11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝα μην ξημερώσει άλλη «μαύρη μέρα»

Να μην ξημερώσει άλλη «μαύρη μέρα»


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η θερινή περίοδος για τη χώρα μας είναι μία από τις καλύτερες όσον αφορά τον τουρισμό, καθώς προσελκύει σταθερά μεγάλο αριθμό τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται δημοφιλείς και μη προορισμούς για να ζήσουν το «ελληνικό καλοκαίρι», βουτώντας στα γαλάζια νερά και απολαμβάνοντας την έντονη νυχτερινή ζωή. Πέρα από το παραπάνω χαρακτηριστικό του ελληνικού θέρους, ένα άλλο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Ελλάδα και έχει δημιουργήσει «σύγχρονες τραγωδίες» είναι οι πυρκαγιές.

Για άλλη μια χρονιά, όπως συμβαίνει, δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα που απειλεί ανθρώπινες ζωές, ζωάκια, το φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των πολιτών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, στο Μάτι και τη Βόρεια Εύβοια πιο πρόσφατα, που στοίχησαν τόσο ακριβά σε χιλιάδες πολίτες με όλους τους τρόπους;

Όποια Kυβέρνηση κι αν βρίσκεται στην εξουσία, οφείλει να πράττει τα δέοντα, ώστε να προστατεύει ζωές και περιουσίες από κάθε κίνδυνο που ελλοχεύει, πολλώ δε μάλλον από τις πυρκαγιές, εφόσον πρόκειται για ένα φαινόμενο γνωστό σε όλους. Στο τέλος του προηγούμενου μήνα, ο νέος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά την πρώτη σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο, ζήτησε από τους πολίτες να εισφέρουν όλοι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κινδύνων, που είναι αυξημένοι λόγω της κλιματικής κρίσης.

Και ενώ «ο κόσμος καιγόταν», ο Υπουργός ήταν άφαντος, εμφανίστηκε μόνο όταν χρειάστηκε να κάνει τη σχετική ενημέρωση. Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε κλείσει προληπτικά τα πάρκα λόγω του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όταν, όμως, ο κίνδυνος έγινε πραγματικότητα, ο ίδιος «πήρε απουσία».

Τη στιγμή που το πύρινο μέτωπο διαχεόταν με ταχύτατους ρυθμούς σε μεγάλες εκτάσεις «το μπαλάκι των ευθυνών» –για άλλη μια φορά– μεταβιβαζόταν από τη μία Aρχή στην άλλη. Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, επέρριψε ευθύνες στους έχοντες την εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, κάτοικοι περιοχών, για παράδειγμα στη Σαρωνίδα, δήλωσαν ότι η Πολιτική Προστασία ήταν απούσα, μένοντας οι ίδιοι μόνοι να προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται.

Πηγή Εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Φυσικά, τόσο από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όσο και από άλλα μέλη της Κυβέρνησης έχει γίνει γνωστό ότι θα καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που προξενήθηκαν και ότι οι πληγέντες θα αποζημιωθούν. Καλώς υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, όμως πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα –σε παντός καιρού περιστατικά– και τελικά ο εφιάλτης επιστρέφει; Οι υψηλότατες θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, σίγουρα δεν βοηθούν την κατάσταση, όμως έχοντάς το πια ως δεδομένο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στο πλαίσιο της πρόληψης, καθώς δεν μπορεί να αποτελεί συνεχώς ελαφρυντικό.

Όσον αφορά τις καταγγελίες κατοίκων ότι δέχθηκαν μεν ειδοποίηση από το 112 για εκκένωση περιοχών, αλλά οι δρόμοι γέμισαν άμεσα και ότι υπήρχε απαγόρευση διέλευσης από ορισμένα σημεία (όπως στην έξοδο προς Σούνιο-Λαύριο) λειτούργησαν ανασταλτικά στη διαχείριση της κατάστασης. Πολύς κόσμος, μάλιστα, έμεινε στην περιοχή του για να υπερασπιστεί με όποιον τρόπο την περιουσία του. Παράπονα υπήρχαν, επίσης, για το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις σε σημεία που φλέγονταν. Η στελέχωση της Πυροσβεστικής δεν είναι επαρκής, αυτό είναι κάτι δεδομένο. Με επαρκή και μόνιμη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και ισχυρότερες πολιτικές πρόληψης, μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι καταστροφές δεν θα επαναλαμβάνονται κάθε τόσο με τις οδυνηρές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.

Η επανάληψη του προβλήματος και η διαχείρισή αυτού δεν έχει να κάνει με πρόσωπα ή κόμματα. Όποιος κι αν βρίσκεται στην εξουσία, οφείλει να θέσει σε προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός ισχυρότερου μηχανισμού, χωρίς ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό, παρέχοντας τον εξοπλισμό που χρειάζεται, με πλήρη σχεδιασμό και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Ευχή όλων να μην θρηνήσουμε απώλειες…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.