Του Στάθη Αποστόλου,
Όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύνθεση της νέας Kυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είχε τον χαρακτήρα της ανανέωσης και της αναδιανομής της τράπουλας, επιλέγοντας δηλαδή «γνωστά πρόσωπα», όμως σε διαφορετικά πόστα αυτή τη φορά, όπως και έγινε.
Ένα από τα πρόσωπα τα οποία προκάλεσε για τους μη γνώστες των πραγμάτων έκπληξη ήταν η τοποθέτηση του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη θέση του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι ο κύριος Γεραπετρίτης μαζί με την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία υπήρξε διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού τα δύσκολα χρονιά της κλιμάκωσης της τουρκικής ρητορικής και προκλητικότητας, αποτέλεσαν μαζί με τον İbrahim Kalın, τον έμπιστο του Προέδρου Erdoğan, τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, δεσμοί οι οποίοι στην πραγματικότητα ποτέ δεν διακόπηκαν, ακόμη και μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του Προέδρου Erdoğan.
Αρκετοί, φυσικά, θα περίμεναν πως ένας τόσο επιτυχημένος Υπουργός όπως ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος και υπερψηφίστηκε από 93.000 Ελληνίδες και Έλληνες στις Εκλογές της 21ης Μαΐου, θα ήταν μαζί με τη Λίνα Μενδώνη οι αμετακίνητοι Υπουργοί της νέας Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά, ο Δένδιας μετακινήθηκε σε ένα μείζονος σημασίας Υπουργείο, δηλαδή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από την ημέρα της τελετής παράδοσης παραλαβής έστειλε τα μηνύματά του, όπως και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, πως η Ελλάδα κρατά κλάδο ελαίας, αλλά κρατά, επίσης, και ξίφος Δικαιοσύνης και ενισχύει την αποτρεπτική της δύναμη, εντούτοις εύχεται να μην χρειαστεί ποτέ να την αξιοποιήσει.
Μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου 2019 για τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Επικρατείας, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα της τετραετίας 2019-2023 κλήθηκε να αναλάβει την «καυτή πατάτα» της ανάληψης του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά το τραγικό συμβάν των Τεμπών και την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Σήμερα, καλείται να φέρει εις πέρας μια ακόμα δύσκολη αποστολή, δηλαδή να διατηρήσει την εθνική ακεραιότητα ανέπαφη, αλλά και να διαχειριστεί με σοβαρότητα το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι ο τουρκικός Τύπος υποδέχτηκε την ανάληψη των καθηκόντων του εν λόγω Υπουργείου από τον Γεραπετρίτη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εστίασε στις σπουδές και την εξειδίκευση του νέου Υπουργού Εξωτερικών.
Έχοντας ήδη εξασφαλισμένες διακρατικές συμφωνίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο από την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης και ισχυρούς δεσμούς με κάποια κράτη, το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά με πολλή δουλειά μπορεί να επιτευχθεί.