15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο μοιραίο λάθος της Ευρώπης και η μόνη υπαρκτή λύση

Το μοιραίο λάθος της Ευρώπης και η μόνη υπαρκτή λύση


Του Βασίλη Μυρλίδη,

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, μάλλον λόγω πολιτικής αδυναμίας, έχει βρεθεί αντιμέτωπη – από δικά της σφάλματα – με μία σειρά απειλών, όσον αφορά την ασφάλειά της. Το πιο πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η εξάρτησή της – και δη της Γερμανίας – από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Σήμερα, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, τα αποτελέσματα αυτής της εξάρτησης (που αποτέλεσε μεγάλη αδυναμία και κενό ασφαλείας) είναι έκδηλα: από τις υψηλές τιμές ενέργειας, τον καλπάζοντα πληθωρισμό, αλλά και τα χτυπήματα στη βιομηχανία των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν το ίδιο ανταγωνιστικά, όπως συνέβαινε όταν χρησιμοποιούσαν το φθηνό ρωσικό αέριο.

Ο δημοσιογράφος Martin Sandbu, σε κείμενό του, τονίζει τη σημασία της ύπαρξης μίας ισχυρής εγχώριας αγοράς-ζήτησης για την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης, παρουσιάζοντας ως παραδείγματα τις επιτυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Επίσης, υποστηρίζει ότι, ενώ η εταιρική Ευρώπη επικεντρώνεται στις εξαγωγικές αγορές, οι Η.Π.Α. και η Κίνα έχουν αναπτύξει επιτυχώς τις εσωτερικές αγορές τους. Συγκεκριμένα, οι δύο αυτές χώρες έχουν κεφαλαιοποιήσει τις μεγάλες εγχώριες αγορές τους για να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις τοπικές βιομηχανίες και να προσελκύσουν επενδύσεις. Ο Sandbu υπογραμμίζει την ανάγκη η Ευρώπη να διδαχθεί από αυτά τα παραδείγματα και να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δικών της εγχώριων αγορών, ιδίως στον τομέα της «πράσινης» τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο, η Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις βιομηχανίες της, να προσελκύσει επενδύσεις και να διατηρήσει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης.

Πηγή εικόνας: freepik.com

Με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης για «πράσινη» τεχνολογία και την ενεργό διαμόρφωση της αγοράς μέσω κανονιστικών ρυθμίσεων, η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει την οικονομική της ασφάλεια και να διατηρήσει τη θέση της ως ηγέτης των εξαγωγών στον κλάδο. Ο Sandbu υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διπλασιάσει τις επενδύσεις στις εγχώριες αγορές της, επιτρέποντας στις εταιρείες να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του τομέα της «πράσινης» τεχνολογίας και μειώνοντας την εξάρτηση από τις επιλογές πολιτικής που γίνονται αλλού. Καθίσταται εύκολα σαφές, λοιπόν, πως η πορεία προς την οικονομική ασφάλεια για την Ευρώπη ξεκινά από το εσωτερικό, καθώς η επίτευξη της ασφάλειας μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά σε μια εύρωστη και αυτοσυντηρούμενη οικονομία.

Μετά από δεκαετίες κακών πολιτικών επιλογών από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, όπως την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την αδυναμία τους να δημιουργήσουν μία δυνατή και ανεξάρτητη πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να εστιάσει στη δημιουργία μίας ισχυρής αγοράς που από το εσωτερικό της θα προάγει την οικονομική ανάπτυξη. Καθώς συνεχώς γίνεται σαφές ότι η πορεία προς την οικονομική ασφάλεια για την Ευρώπη ξεκινά από το εσωτερικό της, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το πολιτικό της βάρος, να καινοτομήσει, να επιδιώξει την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε όλους τους τομείς και να γίνει πιο ισχυρή, προάγοντας την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να επιτύχει την οικονομική και πολιτική ασφάλεια που απαιτεί η εποχή, αλλά, ταυτόχρονα, να πρωτοστατήσει στην «πράσινη» ανάπτυξη και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ευρώπη: Το μοιραίο λάθος που θα κοστίσει πολύ ακριβά στην οικονομική ασφάλεια της ηπείρου, ot.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Μυρλίδης
Βασίλης Μυρλίδης
Γεννήθηκε το 1999 στο Διδυμότειχο, όπου και μεγάλωσε. Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και, συγκεκριμένα, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα εφαρμοσμένα οικονομικά, τη στατιστική, τις διεθνείς αγορές, τη διεθνή πολιτική, την κατανομή ισχύος και την πολιτική φιλοσοφία. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη μουσική, καθώς παίζει κιθάρα, γιουκαλίλι, σάζι και τζουρά αλλά και την παραγωγή μουσικής, την ηχοληψία, όπως επίσης και τη ζωγραφική.