20.4 C
Athens
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης» του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου της Ύδρας

Η έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης» του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου της Ύδρας


Της Ειρήνης Λάττα,

Ο ευρέως γνωστός Νίκος Καζαντζάκης (1883 – 1957) ήταν Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, ποιητής και φιλόσοφος. Κατείχε πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο και αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες, καθώς και αυτός που έχει μεταφραστεί περισσότερο από όλους παγκοσμίως. Πολλοί από εμάς τον έχουμε γνωρίσει μέσα από τα έργα του και πιο συγκεκριμένα, από εκείνα που απέκτησαν και κινηματογραφική υπόσταση, π.χ. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο Τελευταίος Πειρασμός. Άλλα έργα του είναι τα εξής: Ασκητική, Οδύσσεια, ο Καπετάν Μιχάλης, ο Φτωχούλης του Θεού, οι Αδερφοφάδες, Αναφορά στον Γκρέκο, Σπασμένες ψυχές. Από το 1945 έως το 1948, ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και θεωρείται ως ένας από τους περισσότερο αναγνωρισμένους και σεβαστούς συγγραφείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο Ειρήνης Λάττα

Ο ίδιος γεννήθηκε στο σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης (τότε Χάνδακας), στις 18 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου του 1883, περίοδος κατά την οποία το νησί αποτελούσε ακόμη τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν γιος του Μιχάλη Καζαντζάκη και της Μαρίας Χριστοδουλάκη και είχε τρία αδέλφια, την Αναστασία, την Ελένη και τον Γιώργο, ο οποίος πέθανε σε βρεφική ηλικία. Το 1902 μετακόμισε στην Αθήνα για πανεπιστημιακές σπουδές και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1906 πήρε το δίπλωμα του διδάκτορα της Νομικής με άριστα, με την υπογραφή του Κωστή Παλαμά να αναγράφεται στο πτυχίο του. Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, το 1912, κατατάχθηκε εθελοντής, αλλά, τελικά, διορίστηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ το 1910 ήταν ένας από τους ιδρυτές του Εκπαιδευτικού Ομίλου, μέσω του οποίου συνδέθηκε φιλικά το 1914 με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Μαζί ταξίδεψαν στο Άγιον Όρος, όπου διέμειναν περίπου σαράντα ημέρες, ενώ περιηγήθηκαν και σε πολλά ακόμα μέρη της Ελλάδας αναζητώντας «τη συνείδηση της γης και της φυλής τους» (Αθήνα, Ελευσίνα, Δελφοί, Κόρινθος, Μυκήνες, Άργος, Τεγέα, Σπάρτη, Μυστράς). Ο Καζαντζάκης ταξίδεψε σε πολλά μέρη, μερικά εκ των οποίων ήταν: η Νάξος, η Αθήνα, το Παρίσι, το Άγιο Όρος, ο Καύκασος, η Βιέννη, το Βερολίνο, η Ιταλία, η Κύπρος, η Παλαιστίνη, η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Τσεχοσλοβακία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γιουγκοσλαβία και άλλα.

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο Ειρήνης Λάττα

Το 1922, μάλιστα, όταν επισκέφτηκε τη Βιέννη, ήρθε σε επαφή με το έργο του Σίγκμουντ Φρόυντ και τις βουδιστικές γραφές. Ο Νίκος Καζαντζάκης, αν και έντονα θρησκευόμενος από πολύ μικρή ηλικία, στην πορεία της ζωής του και έπειτα από τη συναναστροφή του με άλλες μεγάλες προσωπικότητες, προσπαθεί να συστήσει στο κοινό του μια νέα παγκόσμια θρησκεία, τοποθετώντας στη θέση του Θεού τον άνθρωπο, με τη μορφή του Υπερανθρώπου του Νίτσε, τον οποίο και θαύμαζε ιδιαίτερα, και το ιδανικό του «Βούδα». Στο πρόσωπο του συγκεκριμένου αυτού θαυμαστού και πνευματικού ανθρώπου συγκεντρώνονται ακόμα και μετά τον θάνατό του (1957) πλήθος αφιερωμάτων, σαν μια μορφή ευγνωμοσύνης για την παρακαταθήκη που έχει αφήσει στις επόμενες γενιές.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η έκθεση προς τιμήν του Νίκου Καζαντζάκη στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας, με τον τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, 140 χρόνια φως», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου και συνδιοργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, το The Modern Greek Studies Foundation, το The San Fransisco Greek FIlm Festival, το The Nikos Kazantzakis Estate, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τις Εκδόσεις Διόπτρα και την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας.

Στους χώρους του μουσείου φιλοξενείται μια συλλογή των προσωπικών αντικειμένων του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη που ανήκουν στην πνευματική δικαιούχο των δικαιωμάτων Ν. Καζαντζάκη, κ. Νίκη Σταύρου, και σε συνδυασμό με πολλά αποφθέγματα του ίδιου και παρουσίαση των έργων του, συγκροτείται ένα υπέροχο αφιέρωμα, το οποίο δεν πρέπει να χάσει κανένας επισκέπτης του νησιού. Αφιερώματα σαν αυτά είναι ξεχωριστής σημασίας, καθώς υποδηλώνουν την επίδραση τέτοιων σημαντικών προσωπικοτήτων ακόμα και μετά τον θάνατό τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Νίκος Καζαντζάκης, sansimera.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!