14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔιαμάχες για τη ρύθμιση της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης

Διαμάχες για τη ρύθμιση της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης


Του Γιώργου Δρακόπουλου, 

Σε προηγούμενο άρθρο είχε αναλυθεί το ζήτημα των εμπλεκόμενων μερών στη διαμόρφωση του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου, που αφορά την αναδυόμενη αγορά της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα θέμα που έχει πολυσυζητηθεί τόσο από την πολιτική όσο και από την κοινωνία και τα media, καθώς η ανάπτυξή του πρόκειται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις ζωές μας σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αδιαμφισβήτητα, τα θετικά που μπορεί να προσφέρει στην οικονομία, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία αυτή η νέα τεχνολογία είναι πάρα πολλά. Ωστόσο, ενέχουν και κινδύνους, οι οποίοι πρέπει να μετριαστούν όσο περισσότερο γίνεται ή και να εξαλειφθούν, αν είναι εφικτό. Προφανώς, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ύπαρξη ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου και μιας αποτελεσματικής ρυθμιστικής και εποπτικής αρχής, όπου θα αμβλύνει τις όποιες εξωτερικότητες παρουσιάζονται.

Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωση, ήδη εδώ και 2 χρόνια, έχουν θέσει προς διαβούλευση τους κανόνες που θα διέπουν τη συγκεκριμένη αγορά, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2026, ενώ δεν παραλείπεται και η δυναμικότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, καθώς θα προσαρμόζεται όσο πιο άμεσα γίνεται με τις εξελίξεις που «τρέχουν» στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στη ρύθμιση της αγοράς είναι θετικές και οι (μεγάλες) επιχειρήσεις, με τις Big Tech, μάλιστα, να έχουν επισημάνει πολλάκις τα προβλήματα που μπορούν προκύψουν αν η τεχνητή νοημοσύνη αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα. Ενώ, όμως, από τη μία, ζητούν ένα πλαίσιο λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς και δείχνουν προθυμία στο να συνεργαστούν, από την άλλη αντιδρούν στην αυστηρότητα των κανόνων.

Πηγή εικόνας: jcomp / Freepik

Ειδικότερα, δεκάδες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η γερμανική Siemens και η γαλλική Airbus, από διάφορους κλάδους, τάχθηκαν κατά του προτεινόμενου κανονισμού της Ε.Ε., καθώς, όπως ισχυρίζονται, πρόκειται να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα και, συγχρόνως, θα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες προκλήσεις. Μάλιστα, την αντίρρησή τους τη δήλωσαν επίσημα μέσω μιας επιστολής, που υπογράφηκε από 150 στελέχη της αγοράς και η οποία στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη.

Στην επιστολή τους επισήμαναν πως οι προτεινόμενοι κανόνες θα ρυθμίζουν υπερβολικά τα μοντέλα θεμελίωσης για τη λειτουργία των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως τελικής χρήσης, ενώ, σε συνδυασμό με το δυσανάλογο κόστος συμμόρφωσης ανάμεσα στις κατηγορίες των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει πολλές από αυτές να εξέλθουν από τον κλάδο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να οξύνουν το χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ της Ευρωζώνης και των Η.Π.Α. Επίσης, οι εταιρείες ζήτησαν από την Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό σώμα εμπειρογνωμόνων του κλάδου για να παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου καθώς προχωρά η τεχνολογία.

Ως έναν βαθμό, ένα σκληρό και άκαμπτο κανονιστικό πλαίσιο θα έβλαπτε όντως την ανταγωνιστικότητα και θα απωθούσε πολλές εταιρείες από την αγορά της Ε.Ε., παρά τα άλλα κίνητρα που εφαρμόζονται στην ανάπτυξη τεχνολογιών. Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης σε αυτόν τον τομέα, μιας και η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να καθορίσει το μέλλον των οικονομιών.

Στον αντίποδα, ένα ανεπαρκές πλαίσιο κανόνων θα εκθέσει καταναλωτές, αλλά και εταιρείες μικρού βεληνεκούς σε κινδύνους αβέβαιου μεγέθους και μορφής, από τη στιγμή που το τοπίο είναι ακόμα «θολό» στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Παρά τις χρόνιες συζητήσεις επί τους θέματος, η κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI τον Νοέμβριο έπιασε απροετοίμαστες τις αρχές, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, δημιουργώντας ιδιαίτερη σύγχυση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • European companies sound alarm over draft AI law, ft.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δρακόπουλος
Γιώργος Δρακόπουλος
Σπουδάζει Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Του αρέσει να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν την οικονομία. Λατρεύει την επιστήμη της Λογιστικής και φιλοδοξεί να καταξιωθεί στον συγκεκριμένο κλάδο. Αν χαρακτήριζε τον εαυτό μου με μία λέξη, θα χρησιμοποιούσε την λέξη τελειομανής.