάσταση ασφαλείας στο εκτεταμένο σύμπλεγμα των προσφυγικών οικισμών των Ροχίνγκια έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Η βία έχει αυξηθεί, με ένοπλες συμμορίες να ανταγωνίζονται για την εξουσία και να απαγάγουν αντιπάλους. Ορισμένοι πρόσφυγες έχουν κατηγορηθεί ότι διακινούν γιάμπα, ένα ναρκωτικό μεθαμφεταμίνης, στους καταυλισμούς. Η εμπορία ανθρώπων έχει επίσης γίνει μείζον ζήτημα, καθώς πολλοί Ροχίνγκια προσπαθούν απεγνωσμένα να μεταναστεύσουν σε μια τρίτη χώρα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές δεν έχουν αναγνωρισμένο νομικό καθεστώς, γεγονός που καθιστά δύσκολο για αυτούς να ζητήσουν προστασία βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καλέσει την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, να θέσει τους διεφθαρμένους αξιωματούχους της APBn προ των ευθυνών τους. Ωστόσο, ο Amir Zafar, πρόσθετος αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της APBn, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο κατά των διεφθαρμένων υπαλλήλων. Δηλώνοντας ότι ορισμένα μέλη της δύναμης απολύθηκαν πρόσφατα για την εμπλοκή τους σε παράνομες δραστηριότητες στους καταυλισμούς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Bangladesh police accused of abusing Rohingya refugees, DW, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρά Καλύβα
Χαρά Καλύβα
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 2003. Δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την ανάγνωση βιβλίων.