Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,
Περίπου δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., λόγω της συντριπτικής ήττας του κόμματος τόσο στις Εκλογές του Μαΐου όσο και σε εκείνες του Ιουνίου και με ένα κόμμα να βρίσκεται σε αναμονή, ανακοινώθηκε η πρώτη υποψηφιότητα για την κάλυψη της θέσης. Η Έφη Αχτσιόγλου, Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., «άνοιξε τον χορό» και ανακοίνωσε την Τετάρτη από το Ωδείο Αθηνών την πρόθεσή της να διεκδικήσει την προεδρία, μια φήμη που ακουγόταν έντονα τόσο πριν όσο και μετά την παραίτηση του Τσίπρα.
Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μεθοδικού, σύγχρονου και ανανεωμένου, που θα έχει ως στόχο του να στηρίζει τους πολλούς και να συμβαδίζει με το δίκαιο -τσιτάτο, θα μπορούσε να πει κανείς. Την προσπάθεια της Αχτσιόγλου στηρίζουν, όπως δήλωσαν μέσα από τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος, παράλληλα, έκλεισε τα σενάρια που τον ήθελαν να διεκδικεί και εκείνος την ηγεσία, αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Αυτήν την ώρα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προερχόμενος από την «Ομπρέλα», αν και υπήρχε το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσει την προεδρία. Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς θα βρίσκεται μεταξύ των διεκδικητών, ενώ έντονη είναι και η φημολογία που συνοδεύει τον Παύλο Πολάκη, αναφορικά με τη δική του υποψηφιότητα.
Το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αναμένεται να ξεκαθαρίσει το Σαββατοκύριακο, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο, οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους έχουν λάβει ήδη «θέση μάχης», προκειμένου να κατακτήσουν την πρωτιά στην κούρσα διαδοχής και να θέσουν, έπειτα, τις νέες κατευθύνσεις για την τροχιά που θα διαγράψει το κόμμα στο μέλλον.
Η κούρσα διαδοχής στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το διακύβευμα για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι μείζονος σημασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που ισχυροποίησε το κόμμα, ωφελούμενος, βέβαια, από τις συγκυρίες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, και το είδε να «κατρακυλά». Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο νέος ηγέτης μπορεί να γοητεύσει τους πολίτες, να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους, να «αγκαλιάσει» όλες τις τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, καταθέτοντας ένα σοβαρό πρόγραμμα και ασκώντας υπεύθυνη Αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. και αποφεύγοντας την τοξικότητα που είχε γίνει συνώνυμο του κόμματος τον τελευταίο καιρό και φάνηκε ότι απομάκρυνε μεγάλο μέρος των πολιτών που πίστεψε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.