Του Γιάννη Μάρκελλου,
963: Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ζωή του ήταν όλοι περικυκλωμένη με το σχήμα ακμή-παρακμή. Το 963 γίνεται κυρίαρχος του παλατιού και το 969 δολοφονείται μέσα στο παλάτι του. Η δολοφονία του ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη από τη σύζυγό του, αφού η ίδια είχε εραστή τον ανιψιό του Νικηφόρου Φωκά. Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ οργάνωσε το σχέδιο και επιτελέστηκε με πλήρη ακρίβεια. Εκείνη την ημέρα παρατηρούσε έντονη κινητικότητα εντός του παλατιού αλλά ουδέποτε πέρασε από το μυαλό του αυτή η τραγική εξέλιξη. Πλήθος ερευνητών υποστηρίζει τον Νικηφόρο Φωκά, ως ήρωα της Ανατολής. Ο Νικηφόρας Φωκάς παρά τις μελανές πτυχές της ζωής του υπήρξε μεγαλόπνοος οραματιστής και ενσαρκωτής της παγκοσμιότητας της Αυτοκρατορίας.
1298: Λαμβάνει χώρα η μάχη του Γκόλχαϊμ μεταξύ του Αλβέρτου Α’ και του Αδόλφου της Γερμανίας.
1489: Γεννιέται ο Τόμας Κράνμερ, ο οποίος διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουροϊ. Ιστορικά θεωρείται, ως ο αδιαμφισβήτητος Μεταρρυθμιστής της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο Κράνμερ ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την ιδέα, ότι ο Βασιλιάς είναι ο ύψιστος αρχηγός της Εκκλησίας μέσα στο Βασίλειό του.
1494: Η Ισπανία επικυρώνει τη Συνθήκη της Τορδεσίγιας. Πρόκειται για μια Συνθήκη ανάμεσα σε Μονάρχες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Σκοπός αυτής της Συνθήκης ήταν να μοιράσουν τον κόσμο σε δύο σφαίρες επιρροής. Εν τέλει, οι δύο αυτοί κόσμοι επιρροής απέκτησαν παγκόσμια εμβέλεια.
1504: Πεθαίνει ο Στέφανος Γ’ ο Μέγας, πρίγκιπας της Μολδαβίας. Σήμερα το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ρουμανίας τον έχει κατατάξει στο αγιολόγιό του ως Άγιο. Μέχρι και σήμερα θεωρείται μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ρουμανικής Ιστορίας. Όντας προικισμένος με τα τάλαντα της οξυδέρκειας, των διπλωματικών ελιγμών και της στρατιωτικής δεινότητας μπόρεσε να αποσοβήσει σοβαρούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του. Οι ιστορικοί προσπαθώντας να αποκρυσταλλώσουν το ψυχογράφημά του θα τον χαρακτηρίσουν, ως άνθρωπο έτοιμο για σκανταλιές.
1778: Πεθαίνει ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, Ελβετός στην καταγωγή και αποπειράθηκε σε όλη του τη ζωή να ασχολείται με θέματα φιλοσοφίας. Χαρακτήρισε το Δημοκρατικό πολίτευμα, ως το πολίτευμα των Θεών. Στην αρχή του βιβλίου: Κοινωνικό Συμβόλαιο θα γράψει ανάμεσα στα άλλα «ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος και παντού βρίσκεται αλυσοδεμένος».
1839: Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνα. Σήμερα είναι γνωστό ως Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι το παλαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας με ένα σπουδαίο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο.
1839: Γίνεται Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Χαλίφης του Ισλάμ ο Αμπντούλ Μετζίτ Α’. Ήταν μόλις δεκαπέντε ετών, όταν έγινε Σουλτάνος και συνέχισε το έργο ως διάδοχος του πατέρα του. Το Μεταρρυθμιστικό του έργο έφερε το όνομα Τανζιμάτ ή αλλιώς ευτυχής οργάνωση.
1996: Στην Αυστραλία και συγκεκριμένα η κυβέρνηση της βόρειας πολιτείας εγκρίνει τον πρώτο νόμο στο κόσμο περί Ευθανασίας. Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για ζητήματα Ιατρικής ηθικής και μαγνητίζουν το παγκόσμια ενδιαφέρον. Ήδη από την Αρχαιότητα διαφαίνονται πασιφανώς ζητήματα Βιοηθικής. Τα Ομηρικά έπη και συγκεκριμένα η Ιλιάδα του Ομήρου φανερώνει την προσπάθεια του Έκτορα να ζητά από τον Αχιλλέα πριν τη μονομαχία τους, να μην έχει κακό θάνατο. Στην Αντιγόνη του Σοφοκλέους από την άλλη πλευρά αναφέρεται από την πρωταγωνίστρια το «καλώς θανείν».
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ