Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,
«Η Δικαιοσύνη βρίσκεται ανάμεσα στην υπερβολική επιείκεια και την ανθρώπινη σκληρότητα», όπως έχει πει ο Denis Diderot, με τον οποίο θα ασχοληθούμε στο σημερινό άρθρο, κάνοντας ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο φιλόσοφο.
Ο Denis Diderot, ο πολυσχιδής Γάλλος φιλόσοφος του 18ου αιώνα, γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1713 στην πόλη Langres, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Γαλλία. Σήμερα, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του Διαφωτισμού, το πνευματικό κίνημα που εμφανίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια του 18ου.
Υπήρξε μέλος μιας πολύτεκνης και εύπορης οικογένειας, η οποία μερίμνησε, ώστε να λάβει την κατάλληλη μόρφωση, ξεκινώντας από το κολλέγιο των Ιησουιτών. Παρότι σπούδασε στη Νομική Σχολή, προτίμησε, στη συνέχεια, να ασχοληθεί με άλλους τομείς, όπως τη Φιλοσοφία και τη συγγραφή. Άλλωστε, διατρέχοντας κανείς το έργο του εντοπίζει, μεταξύ άλλων, μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη μετάφραση από την αγγλική στη γαλλική γλώσσα.
Κατέστη γνωστός σε ευρύτερο κοινό λόγω της ενασχόλησής του με την Encyclopédie. Ειδικότερα, ο André-François Le Breton του ανέθεσε τη μετάφραση από την αγγλική στη γαλλική γλώσσα της Cyclopedia του 1728 του Ephraim Chambers, όπου σε συνεργασία με τον Voltaire, τον Jean – Baptiste le Rond d’Alembert και τον Jean – Jacques Rousseau ξεκίνησαν να εργάζονται, για να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1772 με την παράδοση 35 τόμων, παρά τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο της έκδοσης. Το 1749, φυλακίστηκε λόγω του έργου Lettre sur les aveugles a l’usage de ceux qui voient, ενώ κατά περιόδους ασκήθηκαν διώξεις εναντίον του εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν άθεος.
Κατά την περίοδο 1773 – 1774 μετέβη στην Πετρούπολη, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του για τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ρωσίας, έπειτα από την πρόσκληση της Αικατερίνης. Το 1774 επέστρεψε στο Παρίσι, όπου έζησε εκεί τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του. Απεβίωσε στις 31 Ιουλίου του 1784 στη γαλλική πρωτεύουσα, αφήνοντας πίσω του ένα έργο μείζονος σημασίας, το οποίο άσκησε επιρροή σε όλη την Ευρώπη.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Denis Diderot, history-biography.com, διαθέσιμο εδώ