16.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚίνα: Κομβικές αλλαγές στην ηγεσία του στρατού

Κίνα: Κομβικές αλλαγές στην ηγεσία του στρατού


Της Ρομίνας Κούκο, 

Πρόσφατα, η Κίνα προχώρησε σε μια ξαφνική αλλαγή, καθώς αποκάλυψε τους δύο νέους ηγέτες του Rocket Force του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το γεγονός αυτό, έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων, αναφορικά με το πλαίσιο της λειτουργίας του εσωτερικού στρατού, στα ισχυρά οπλοστάσια πυρηνικών, αλλά και τους πυραύλους της χώρας.

Ποιοι είναι, όμως, οι ηγέτες του Rocket Force;

Όπως αποκαλύπτουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ως διοικητής του Rocket Force αναλαμβάνει πλέον ο Wang Houbin, ενώ τη θέση του πολιτικού επίτροπου δύναμης, ανέλαβε ο Xu Xisheng, οι νέες αυτές αλλάγες, πραγματοποιήθηκαν βάση εντολής του Xi Jinping.

Σχετικά με την κατάσταση του προηγούμενου αρχηγού, Li Yuchao, ο οποίος ήταν βετεράνος και υπηρέτησε ως διοικητής για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεν έχουν δοθεί ακόμη πληροφορίες. Πράγμα το οποίο συνέβη και στην περίπτωση, του προηγούμενου επίτροπου, Xu Zhongbo. Εδώ και αρκετό διάστημα, υπήρχαν φήμες για την αλλαγή ηγεσίας, αφού οι δύο τελευταίοι είχαν να χαρακτηριστούν ως ηγέτες του Rocket Force από την τοπική κυβέρνηση, εδώ και αρκετούς μήνες.

Γιατί προκαλεί προβληματισμό αυτή η κίνηση;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα αναλυτών, πρόκειται για μια κίνηση που προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς η προαγωγή αυτών των δύο προσωπικοτήτων στη Rocket Force χαρακτηρίζεται ως ασυνήθιστη. Συγκεκριμένα, ο Wang προέρχεται από το ναυτικό και ο Xu Xisheng από την αεροπορία. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά την εκδίωξη του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang, ο οποίος δεν έδωσε καμία εξήγηση για το συμβάν. Η έλλειψη σαφούς εξήγησης, είναι μια ακόμη ένδειξη έλλειψης διαφάνειας του πολιτικού συστήματος της Κίνας. Οι τροποποιήσεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία όσον αφορά την κατεύθυνση της δύναμης της ηγεσίας υπό τον Χi.

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: Xinhua News Agency / Getty Images

Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πολύ σημαντική περίοδο για τον κινεζικό στρατό. Ο νέος στρατηγός αυτό το διάστημα είναι υπεύθυνος για τα προγράμματα πυραύλων της Κίνας, για τα πυρηνικά όπλα αλλά και τους πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως μέσο εκφοβισμού. Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο «Stimson Center think tank», Yun Sun, αναφέρει ότι: «η αναταραχή είναι αρκετά σημαντική». Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια εποχή, κατά την οποία η Κίνα προσπαθεί να χτίσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σε περίπτωση επέμβασης των Η.Π.Α. στην Ταιβάν. Ωστόσο, οι αλλαγές στο προσωπικό του στρατού προκαλούν έντονο σκεπτικισμό, αναφορικά με την ικανότητα του Rocket Force, να εκτελέσει με επιτυχία την αποστολή αυτή.

Ο Xi Jinping είναι ένα ισχυρό πρόσωπο για την Κίνα, έχοντας αναλάβει την επέκταση του στρατού αλλά και τον έλεγχο στις τάξεις του από το 2012. Πιο συγκεκριμένα, είχε αναλάβει διάφορες δράσεις για την καταστολή της διαφθοράς, η οποία αφορούσε διάφορα σημαντικά πρόσωπα, όπως σε παλιούς και τωρινούς στρατιωτικούς ηγέτες και μέλη από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, πριν λίγες ημέρες είχε την 96η επέτειο του και τότε δημοσιεύτηκε στην επίσημη στρατιωτική εφημερίδα το εξής σχόλιο:《όλο το προσωπικό του στρατού θα πρέπει να σέβεται και να είναι πιστό στο πρόσωπο του Xi, καθώς είναι ο ηγέτης, ο λεγόμενος «πυρήνας» του Κομμουνιστικού Κόμματος》.

Μένει να διαπιστωθεί εάν η αλλαγή της ηγεσίας σε αυτές τις δυο θέσεις κλειδί, θα προωθήσει την επέκταση της Κινεζικής πυρηνικής ισχύος. Η χώρα αποτελεί μια πολύ σημαντική πυρηνική δύναμη και έως το 2016 χαρακτηριζόταν ως η Δεύτερη Δύναμη Πυροβολικού. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία από τους δορυφόρους, συγκεκριμένα φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν την κατασκευή πολλών πυραύλων. Εκτιμάται ότι έως το 2035, η χώρα θα διαθέτει περίπου 1,500 πυρηνικές κεφαλές, εάν η κατασκευή τους συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς.

Ο Drew Thompson, ένας από τους πολλούς αναλυτές που ανησυχούν για την έλλειψη διαφάνειας που προκαλείται από την αλλαγή θέσεων ηγεσίας, βάζει στο επίκεντρο την ανάγκη διεθνούς επικοινωνίας, αλλά και στρατιωτικής επικοινωνίας μεταξύ Κίνας και Η.Π.Α., τονίζοντας ότι πρέπει να έχουν «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αναφορικά με τη στρατιωτική πυρηνική τους δυναμική».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • China replaces elite nuclear leadership in surprise military shake-up, CNN, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομίνα Κούκο
Ρομίνα Κούκο
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2002 και είναι φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες. Μεγάλο μέρος του χρόνου της καταλαμβάνουν η ανάγνωση βιβλίων και οι περίπατοι στη φύση. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια και συμμετέχει σε πολλές εθελοντικές δραστηριότητες.