Της Μαρίας Βέργου,
Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την παρουσία νέων στοιχείων, όπως τα κοινωνικά δίκτυα, έχουμε την δυνατότητα επίτευξης πολλών καθημερινών στόχων και επιδιώξεων τόσο προσωπικών όσο και επαγγελματικών. Πολλές εργασίες μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται μέσω των νέων τεχνολογιών και εμείς έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνούμε και να διατηρούμε επαφή με ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τα παραπάνω μπορεί να έχουν θετικό πρόσημο, αλλά ενέχουν και πολλούς κινδύνους, ένας από τους οποίους και η απώλεια της ιδιωτικής μας ζωής.
Η ιδιωτικότητα είναι ένα υπέρτατο αγαθό, ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο είναι μείζονος σημασίας να περιφρουρείται στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες. Ο κάθε άνθρωπος είναι σημαντικό να έχει το δικαίωμα του ιδιωτικού βίου και να αποφασίζει ο ίδιος μέχρι ποιο σημείο οι πληροφορίες που αφορούν τον ίδιο θα διαρρέουν και θα διαβιβάζονται σε άλλους. Μα ένα εύλογο ερώτημα είναι: Κατά πόσο πλέον ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να προστατεύει την προσωπική του ταυτότητα και την ιδιωτική του ζωή σε μία ρευστή κοινωνία στην οποία την πρωτοκαθεδρία έχει η τεχνολογία και την εποπτεία των σκέψεων και των πληροφοριών τα κοινωνικά δίκτυα;
Είναι γεγονός ότι πλέον λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, ο καθένας από εμάς μπορεί να παρακολουθείται και να ελέγχεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον βαρύνουσας σημασίας η ενημέρωσή μας σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τα νέα τεχνολογικά ευρήματα. Είναι σημαντικό να μεριμνήσουμε οι ίδιοι πρώτα για την προστασία του εαυτού μας, των πληροφοριών που μας αφορούν και την ακεραιότητα των προσωπικών μας δεδομένων. Για παράδειγμα, αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να προσέχουμε τις στιγμές του ιδιωτικού μας βίου που εκθέτουμε, καθώς πολλές φορές οι ίδιοι παρέχουμε πληροφορίες που σχετίζονται με εμάς. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που «προδίδουμε» την ιδιωτικότητά μας και μαρτυρούμε πράγματα για εμάς εφόσον αποδεχόμαστε τα cookies μίας ιστοσελίδας.
Τις πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να «κινούμαστε» στον χώρο του διαδικτύου πρέπει να τις αντλούμε σταδιακά τόσο από το οικογενειακό μας περιβάλλον όσο και από το σχολικό. Οι γονείς μας μπορούν να μας θέσουν τα όρια και να μας μάθουν τους βασικούς κινδύνους από τους οποίους πρέπει να προστατευτούμε, ενώ συνάμα το σχολείο μπορεί να εμβαθύνει και να μας προσφέρει πιο εξειδικευμένη γνώση. Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την ύπαρξη καταρτισμένων καθηγητών με ειδικές γνώσεις στην πληροφορική ώστε να γίνεται κατάλληλη και εκτενής ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την χρήση των τεχνολογικών μέσων.
Συμπερασματικά, ο συνεχής βομβαρδισμός του σύγχρονου ατόμου με νέα τεχνολογικά δεδομένα και η ανικανότητα του να τα επεξεργαστεί έχει θέσει σε κίνδυνο ένα από τα βασικότερα δικαιώματά του, αυτό του ιδιωτικού βίου. Επομένως, δεδομένων των κινδύνων που υπάρχουν πλέον είναι απαραίτητο ο άνθρωπος, μέσω της βαθύτερης κατανόησης του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών μέσων και των κινδύνων που αυτά φέρουν, να κατασκευάσει μία «ασπίδα» με απώτερο στόχο την προστασία του ιδιωτικού βίου του και την ασφαλή πλοήγησή του στον «κόσμο» του διαδικτύου.