11.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕύρεση φοιτητικής κατοικίας: Κάθε πέρσι και καλύτερα

Εύρεση φοιτητικής κατοικίας: Κάθε πέρσι και καλύτερα


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Οι βάσεις εισαγωγής για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, τερματίζοντας την αγωνία των υποψηφίων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη σχολή όπου εισήχθησαν και τον τόπο στον οποίο θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια. Οι νέοι φοιτητές ξεκίνησαν αμέσως τη διαδικασία για την εύρεση της φοιτητικής τους κατοικίας, ώστε αυτή να αντεπεξέρχεται στις προτιμήσεις τους, τόσο σε αισθητικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, όμως, έτσι και φέτος τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά – κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για ορισμένες πόλεις, χωρίς, μάλιστα, να ανταποκρίνονται στις παροχές των κατοικιών.

Τόσο στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όσο και στις μικρότερες, για παράδειγμα στη Λάρισα ή τα Ιωάννινα, έχουν σημειωθεί αυξήσεις στα ενοίκια των διαμερισμάτων, προκαλώντας, ακόμα, και απογοήτευση σε πολλούς. Μάλιστα, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και περιοχές στις οποίες η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης ή στο Πανεπιστήμιο δεν είναι εύκολη. Πρόκειται για περιοχές των οποίων η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έλευση των φοιτητών, και κατ’ επέκταση σε όσα εκείνοι προσφέρουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και στις επιχειρήσεις.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Alexandros Michailidis / SOOC

Παράλληλα, με τις υψηλές –για κάποιος εξωφρενικές τιμές–, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με τη βραχύβια μίσθωση των κατοικιών, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνθιση. Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν στραφεί σε αυτήν την επιλογή, προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος, ενώ, πέρα από αυτό, συχνά συναντάται το φαινόμενο να ζητούν από τους φοιτητές να αποχωρήσουν κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να φιλοξενηθούν εκεί τουρίστες.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ζημιωμένοι και πάλι είναι όλοι όσοι βρίσκονται σε διαδικασία ζήτησης, ενώ η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες. Όταν το κόστος στέγασης ενός φοιτητή αγγίζει παραπάνω από το 50% ενός μέσου μισθού, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πολλές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με ένα μείζονος σημασίας ζήτημα. Οι ιδιοκτήτες καλό είναι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, καθώς όπως και να ‘χει, θα βγουν κερδισμένοι. Παράλληλα, τα προς διάθεση ακίνητά τους –ορισμένα από τα οποία τα παρουσιάζουν σαν «παλάτια»– οφείλουν να είναι αξιοπρεπή, και όχι σε κακή κατάσταση .

Η αναζήτηση κατοικίας, ας σταματήσει να αποτελεί έναν «κακογραμμένο πρόλογο» στο νέο και πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ζωής τόσων νέων, οι οποίοι ξεκινούν με όνειρα και ελπίδες τη σταδιοδρομία τους στα ακαδημαϊκά έδρανα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.