11.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΠυρκαγιές: Ανθρώπινος παράγοντας και φύση

Πυρκαγιές: Ανθρώπινος παράγοντας και φύση


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Αναμφισβήτητα, οι πυρκαγιές στη χώρα μας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες είναι μία συνηθισμένη -δυστυχώς- κατάσταση, η οποία, παρά το πέρας αναρίθμητων ετών έχει διογκωθεί. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF, στη χώρα μας εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 10.000 πυρκαγιές ετησίως, αριθμός που για μία μικρή σε έκταση χώρα, είναι τεράστιος. Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτές τις καταστροφές και πώς μπορεί να γίνει δυνατή η αντιμετώπισή τους;

Ως πρώτη και πιο συχνή αιτία που παρατηρείται στις εκδηλώσεις πυρκαγιών είναι η ανευθυνότητα των ίδιων των πολιτών. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ανθρώπινος παράγοντας έχει συνδράμει σε τέτοιου είδους καταστροφές. Συγκεκριμένα, ένα μισοσβησμένο τσιγάρο και το κάψιμο κλαδιών στην ύπαιθρο με πολλά μποφόρ αέρα, είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Στον ανθρώπινο παράγοντα συμπεριλαμβάνονται και οι εμπρηστές. Εμπρηστής ονομάζεται εκείνος που συμβάλει στο ξέσπασμα μίας πυρκαγιάς, είτε έχοντας κάποια διαταραχή, είτε αποσκοπώντας σε οικονομικές απολαβές π.χ. την καύση υπαίθρου για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας. Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί: πώς ένας άνθρωπος αντέχει να προκαλεί τέτοιες καταστροφές απλώς για να αποκτήσει κάτι τόσο επιφανειακό; Δυστυχώς, τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν, με ένα πρόσφατο παράδειγμα την περίπτωση της Εύβοιας, όπου βρέθηκαν γκαζάκια και μπιτόνια βενζίνης στις περιοχές που επλήγησαν από τις φλόγες.

Πηγή εικόνας: EUROKINISSI

Επιπλέον, τεράστιες διαστάσεις έχουν λάβει πυρκαγιές που ξεκίνησαν ουσιαστικά από το ηλεκτρικό δίκτυο. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, τίθεται στο τραπέζι το ζήτημα της υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου, κάτι που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό, με αποτέλεσμα οι φωτιές να πληθαίνουν όσο και… τα καλώδια και οι κολώνες ηλεκτρισμού. Συχνά «παίρνουν φωτιά» κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος σε απόμερες περιοχές, καθιστώντας έτσι δύσκολο το έργο της κατάσβεσης της εκάστοτε πυρκαγιάς.

Σαφώς, δεν θα μπορούσαμε να αμελήσουμε και την κλιματική αλλαγή που μαστίζει την εποχή μας. Η έλλειψη βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με τις υψηλότατες θερμοκρασίες, ακόμα και τον χειμώνα, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες εξάπλωσης μίας πυρκαγιάς. Η φύση αγανακτά, και εμείς, ως απλοί άνθρωποι, παρακολουθούμε σαν θεατές σε ένα έργο που ουσιαστικά έχουμε «σκηνοθετήσει» εμείς οι ίδιοι!

Το περιβάλλον λοιπόν ασφυκτιά, καθώς μέσω των πυρκαγιών καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα γης, τα οποία διαθέτουν πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Έχουν χαθεί αμέτρητα ζώα και σπάνια είδη βλάστησης, διαταράσσοντας έτσι το οικοσύστημα και οδηγώντας πολλά ζώα και φυτά στο χείλος της εξαφάνισης. Ανθρώπινες ζωές και περιουσίες χάνονται μέσα σε δευτερόλεπτα, κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε παραπάνω από το να σταθούμε στο πλευρό των οικογενειών και να θρηνήσουμε μαζί τους. Μπροστά σε ανθρώπινες απώλειες ειδικά, τα λόγια είναι φτωχά και δεν μπορούν να κατευνάσουν τον πόνο των συγγενών. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη, κι όταν η ίδια ευτελίζεται, είναι έγκλημα.

Για να πάψει, λοιπόν, ο θρήνος ανθρώπων από τις πυρκαγιές και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση. Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να προικιστούμε με ατομική ευθύνη και να συμβάλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στην αποτροπή μίας πυρκαγιάς. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα «καθαρίζουν» από τα ξερά χόρτα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Το κράτος, επίσης, οφείλει να αυστηροποιήσει τις ποινές για τους εμπρησμούς, αλλά και να δημιουργήσει έναν πολυπληθή πυροσβεστικό στόλο, με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση της φωτιάς.

Τέλος, οι πυρκαγιές υπάρχουν και ταλανίζουν όλες τις κοινωνίες. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος την αξία της φύσης, από την οποία ο ίδιος εξαρτάται. Σεβασμός και μόνο στο περιβάλλον το οποίο μας έχει χαρίσει ζωή και ανάσα, κι όμως, εξακολουθούμε με διάφορους τρόπους να το βανδαλίζουμε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, wwf.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.