17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΙσότητα φύλων στο εργασιακό περιβάλλον: Η θεωρία απέχει από την πράξη

Ισότητα φύλων στο εργασιακό περιβάλλον: Η θεωρία απέχει από την πράξη


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Βρισκόμαστε στο 2023 και ακόμη και σήμερα γίνεται λόγος για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνική, πολιτική και εργασιακή ζωή. Οι ανισότητες υφίστανται, αν και η ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει «κλείσει» σε έναν βαθμό. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του ΣΕΒ αναφορικά με τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2023 και συμμετείχαν 618 επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριοποίησης.

Η ισότητα των δύο φύλων στην εργασία, για την οποία συζητάμε, παραμένει ένας στόχος που δεν έχει επιτευχθεί. Από την έρευνα προκύπτει ότι από την πλευρά των επιχειρήσεων πραγματοποιείται μια προσπάθεια, προκειμένου να ακολουθούνται εκείνες οι πρακτικές οι οποίες ενισχύουν τη θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον.

Πηγή εικόνας: freepik.com. Δικαιώματα χρήσης: YuriArcursPeopleimages

Όσον αφορά θέσεις ευθύνης, τις οποίες κυρίως κατά τις παρελθούσες περιόδους βλέπαμε να αναλαμβάνουν άνδρες, σήμερα στο 39% των επιχειρήσεων γυναίκες βρίσκονται στο τιμόνι διευθύνσεων ή σημαντικών τμημάτων των εταιρειών. Στα τμήματα που δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά, βρίσκουμε περισσότερες γυναίκες επικεφαλής. Αυτό, όμως, που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι το 11% των επιχειρήσεων δεν έχει αναθέσει μεγάλη θέση σε εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου. Συμπεραίνουμε, δηλαδή, ότι επικρατούν ακόμη στερεότυπα και αντιλήψεις περί της μη ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στα απαιτητικά καθήκοντα.

Το 90% των επιχειρήσεων αυτών δέχεται ότι η ισότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική και στον κλάδo της εργασίας, ωστόσο μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου ποσοστού δεν έχει θέσει στόχους για τη βελτίωση της κατάστασης.

Παράλληλα, και στο κομμάτι της αμοιβής παρατηρούνται μεγάλες διαφορές, καθώς οι γυναίκες λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς. Το ζητούμενο για την επίτευξη της πολυσυζητημένης και πολυπόθητης ισότητας εν γένει, και στην αγορά εργασίας ειδικότερα, είναι να αλλάξουν η νοοτροπία, οι στάσεις και οι αντιλήψεις, προκειμένου να αναβαθμιστεί η θέση της γυναίκας και να αναδειχθούν οι ικανότητές της σε επιτελικές θέσεις, και κατ’ επέκταση, να επέλθει βελτίωση στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Φυσικά, για να καταστεί εφικτή αυτή η αλλαγή, πρέπει να αλλάξουν πολλά, ξεκινώντας από απλές και καθημερινές στιγμές, μέχρι τα ζητήματα που αφορούν την εργασία, την πολιτική κ.ά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η θέση της γυναίκας στην εργασία: Χαμηλότεροι μισθοί – Λιγότερη εμπιστοσύνη, athensvoice.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.