8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΥποσχέσεις και ρεαλισμός

Υποσχέσεις και ρεαλισμός


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκίνησε με μία πολυκομματική Βουλή που θα έχει σίγουρα πολυφωνία –ελπίζω όχι και κακοφωνία– και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να θέλει να πράξει άμεσα. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αέρα νικητή, έχοντας δει το αυξημένο εκλογικό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος, παρά τις κρίσεις που πέρασε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης 2019-2023, παρουσίασε στην πρώτη του ομιλία στη νέα ενδιαφέρουσα Βουλή τους κυβερνητικούς στόχους για την ερχόμενη τετραετία. Όπως όλα δείχνουν, ο λαός έπαψε να ακούει τα λόγια χωρίς βάση και γύρισε την «πλάτη» στα έωλα επιχειρήματα! Ας δούμε, λοιπόν, τι προβλέπεται να γίνει την επόμενη τετραετία, μιας και οι πολίτες έδωσαν ακόμα μία ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία με άνετη αυτοδυναμία.

Είναι αυτές οι «5 Ελλάδες» που θέλει να δημιουργήσει η νέα Κυβέρνηση. Είναι ουσιαστικά τα 5 επίπεδα αναβάθμισης της Ελλάδας. Ξεκινώντας από την Οικονομία, έναν βασικό παράγοντα για την πρόοδο της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους που θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση, ενώ υποσχέθηκε και την πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, γλιτώνοντας έτσι τους τόκους. Στόχος είναι η μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 140% και η υποχώρηση της ανεργίας στο 8%. Η δέσμευση, άλλωστε, της Κυβέρνησης είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 950€ και ο μέσος να φτάνει στα 1500€. Είναι κάτι το αισιόδοξο, όχι όμως, και εξωπραγματικό, μιας και την προηγούμενη τετραετία, παρά τις σοβαρές κρίσεις, καταφέραμε να δούμε κάποια μισθολογική αύξηση. Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε στο τρίπτυχο «επενδύσεις-νέες θέσεις εργασίας-καλύτεροι μισθοί». Μένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνών προκλήσεων.

Επίσης, υποσχέθηκε δράσεις, όπως επέκταση του “market pass”, ενός μέτρου που καλύπτει το 10% των βασικών μηνιαίων εξόδων του νοικοκυριού, κάτι που εφαρμόζουν ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά, δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ένα μέτρο το οποίο κατευθύνεται άμεσα στον καταναλωτή, χωρίς να «χάνεται» στη διαδρομή, όπως πιθανότατα θα γινόταν με άλλες ριψοκίνδυνες προτάσεις… Ακόμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια. Επιπλέον, καθιερώνεται μόνιμα το “youth pass” που αφορά νέους 18-19 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές και άλλες δράσεις. Είναι κάτι που θυμίζει το αντίστοιχο μέτρο της κυβέρνησης Μακρόν στη Γαλλία πριν από μερικά χρόνια. Είναι ένα σημαντικό μέτρο που έχει διπλό στόχο: τη διεύρυνση των οριζόντων των νέων ενηλίκων και, ταυτόχρονα, την ενίσχυση της Οικονομίας. Γενικά, όπως αποδείχθηκε, η πολιτική των λελογισμένων οικονομικών παροχών που ανακουφίζουν την κοινωνία μετρά και σε πολιτικό και εκλογικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση της λογικής, λοιπόν, αποφασίστηκε να γίνεται κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Πέραν των μερικών μόνο, αλλά σημαντικών, από τα οικονομικά μέτρα που αναφέρονται παραπάνω, ο Πρωθυπουργός μίλησε και για την «κοινωνική Ελλάδα». Τα ζητήματα υγείας και εκπαίδευσης πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των πιο αδύναμων, για το δικαίωμα στη στέγη, την Υγεία, την Παιδεία.. Με προγράμματα, όπως το «Σπίτι μου», θα αξιοποιηθούν 2.500 διαμερίσματα του δημοσίου για τη στέγαση δασκάλων, γιατρών και στρατιωτικών. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί στέγη με αυτές τις συνθήκες. Για την Υγεία προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα 199 οδηγοί του στρατού και της πυροσβεστικής σε δυσπρόσιτες περιοχές και 250 δικυκλιστές-διασώστες, ενώ θα χρησιμοποιηθούν 1,5 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι στα αστικά και ημιαστικά κέντρα να υπάρχει ανταπόκριση του Ε.Κ.Α.Β. σε 7-15 λεπτά, ώστε να μην δούμε ποτέ ξανά τα θλιβερά περιστατικά των τελευταίων ημερών! Για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα γίνουν, επίσης, 10.000 νέες προσλήψεις, ενώ θα μισθωθούν ελαφρά ελικόπτερα από το εξωτερικό για τη συνδρομή στις ανάγκες της Υγείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπερσυνταγογράφησης. Όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά και αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Θα έχουν αξία αν γίνουν!

Ως προς τη δημόσια παιδεία, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Ο Πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, και για τους 36.000 ήδη εγκατεστημένους διαδραστικούς πίνακες με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σωστό κι αυτό. Από την Προσχολική αγωγή τόνισε τη σημασία των δημιουργικών εργαστηρίων ανάπτυξης δεξιοτήτων, που βοηθούν στην κριτική σκέψη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Υπάρχουν, όμως, ελλείψεις δεκαετιών στη δημόσια εκπαίδευση. Η Αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει και σε επίπεδο κτιρίων και να υποστηριχθούν ουσιαστικά οι σχολικές μονάδες. Σε αυτό το επίπεδο, όπως εξήγγειλε στη Βουλή, θα υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο Αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, καθώς είναι ανάγκη να αποκτήσουμε περισσότερα και νέα σχολεία. Σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα δημόσια Πανεπιστήμια (πρέπει να) αλλάξουν. Να υπάρξει σύνδεση και με την αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, πρωτοπόρα Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θετικό είναι ότι δημιουργούνται νέες εστίες για 8.500 φοιτητές και φοιτήτριες.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Επιπρόσθετα, η «πράσινη μετάβαση» έχει μεγάλη σημασία. Βρισκόμαστε σε κλιματική αλλαγή και κρίση. Είναι επιτακτική η ανάγκη για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2030 θα φτάσουμε στο επίπεδο να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια κατά 80% από τις Α.Π.Ε. Προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ» και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Αισιοδοξία μας γεμίζει και το ότι θα έχουμε και καινούρια, ηλεκτρικά λεωφορεία. Για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα Μέσα Μεταφοράς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι τέτοιο θα είναι πρωτοποριακό, αν, τελικά, γίνει.

Λίγο πριν το τέλος, αξίζει να αναφερθούν άλλοι δύο άξονες: η «Ψηφιακή Ελλάδα» και η «Δίκαιη Ελλάδα». Το gov.gr έφερε ψηφιακή «επανάσταση» και προκάλεσε άλματα προόδου για την Ελλάδα την τελευταία τετραετία. Στόχος είναι να έχουν ψηφιοποιηθεί το 90% των υπηρεσιών μέχρι το 2027 και όλα τα κρατικά αρχεία. Η παλιά Ελλάδα της γραφειοκρατίας, των κωλυμάτων, της ταλαιπωρίας, της «ουράς» πρέπει να μείνει στο παρελθόν! Η τεχνολογία πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο! Ως προς τη Δικαιοσύνη, είναι μεγάλες οι παθογένειες στο ελληνικό σύστημα. Η νέα Κυβέρνηση υπόσχεται να εφαρμοσθούν η λογοδοσία, η διαφάνεια και η αξιολόγηση. Προτείνεται, ακόμα, και αξιολόγηση από τους πολίτες. Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Ο Πρωθυπουργός υπόσχεται να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα μέχρι το 2027.

Πηγή εικόνας: ecozen.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI

Επιπλέον, η Ελλάδα έγινε και θα γίνεται πιο ισχυρή σε διπλωματικό επίπεδο. Η Άμυνα πλέον είναι θωρακισμένη μέσα από εξαιρετικής σημασίας διπλωματικές συμφωνίες και εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να συνεχιστούν, ώστε να ενισχυθεί η «γαλάζια ασπίδα» που προστατεύει τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας! Προχωράμε, λοιπόν, με προγράμματα για Rafale, Belharra, Viper, f-35. Συνεχίζουμε με τις διακρατικές συμφωνίες. Συζητάμε με τους γείτονές μας πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Είναι αυτό που λέγεται πατριωτισμός της ευθύνης, όχι τοξικότητα και μεγάλα λόγια!

Εν κατακλείδι, μια νέα εποχή ξεκινά! Όλα συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ελληνική κοινωνία έδωσε δεύτερη ευκαιρία με αυξημένο ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, ειδικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας. Μια Κυβέρνηση που έχει προκλήσεις, αλλά δεν έχει να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του παρελθόντος, έχει την ευχέρεια να δράσει, να προχωρήσει, να εφαρμόσει το πρόγραμμά της με ρεαλισμό. Η κοινωνία πάντα κρίνει με μεγαλύτερη αυστηρότητα μετά τη δεύτερη ευκαιρία. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε έργα, όχι λόγια. Οι γενναίες παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών είναι σωστές, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει μέτρο και κατεύθυνση σε στοχευμένες ομάδες. Χρειάζονται έργα με λογική και σύνεση σε όλους τους τομείς!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.