18.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΚατοικίδια στις παραλίες: Τι προβλέπεται στον νέο νόμο 4830/2021;

Κατοικίδια στις παραλίες: Τι προβλέπεται στον νέο νόμο 4830/2021;


Της Χρυσούλας Θεοδώρου,

Η προστασία και ασφάλεια των ζώων συντροφιάς και των κατοικίδιων ζώων αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, η νομοθεσία σχετικά με την πρόσβαση των σκύλων στις παραλίες συνάδει με αυτήν την προσέγγιση. Με την εφαρμογή του νέου νόμου 4830/21, που φέρνει στο προσκήνιο το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και προβλέπει νέες διατάξεις, διαμορφώνεται μια νέα νομική βάση για την πρόσβαση των σκύλων στις παραλίες της Ελλάδας. Πώς ακριβώς αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο και ποιες είναι οι συνέπειές του;

Βάσει του νέου νόμου, η πρόσβαση των σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες επιτρέπεται, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασής τους στη θάλασσα. Μια αλλαγή που αποτελεί θετικό βήμα προς τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευζωίας των ζώων, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν τη θάλασσα με τον ίδιο τρόπο που απολαμβάνουν και οι άνθρωποι. Εντούτοις, είναι απαραίτητο η παρουσία τους εκτός της θάλασσας να συνοδεύεται από τη χρήση λουριού, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των παραθεριστών και η ενδεχόμενη ευθύνη των ιδιοκτητών των ζώων.

Όσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες, ο νέος νόμος προβλέπει ότι η πρόσβαση των σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει ευδιάκριτη ένδειξη που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Το νέο αυτό μέτρο αναδεικνύει την ανάγκη για προσαρμογή και προστασία των ευαίσθητων παραθεριστικών χώρων, ενισχύοντας, παράλληλα, την ενσωμάτωση των σκύλων βοήθειας στην καθημερινή ζωή.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα Χρήσης: Spiritze

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός ότι απαγορεύεται η πρόσβαση των σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, εκτός αν πρόκειται για σκύλους βοήθειας. Με αυτόν τον τρόπο, η νομοθεσία προστατεύει τα οικοσυστήματα των παραλιών που έχουν βραβευθεί για την περιβαλλοντική τους αρτιότητα, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του νερού και της άμμου.

Προηγούμενη νομοθεσία (ν. 4039/2012) επέτρεπε στους ιδιοκτήτες σκύλων να παίρνουν τα ζώα τους στις παραλίες, με την προϋπόθεση, όμως, να τα κρατούν δεμένα με λουρί. Οι ιδιοκτήτες ήταν υποχρεωμένοι να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέπουν την απόδραση των ζώων και την είσοδ;o τους σε άλλες ιδιοκτησίες ή κοινόχρηστους χώρους. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του περιπάτου, το ζώο έπρεπε να δένεται και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του ή τον συνοδό του.

Η νέα νομοθεσία διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της προηγούμενης, προβλέποντας ότι σε οργανωμένες παραλίες επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων, μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή αν υπάρχει σχετική ένδειξη από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Αυτό δείχνει την επιδίωξη του νομοθέτη να προστατεύσει τις παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας και να διατηρήσει το περιβάλλον αβλαβές, όπως προαναφέρθηκε.

Εξετάζοντας πιο αναλυτικά τη νέα νομοθεσία, αξίζει να επισημανθεί ότι η προστασία των σκύλων βοήθειας ενισχύεται, προσδίδοντας ένα επιπλέον επίπεδο ευαισθησίας στην πρόσβασή τους στις παραλίες. Τα άτομα με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες που εξαρτώνται από τη συντροφιά σκύλου βοήθειας βρίσκονται πλέον υπό προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Η πρόσβαση αυτών των ζώων είναι δυνατή σε όλες τις παραλίες, αποτελώντας μια θετική εξέλιξη προς την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στη δημόσια ζωή.

Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των σκύλων στις παραλίες, απαιτείται η συνεργασία και συνείδηση τόσο από τους ιδιοκτήτες των ζώων όσο και από τους παραθεριστές. Η τήρηση των υγειονομικών κανόνων και η καλή συμπεριφορά των σκύλων είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μιας αρμονικής συνύπαρξης. Η αφοσίωση στη συντήρηση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας των παραλιών απαιτεί, επίσης, τη συνεργασία όλων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτών των ευάλωτων οικοσυστημάτων.

Πηγή εικόνας: pixabay.com/ Δικαιώματα Χρήσης: manfredrichter

Καταλήγοντας, η νομοθεσία για την πρόσβαση των σκύλων στις παραλίες της Ελλάδας, βάσει του νόμου 4830/21, αντανακλά την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών κατοικίδιων και της διατήρησης της περιβαλλοντικής αρτιότητας των παραλιών. Η επιτροπή της πρόσβασης των σκύλων στη θάλασσα και στις παραλίες, με τον σεβασμό στην υγεία και την ασφάλεια των παραθεριστών, αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την προστασία των ζώων και την προώθηση μιας αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τι ισχύει για τους σκύλους στις παραλίες βάσει του νέου νόμου 4830/2021, zoosos.gr, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσούλα Θεοδώρου
Χρυσούλα Θεοδώρου
Η Χρυσούλα Θεοδώρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως ασκούμενη Δικηγόρος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και είναι φοιτήτρια του Π.Μ.Σ. του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πα. Μακ. με τίτλο "Law and Informatics". Είναι ανήσυχη με τις προκλήσεις της εποχής και ευαισθητοποιημένη με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Επιθυμεί να εκπροσωπήσει τη φωνή της γενιάς της και να εμπνεύσει τους νέους να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμμετέχοντας ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη με τον συνδυασμό «Δύναμη Ενότητας».