12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚίνδυνοι και Προκλήσεις από την ψηφιοποίηση: Η βιομηχανία της απάτης

Κίνδυνοι και Προκλήσεις από την ψηφιοποίηση: Η βιομηχανία της απάτης


Του Βασίλη Μυρλίδη,

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, η τεχνολογία έχει αναμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε στην οικονομία. Σε γενικές γραμμές, οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν αλλάξει άρδην την οικονομική μας ζωή, από τον τρόπο που εργαζόμαστε και κερδίζουμε χρήματα μέχρι το πώς πληρώνουμε, επενδύουμε, αποταμιεύουμε και ενημερωνόμαστε για την οικονομία. Αν και η τεχνολογική πρόοδος έχει φέρει πολλά οφέλη, δεν πρέπει να παραμελήσουμε τους κινδύνους που συνοδεύουν αυτήν την εξέλιξη.

Είναι αλήθεια πως πολλοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται όπως μπορούν τα κενά ασφαλείας και την καλοσύνη μερικών ανθρώπων, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα. Όντως, κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα αυτής της σαθρής «βιομηχανίας», χάνοντας δισεκατομμύρια δολάρια (το 2020 αναφέρθηκαν στο F.B.I. $ 10 δις απώλειες από απάτες, με επίκεντρο τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα). Από την άλλη, η παγκόσμια αγορά ανίχνευσης και πρόληψης της απάτης προβλέπεται να αυξηθεί από $ 43,97 δις το 2023 σε $ 182,66 δις έως το 2030, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 22,6%. Παρακάτω θα παρουσιαστούν μερικές από τις πιο σύνηθες πρακτικές απάτης.

Phishing: Κερδοσκοπώντας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη

Οι απάτες μέσω phishing αποτελούν μία από τις πιο συχνές απειλές. Οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης και πιστωτικές κάρτες, εξαπατώντας τα θύματα να αποκαλύψουν πληροφορίες μέσω ψεύτικων μηνυμάτων ή ιστοσελίδων. Μία από τις πιο γνωστές πρακτικές των απατεώνων που χρησιμοποιούν το Phishing είναι τα μηνύματα σε e-mail ή μέσω σελίδων pop-up, που αναφέρουν πως ο υπολογιστής έχει κολλήσει κάποιο ιό και πρέπει άμεσα να καλέσετε στον παρακάτω αριθμό. Όσοι πιστέψουν το μήνυμα αυτό και καλέσουν, θα μπούνε στην διαδικασία να συζητήσουν με κάποιον scammer, ο οποίος και έχει τη μεθοδολογία για να πείσει το άτομο να του δώσει πρόσβαση στον υπολογιστή του, με πρόφαση ότι με αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί από τους ιούς. Φυσικά, οι απατεώνες, σε αυτές τις περιπτώσεις, στοχεύουν κυρίως ηλικιωμένους και άτομα μη εξοικειωμένα με την τεχνολογία. Δυστυχώς, έχει υπάρξει περίπτωση που ηλικιωμένος έχασε όλες τις οικονομίες που μάζεψε σε μία ζωή.

Πηγή εικόνας: rawpixel.com / Freepik

Sniffers και Key Loggers: Κακόβουλο Λογισμικό

Η χρήση κακόβουλων λογισμικών όπως sniffers και key loggers επιτρέπει στους εισβολείς να παρακολουθούν και να κλέβουν ευαίσθητες πληροφορίες. Αυτά τα εργαλεία καταγράφουν τα πάντα, από κινήσεις στο διαδίκτυο μέχρι και τους κωδικούς που πληκτρολογούνται, απειλώντας την οικονομική ασφάλεια των ατόμων. Συνήθως, οι χρήστες κολλάνε αυτόν τον τύπο του κακόβουλου λογισμικού μέσα από links ή επίσκεψη σε σελίδες που είναι και χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Pharming: Παραπλανητικές ιστοσελίδες

Οι επιτιθέμενοι δημιουργούν παραπλανητικές ιστοσελίδες που μοιάζουν με επίσημες πλατφόρμες, με στόχο την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών. Οι χρήστες μπορούν να παρασυρθούν και να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, πιστωτικές κάρτες και άλλες προσωπικές λεπτομέρειες. Το αξιοσημείωτο είναι πως οι “scammers” δημιουργούν άρτιες απομιμήσεις από πραγματικές ιστοσελίδες, εξαπατώντας, έτσι, όσους πιστέψουν ότι αυτό που βλέπουν είναι γνήσιο. Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη τακτική είναι η αποστολή ενός μηνύματος σε ανυποψίαστους, το οποίο υποτίθεται ότι έχει αποστολέα την τράπεζα του ατόμου. Εάν το άτομο εξαπατηθεί, μπορεί να εισέλθει στον σύνδεσμο που παρέχεται στο μήνυμα και να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του για να εισέλθει στην ψηφιακή πύλη της τράπεζάς του (e-banking). Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως η σελίδα που αντικρύζει δεν είναι η πραγματική, αλλά ένα κατασκεύασμα που σκοπό έχει να παρακάμψει τις ασφάλειες που ο λογαριασμός του ατόμου έχει, υποκλέπτοντας τους κωδικούς πρόσβασης.

Trojan Horses: Η Κρυμμένη Απειλή

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν τεχνικές «Δούρειου Ίππου» για να κρύψουν κακόβουλο λογισμικό μέσα σε νόμιμα αρχεία. Αυτό το λογισμικό μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της συσκευής ή να παρακολουθεί τη δραστηριότητα, αποτελώντας έναν αόρατο κίνδυνο για την ασφάλεια των χρηματοοικονομικών μας δεδομένων.

Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι η ψηφιακή εποχή μάς έχει δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο κινδύνων στον χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Οι χρήστες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και ενημερωμένοι, χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές και λογισμικά προστασίας. Οι εταιρείες πρέπει να επενδύουν σε ασφαλείς τεχνολογικές λύσεις και εκπαίδευση προσωπικού, για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους. Μόνο με προσεκτική προσέγγιση μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της τεχνολογίας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική ασφάλειά μας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • FBI says $10 billion lost to online fraud in 2022 as crypto investment scams surged, edition.cnn.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Μυρλίδης
Βασίλης Μυρλίδης
Γεννήθηκε το 1999 στο Διδυμότειχο, όπου και μεγάλωσε. Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και, συγκεκριμένα, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα εφαρμοσμένα οικονομικά, τη στατιστική, τις διεθνείς αγορές, τη διεθνή πολιτική, την κατανομή ισχύος και την πολιτική φιλοσοφία. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη μουσική, καθώς παίζει κιθάρα, γιουκαλίλι, σάζι και τζουρά αλλά και την παραγωγή μουσικής, την ηχοληψία, όπως επίσης και τη ζωγραφική.